5+1 ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΚΟΚΤΕΪΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΥΕΣ ΜΕΡΕΣ

Γιοβάννα Λύκου

Ο χειμώνας είναι η καταλληλότερη εποχή για ζεστά ροφήματα, ατμόσφαιρα που αποπνέει άνεση και συντροφικότητα και γεύσεις που μας φέρνουν κοντά στη θαλπωρή του σπιτιού ή των «ζεστών» bars της πόλης. Τα κοκτέιλ για τον χειμώνα δεν περιορίζονται μόνο στα ζεστά, αλλά και στα ποτά εκείνα που προσφέρουν πληθωρικές γεύσεις και αρώματα παλαίωσης.

1. Hot Toddy

Το Hot Toddy είναι το ιδανικό κοκτέιλ για να ζεσταθείτε όταν ο καιρός είναι έτσι παγωμένος. Είναι ιδανικό για τις βραδιές που θέλουμε κάτι ζεστό και γλυκό, και ταυτόχρονα ανακουφιστικό ή όπως το αποκαλούν συχνά γιατρικό.

Συστατικά:

50ml whisky

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

15ml χυμό λεμονιού

120ml ζεστό νερό

Γαρνιτούρα: 1 φέτα λεμονιού, 1 ξύλο κανέλας

Ποτήρι: γυάλινη κούπα

Εκτέλεση:

Βάζουμε το μέλι και τον χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι. Προσθέτουμε το ουίσκι και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το μέλι. Σερβίρουμε με τη φέτα λεμονιού και την κανέλα, αν το επιθυμούμε.

2. Irish Coffee

Δεν το έχουμε και πολύ στο μυαλό μας ως κοκτέιλ, ωστόσο είναι ένα caffeinated ποτό και μάλιστα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα του χειμώνα, το οποίο συνδυάζει τη γεύση του καφέ με αυτή του ουίσκι για μια γλυκιά και ζεστή εμπειρία.

Συστατικά:

40ml Irish whiskey

100ml ζεστός καφές

1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη

30ml αφρόγαλα

Γαρνιτούρα: κόκκοι καφέ

Ποτήρι: Irish coffee mug

Εκτέλεση:

Στο ποτήρι, ρίχνουμε τον καφέ και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το ιρλανδικό ουίσκι και ανακατεύουμε.

Ολοκληρώνουμε με μια στρώση ελαφρώς χτυπημένης κρέμας γάλακτος.

3. Mulled Wine

Το Mulled Wine είναι το ιδανικό ποτό για να το απολαύσετε στις γιορτές. Μυρωδάτο, γεμάτο με μπαχαρικά και φρούτα, είναι το τέλειο συνοδευτικό για το χειμωνιάτικο κρύο.

Συστατικά:

750ml κόκκινο κρασί (π.χ. Merlot ή Cabernet Sauvignon)

100ml νερό

60g καστανή ζάχαρη

1 πορτοκάλι (κομμένο σε φέτες)

5 γαρίφαλα

2-3 σπόροι κάρδαμου (προαιρετικά)

Γαρνιτούρα: 1 ξύλο κανέλας

Ποτήρι: γυάλινη κούπα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το κρασί με το νερό και τη ζάχαρη. Θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να αφήσουμε το μείγμα να βράσει. Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το κάρδαμο. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε σε κούπες και απολαμβάνουμε το ζεστό κρασί με τα αρώματα.

4. Spiced Apple Cider

Ένα ζεστό, γλυκό και αρωματικό κοκτέιλ που συνδυάζει τη γεύση του μήλου με τα γλυκά μπαχαρικά. Ιδανικό για χειμωνιάτικα βράδια και ζωηρές παρέες!

Συστατικά:

200ml χυμό μήλου (ιδανικά χυμό από φρέσκα μήλα)

50ml ρούμι (ή bourbon για πιο ισχυρή γεύση)

1 φέτα πορτοκαλιού

2-3 γαρίφαλα

Γαρνιτούρα: 1 ξύλο κανέλας

Ποτήρι: γυάλινη κούπα

Εκτέλεση:

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το χυμό μήλου με τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλα) και τη φέτα πορτοκαλιού. Αφήνουμε να ζεσταθεί για 5-7 λεπτά, χωρίς να βράσει. Προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε κούπες και απολαμβάνουμε.

5. Old Fashioned

 

Ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα κοκτέιλ όλων των εποχών, και αν και δεν προορίζεται ειδικά για τον χειμώνα, ο ζεστός χαρακτήρας του, η απλότητα και η κομψότητά του, το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για τις κρύες μέρες.

Συστατικά:

50ml Bourbon (ή Rye Whiskey)

1 κύβος ζάχαρη (ή 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ ζάχαρη)

2-3 σταγόνες Angostura bitters

Γαρνιτούρα: 1 φέτα πορτοκάλι, 1-2 κερασάκια

Ποτήρι: τύπου Old Fashioned

Εκτέλεση:

Βάζουμε τον κύβο ζάχαρης στο ποτήρι. Προσθέτουμε τις σταγόνες Angostura bitters πάνω από τη ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο νερό (μια κουταλιά της σούπας περίπου) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το Bourbon ή το Rye whiskey και συμπληρώνουμε με πάγο. Ανακατεύουμε ελαφρά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι και αν θέλουμε, προσθέτουμε και ένα κερασάκι.

6. Manhattan

Ένα ακόμα κλασικό κοκτέιλ που ανήκει στην κατηγορία των stirred. Έχει ισχυρή, πλούσια γεύση με το ουίσκι να συνδυάζεται τέλεια με την γλυκύτητα του βερμούτ και τη γεμάτη αίσθηση των bitters.

Συστατικά:

50ml Rye Whiskey ή Bourbon

25ml Sweet Vermouth (γλυκό βερμούτ)

2-3 σταγόνες Angostura bitters

Γαρνιτούρα: 1 φέτα πορτοκαλιού, 1 κεράσι

Ποτήρι: τύπου Martini ή Coupette

Εκτέλεση:
Σε ένα mixing glass, προσθέτουμε το ουίσκι, το γλυκό βερμούτ και τα bitters.

Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο και ανακατεύουμε για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα, ώστε να κρυώσει και να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Στραγγίζουμε το μείγμα στο ποτήρι. Γαρνίρουμε με ένα κεράσι ή μια φέτα πορτοκαλιού.

TAGS

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!