30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΟΑΒΕ

Στην πιο ώριμη και ουσιαστική δεκαετία της ζωής τους φαίνεται ότι μπαίνουν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος που έκλεισαν φέτος τα 30 τους χρόνια. 

Το ζεστό σκηνικό του εορτασμού στήθηκε στο αγαπημένο Aleria,  όπου μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ENOABE Στέλιος Μπουτάρης και η Αλεξάνδρα Ανθίδου Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας. Παρόντες και παλαιότεροι πρόεδροι της Ενωσης  όπως ο Γιάννης Βογιατζής και ο Στέλιος Κεχρής, ενώ ανάμεσά τους οι πρωταγωνιστές, οι παραγωγοί από από τη Βόρεια Ελλάδα που με τα διαφορετικά κρασιά τους αλλά και τις διαφορετικές ηλικίες τους, έκαναν τη βραδιά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. 

Ένα παιχνίδι στήθηκε αφού, τα πιάτα του Σεφ Γκίκα Ξενάκη, εναλλάσσονταν με τους οινοποιούς που άλλαζαν τραπέζια περίπου κάθε 20 λεπτά δίνοντάς μας την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με όλους. Μυστήριο εξακολουθεί να παραμένει το πως 21 διαφορετικά κρασιά και αποστάγματα άλλαζαν διαδοχικά και κάθε φορά που κάποιος έφευγε -με υποδειγματικό τρόπο-  ακολουθώντας τη ροή χωρίς λάθη. 

Τα εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα της βραδιάς, συνόδεψαν με τον καλύτερο τρόπο τα πιάτα του Aleria και μας έδωσαν την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους παραγωγούς που τα δημιούργησαν.

Το Grape συνομίλησε με τον Στέλιο Μπουτάρη για τις νέες προκλήσεις που είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οι Οινοποιoί Βορείου Ελλάδος με πρώτο και κύριο το πως θα οργανωθεί η ελληνική αμπελουργία τα επόμενα χρόνια.

“Το πιο νέο κομμάτι μας είναι η δημιουργία ενός Wine Hub. Εκεί όπου τώρα βρίσκονται τα γραφεία μας δηλαδή στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης δημιουργήσαμε ένα χώρο γευστικών δοκιμών. Ο επισκέπτης θα μπορεί να έρχεται προκειμένου να ενημερωθεί για τα Οινοποιεία που θέλει να επισκεφθεί και όχι μόνο. Θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάζει τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας παρουσία των οινοποιών αφού θα κάνουμε και γευστικές δοκιμές.”

Στο κομμάτι του οινοτουρισμού που ήταν και από τους πρωταρχικούς στόχους του συνδέσμου ο πρόεδρος του δηλώνει πολύ ικανοποιημένος. Και πώς να μην είναι αφού για παράδειγμα το Κτήμα Άλφα έχει περίπου 20.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ και περιοχές που δεν είναι εντός του τουριστικού πακέτου όπως είναι η Νάουσα έχουν περίπου 10.000 επισκέπτες ετησίως, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται για το κρασί.

”Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τις προωθητικές ενέργειες όπως παραδείγματος χάριν τα Βοροινά. Όταν ξεκινήσαμε πριν από 30 χρόνια δεν υπήρχε καν το Οινόραμα και τώρα πολλοί ακολουθούν το παράδειγμά μας. Είχαμε καταλάβει από νωρίς ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι οι δοκιμές μπροστά από ένα τραπέζι και η παρουσία του οινοποιού. Το τρίτο και πολύ σημαντικό κομμάτι που έχουμε δημιουργήσει είναι το “παρατηρητήριο για τη Μακεδονία” που προσπαθεί να εμποδίσει τους  Βορειομακεδόνες  (Republic of North Macedonia), να  χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονικό κρασί”. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν γίνει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Μακεδονίας και  προσπαθούν να κατοχυρώνουν τον όρο Μακεδονία όπου μπορούν. Ήδη έχουμε εντοπίσει κάποιες περιπτώσεις, τις οποίες παρακολουθούμε πολύ στενά και προσπαθούμε να παρέμβουμε αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τη βοήθεια που θα επιθυμούσαμε από το κράτος .

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και στην προώθηση μέσω του ΚΟΑ*. Παλαιότερα το κομμάτι αυτό είχε μόνο παθητικά μέτρα όπως η απόσταξη οίνου ή η φύτευση αμπελώνων. Τώρα πλέον έχει και ενεργητικά όπως είναι οι επενδύσεις ή η προώθηση των προϊόντων, κυρίως μέσω γευστικών δοκιμών. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το καλύτερο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά στο αγροτικό κομμάτι στο οποίο ανήκουμε και εμείς.”

 

Δείτε Επίσης

Ο Γιάννης Βογιατζής Πρόεδρος του ΣEO αναφέρθηκε στα Συμβούλια Ζώνης.

“Η Περιφερειακή δομή των οργανώσεων του κλάδου είναι εξαιρετικά σημαντική και εμείς ως ΣEO έχουμε εντάξει τις περιφερειακές οργανώσεις δίνοντάς τους τη θέση που τους αξίζει γιατί το επόμενο βήμα περιλαμβάνει και αυτές. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλα τα Οινοποιεία να εξαπλωθούν προκειμένου να πάμε μπροστά μέσω των περιφερειακών οργανώσεων, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Εξάλλου ανάλογα με την περιοχή οι ανάγκες διαφοροποιούνται, άλλες ανάγκες έχει το αμπέλι στη Σαντορίνη άλλες η Δυτική Ελλάδα το Αμύνταιο ή η Κορινθία.”

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία μιλάει για αυτοδιαχείριση και αυτοέλεγχο. Οι ζώνες ΠΟΠ θα μπορούν πλέον από μόνες τους να φτιάχνουν τους τεχνικούς φακέλους και εκεί θα έρχονται οι περιφερειακές οργανώσεις για να τις διαχειριστούν. Για παράδειγμα μία μικρή περιοχή όπως η Γουμένισσα με 4 οινοποιεία θα μπορεί να πηγαίνει στις περιφερειακές οργανώσεις προκειμένου να ζητά τη βοήθειά τους και να διαχειριστεί ουσιαστικά θέματα χωρίς την παρέμβαση του κεντρικού κράτους.

*KOA Kοινή Οργάνωση Αγοράς, πρόκειται για δράσεις με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου σιγά-σιγά πρόκειται να σταματήσουν. 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!