ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Βρέθηκα πριν λίγες εβδομάδες στη Vinitaly, το ετήσιο ραντεβού των αγοραστών, οινοχόων, οινόφιλων του πλανήτη που δραστηριοποιούνται στον Ιταλικό αμπελώνα.

TOURISM PARADOXE

A few weeks ago, I attended Vinitaly, the annual gathering of buyers, sommeliers, and wine lovers from around the world who are active in the Italian vineyard.

TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ

Είχα την ευλογία πριν είκοσι περίπου χρόνια να συνεργαστώ με κάποιον επενδυτή -δεινό συλλέκτη κρασιών σε ένα εστιατόριο της Αθήνας. 

OFF THE BEATEN TRACK-ALTERNATIVE

Βρέθηκα πρόσφατα στο Παρίσι για μια επαγγελματική έκθεση, τη Wine Paris, με έμφαση προφανώς στον γαλλικό αμπελώνα –και πιο ειδικά στο Bordeaux– και με εκπροσώπηση από όλες τις περιοχές της Γαλλίας.

OINΙΚΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ τη μετάβαση του κρασιού από αλκοολούχο ποτό-προϊόν της γης σε κάτι το απόλυτα μοδάτο, ίσως και υπερβολικά προβεβλημένο.

SOIL RULES, Η ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.

Βουργουνδία, το “Ιερό Δισκοπότηρο” του κρασιού

ALMACENISTAS

Ένα από τα πρώτα βιβλία για το κρασί που είχα την ευλογία να πέσει στα χέρια μου ήταν το «Wine Bible» της Karen Mac Neil.

ΡΩΣΟΙ, ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΚΡΑΣΙΑ

Είναι η εποχή που οι πωλητές του κρασιού επιστρέφουν από τα επαγγελματικά τους ταξίδια στα νησιά και το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ειδικά για όσους έχουν υπό την εποπτεία τους το νησί της Μυκόνου είναι το πόσα Montrachet, Château Latour, Sassicaia και κάθε λογής εξεζητημένα, σπάνια και σπουδαία κρασιά κατάφεραν να πουλήσουν.

LET THE WINE SPEAK

Το μακρινό 2000 είχα βρεθεί στην Τοσκάνη, σε ένα από τα πρώτα μου επαγγελματικά ταξίδια με θέμα το κρασί. Είχα διαβάσει με θρησκευτική ευλάβεια για ένα ιστορικό μαγαζί της Φλωρεντίας, την Cantinetta Antinori.

APPELATION AMOK

Τα τελευταία χρόνια διακρίνω έναν αναβρασμό στην παραγωγική διαδικασία του κρασιού τόσο στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές χώρες όσο και στις χώρες του Νέου Κόσμου, ο οποίος νομοτελειακά θα επηρεάσει το κρασί που θα κυλήσει στα ποτήρια μας και πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να τον ψηλαφήσουμε.

GOING ON THE CHEAP: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Τα λεγόμενα φθηνά κρασιά εμφανίστηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και –για να είμαστε ειλικρινείς– η φρενίτιδα με την οποία τα αναζητούσαμε την περίοδο των capital controls, λίγα χρόνια μετά, έγινε μανία αποφυγής σε οτιδήποτε μας θύμιζε οικονομικές δυσχέρειες και γενικώς δύσκολες καταστάσεις.