ΟΛΟ ΚΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΑ

Το μεγαλύτερο όνομα στο Piedmont κι ένα από τα πιο σπουδαία στη οινική ιστορία της Ιταλίας με παγκόσμια αναγνώριση, είναι αναμφίβολα οι Gaja. Μια οικογένεια που μετράει 163 χρόνια στην παραγωγή κορυφαίων κρασιών και θεωρείται από τους σηματοδότες της νέας εποχής. Δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές και λειτουργούν τέσσερα οινοποιεία: στο Barbaresco, στο Montalcino και το Bolgheri της Τοσκάνης και στη Σικελία. Αποτελούν όπως λένε, «ένα σύμπαν όπου οι διαφορετικές φόρμες της ζωής συνυπάρχουν σε τέλεια αρμονία». Αυτός που άλλαξε τον ρου της ιστορίας όχι μόνο της οικογένειας αλλά των ιταλικών κρασιών ήταν ο οραματιστής Angelo Gaja, που είναι σήμερα στα 82 του. Με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές οινοποίησης έδωσε τη φινέτσα και την ποιότητα που έλειπαν στα δύσκολα κρασιά του Piedmont. Επέμεινε στις single vineyard εκδοχές του Barbaresco και ήταν ο πρώτος που φύτεψε διεθνείς ποικιλίες στην περιοχή. Η πέμπτη γενιά, η Gaia, η Rossana και ο Giovanni έχουν σήμερα στα χέρια τους τις τύχες της οικογενειακής επιχείρησης. Το νέο τους project που θα αποτελέσει και το πέμπτο οινοποιείο της εταιρείας ετοιμάζεται ήδη. Βρίσκεται στην Alta Langa όπου η οικογένεια καλλιεργεί 30 εκτάρια από το 2015. Σε μια περιοχή που ήταν γνωστή για τις τρούφες, τα τοπικά τυριά μικρών παραγωγών και τα φουντούκια δείχνει να διαμορφώνεται ένα ακόμα μεγάλο πεδίο για τα ιταλικά αφρώδη κρασιά.

Η οικογένεια Gaja με τον Angelo τη Lucia και τα τρία τους παιδιά: Gaia, Rossana και Giovanni.

Σε υψόμετρο 500-800 μέτρα και εδάφη που είναι πιο πολύ αργιλώδη και αμμώδη και λιγότερο ασβεστολιθικά, η περιοχή ήταν ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, οι παραγωγοί αναζητούν όλο και πιο ψυχρά κλίματα για να φυτέψουν. Καθώς δεν μπορούν να βρεθούν κτήματα και αμπέλια στο Barbaresco ή στα άλλα μικρά χωριά, πλέον στην Alta Langa «παίζεται» ένα νέο παιχνίδι. Οινοποιοί από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από την υπόλοιπη Ιταλία (όπως ο Banfi από την Τοσκάνη) έχουν τα δικά τους κτήματα και οινοποιεία.

Λίγα λόγια για την Alta Langa:

• Στην τοπική διάλεκτο σημαίνει ο ψηλός λόφος.
• Πρώτες εμφιαλώσεις στα μέσα του 19ου αιώνα.
• Καθιερώθηκε ως ζώνη DOCG το 2011.
• Τα αμπέλια καλύπτουν έκταση 182 εκταρίων.
• Η συνολική παραγωγή φτάνει τα 55.900 κιβώτια το χρόνο.
• Βασική λευκή ποικιλία: Chardonnay (το λιγότερο 90%).
• Βασική ερυθρή ποικιλία: Pinot Nero.
• Στυλ: λευκό, ροζέ και Riserva.

Βασικοί κανόνες παραγωγής:

• Ελάχιστο υψόμετρο αμπελώνων: 250 μέτρα.
• Τα αφρώδη πρέπει να κάνουν δεύτερη ζύμωση στη φιάλη (παραδοσιακή μέθοδος).
• Ελάχιστο επίπεδο αλκοόλ: 11.5%.
• Επίπεδα γλυκύτητας: από brut nature (zero dosage) μέχρι extra dry.
• Παλαίωση: για τα λευκά Spumante και τα ροζέ Rosato Spumante, το λιγότερο 30 μήνες και για τη
Riserva, το λιγότερο για 3 χρόνια.
• Υποχρεωτική αναγραφή της σοδειάς στην ετικέτα.

Δείτε Επίσης

Τα κρασιά του οίκου Gaja αντιπροσωπeεύονται στην Ελλάδα από την Cava Halaris Cordis

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.


© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ