VOLCANIC SLOPES

Το οινοποιείο Volcanic Slopes αναγεννήθηκε το 2013, οι ρίζες του όμως πάνε πολύ πίσω περίπου 300 χρόνια, όταν τον 18ο αιώνα λειτουργούσε ως κάναβα στη Σαντορίνη. Και για να μην ξεχνιόμαστε, κάναβα είναι το μέρος όπου παρασκευάζεται και αποθηκεύεται το κρασί.

ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΜΕΑ Η ΤΟΣΚΑΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ; 

Ανήκω κι εγώ στην πολυπληθή κατηγορία των συν-Ελλήνων που αγαπάμε ιδιαίτερα τη γειτονική Ιταλία και καθετί το ιταλικό και με ενθουσιασμό αγκαλιάζουμε το ρητό «una faccia una razza», το οποίο βέβαια, έχοντας διαχρονικά την ευκαιρία να συναναστραφώ πολλούς Ιταλούς, δεν πέτυχα ποτέ ούτε έναν που να το πρεσβεύει ή να το ασπάζεται. 

ΝΕΜΕΑ, ΝΕΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Ένα μικρό βήμα για τη Νεμέα, ένα μεγάλο βήμα για το ελληνικό κρασί. Μια νέα εποχή ξεκινά για το κρασί της Νεμέας, με την από κοινού συμφωνία των φορέων της περιοχής για την κατάταξη των κρασιών της σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Τα εκατοντάδες κρασιά της ιστορικής περιοχής θα ταξινομηθούν με κριτήρια την ποιότητα του αμπελώνα, την παλαίωσή τους, το γευστικό τους στιλ και την ποιότητα σε οργανοληπτικό επίπεδο.

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

H περίφημη Νάπα Βάλεϊ είχε 3,9 εκατ. επισκέπτες το 2018 –εκ των οποίων το 19% ήταν ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν 3-5 οινοποιεία– και αντίστοιχα έσοδα 2,23 δισ. δολαρίων. Ένα μικρό χωριό στην Τοσκάνη της Ιταλίας με μόλις 6.000 κατοίκους, το Μονταλτσίνο, την ίδια χρονιά είχε 1,1 εκατ. οινικούς επισκέπτες, εκ των οποίων το 72% ξένοι τουρίστες, συνδυάζοντας το κρασί με την υψηλή γαστρονομία.

WINE JOURNAL

Οι άνθρωποι δεν θυμόμαστε μέρες, θυμόμαστε στιγμές. Κρασιά, εστιατόρια, αρώματα, στιγμές και απόψεις που κρατήθηκαν σε ένα ημερολόγιο.

BBQ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Με τον όρο «barbeque» εννοούμε το μαγείρεμα σε φυσική φωτιά. Η φωτιά μπορεί να προέρχεται από πηγή αερίου –όπως είναι οι μαγειρικές συσκευές στο σπίτι ή στους επαγγελματικούς χώρους για περισσότερη ευκολία– ή από κάρβουνο, που προσθέτει μεγαλύτερη αρωματική ένταση λόγω του καπνού.

WINE BUDDIES

Ιστορίες κρασιού μπροστά σε ένα μπουκάλι. Ο Μύρωνας Στρατής τραγουδιστής και όχι μόνο μιλάει με το φίλο του Γιάννη Παππά.

APPELATION AMOK

Τα τελευταία χρόνια διακρίνω έναν αναβρασμό στην παραγωγική διαδικασία του κρασιού τόσο στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές χώρες όσο και στις χώρες του Νέου Κόσμου, ο οποίος νομοτελειακά θα επηρεάσει το κρασί που θα κυλήσει στα ποτήρια μας και πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να τον ψηλαφήσουμε.

WSPC

Πολλά μεσολάβησαν μέσα στα δύο χρόνια που πέρασαν από τότε που το WSPC γιόρτασε τα 15 χρόνια λειτουργίας του. Η πανδημία του Covid, με τα lockdowns που ακολούθησαν, μας πάγωσε όλους, ειδικά όμως στον χώρο της εκπαίδευσης ξαφνικά σταμάτησε ο χρόνος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΠΕΡΙ ΤΡΥΓΟΥ

Μου ζήτησαν από το Grape να γράψω κάποιες αναμνήσεις από τρύγο. Είναι και η εποχή του. Αναμνήσεις που είχαν να κάνουν με ιδιαίτερα περιστατικά ή ολόκληρο τον τρύγο.

ΜΗΠΩΣ ΠΗΓΕ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ; Season finale!

Ε, ναι λοιπόν! Σας το είχα πει πως το άρθρο θα ήταν slow burn. Αλλά μετά το καλοκαιρινό ξενόγλωσσο διάλειμμα, είμαστε πάλι εδώ να ολοκληρώσουμε, στο τρίτο αυτό μέρος, τον προβληματισμό μου σχετικά με το πού πήγε (και αν πήγε) όλη η ιστορία με το κρασί κάπου στραβά.

CAN GREEK WINE EVER BE FINE WINE?

Are we sure that Greek wine isn’t already fine wine? What is fine wine, anyway? And is it something that we should care about, or even like?