Αφήνοντας σιγά σιγά τον χειμώνα στο παρελθόν, και με τις κερασιές δειλά να ανθίζουν, τα μελισσάκια να κάνουν τα γενναία τους δρομολόγια από τα άνθη στις κυψέλες και πίσω, αχνοφαίνεται μακριά η Άνοιξη. Η εποχή που η φύση οργιάζει, τα λουλούδια είναι στα μεγαλεία τους και οι έρωτες πάνε κι έρχονται.
Αρχίζουμε να ξεμυτίζουμε από τους κλειστούς χώρους, αφού ξαφνικά θυμόμαστε ότι η φύση είναι όμορφη και τα πικνίκ είναι καλή ιδέα για τις Κυριακές, μαζί με λίγο τυράκι, λίγο θαλασσινό, και ένα ανάλαφρο Pet Nat.
Υπάρχουν κρασιά που φτιάχνονται για να εντυπωσιάζουν και κρασιά που υπάρχουν για να αφηγούνται μικρές ιστορίες.
Το Pet Nat (Pétillant Naturel), με τις αναρχικές του φυσαλίδες και τη φυσική του φρεσκάδα, ανήκει αναμφίβολα στη δεύτερη κατηγορία. Ένα κρασί που μοιάζει να αιχμαλωτίζει την ίδια την ανάσα του αμπελιού, που διακατέχεται από αυθεντικότητα και ξυπνά τη γοητεία των παλιών οινοποιητικών τεχνικών.
Η Μέθοδος της Πρώτης Φυσαλίδας
Το Pet Nat γεννιέται μέσα από τη μέθοδο Méthode Ancestrale, έναν αρχαίο τρόπο παραγωγής αφρώδους οίνου που προηγήθηκε κατά αιώνες της βασίλισσας των αφρωδών, της σαμπάνιας.
Η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο και ελκυστική: ο μούστος ξεκινά τη ζύμωσή του, αλλά πριν αυτή ολοκληρωθεί, εμφιαλώνεται, επιτρέποντας στις φυσικές του φυσαλίδες να εγκλωβιστούν κυριολεκτικά μέσα στη φιάλη. Δεν απαιτείται καμία προσθήκη ζάχαρης ή ζυμομυκήτων, όπως συμβαίνει στη σαμπάνια. Το κρασί αφήνεται να εξελιχθεί μόνο του, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, και με πώμα μόνο μια κορώνα μέχρι την κατανάλωση. Το αποτέλεσμα; Ένα αφρώδες κρασί, απρόβλεπτο, γεμάτο ενέργεια, με ζωηρό αφρισμό και ανεπιτήδευτη κομψότητα. Οι φυσαλίδες του είναι πιο παιχνιδιάρικες, λιγότερο επίμονες από αυτές της σαμπάνιας, αλλά διατηρούν τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια που κάνει κάθε γουλιά να μοιάζει με μια αναπάντεχη έκρηξη χαράς.
Pet Nat vs. Σαμπάνια: Ένα ταξίδι από την τελειότητα στην ελευθερία
Αν η σαμπάνια είναι η επιτομή της πολυτέλειας, το Pet Nat είναι ένα πανηγύρι της ελεύθερης δράσης των ζυμομυκήτων.
Στην Καμπανία, για να φτιαχτεί μια σαμπάνια, με τη μέθοδο Méthode Champenoise, απαραίτητα θα γίνει μια δεύτερη ζύμωση στη φιάλη, με προσθήκη ζυμών και ζάχαρης για τον σχηματισμό των φυσαλίδων. Το κρασί φτιάχνεται από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιού και παίρνει την Ονομασία Προέλευσης μόνο όταν οι οινοποιοί ακολουθούν ευλαβικά τους κανόνες για την παλαίωση.
Η σαμπάνια μπορεί να ονομάζεται έτσι μόνο αν παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας. Η ωρίμανση με τις οινολάσπες της προσδίδει πολύπλοκα αρώματα μπριός, ξηρών καρπών και ζύμης. Κάθε στάδιο είναι υπολογισμένο και κάθε λεπτομέρεια ελεγχόμενη, ενώ με το λεγόμενο disgorging αφαιρούνται τα ιζήματα και το πώμα κορώνα, αντικαθιστώντας το με φελλό μανιταριού.
Από την άλλη, το Pet Nat αποδέχεται το τυχαίο, αφήνοντας τη ζύμωση να έχει τον τελευταίο λόγο και όχι το φίλτρο, την αντλία και τον άνθρωπο. Οποιαδήποτε ποικιλία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα Pet Nat, και σε αυτό το στυλ θα βρει την ευκαιρία να αναδείξει τα πρωτογενή της αρώματα σε συνδυασμό με φυσαλίδες.
Η αίσθηση του είναι πιο άγρια, πιο ακατέργαστη, με αρώματα που θυμίζουν φρέσκα φρούτα, λουλούδια και, γενικά, έναν ατίθασο, ανοιξιάτικο χαρακτήρα.
Καταναλώνεται κυρίως φρέσκο, ενώ σχεδόν σε κάθε φιάλη εμφανίζει ιζήματα και θολότητα, αφού συχνά δεν φιλτράρεται, οπότε οι οινολάσπες και άλλα παράγωγα της ζύμωσης παραμένουν στη φιάλη μέχρι να καταναλωθεί. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας τύπος κρασιού που δεν κρύβει τίποτα, μιας και δεν μεσολαβούν πολλές παρεμβάσεις. Γι’ αυτό ακριβώς, κάθε φιάλη Pet Nat κρύβει μια νέα «περιπέτεια», μια γνωριμία με τον μικρόκοσμο των ζυμών.
Καθεμία έχει μοναδική δυναμική, καθώς δεν γίνεται blend από δεξαμενή σε δεξαμενή για να υπάρχει ομοιογένεια. Αν σαν παιδιά σας άρεσαν οι εκπλήξεις Kinder, η λογική της παραγωγής και κατανάλωσης ενός τέτοιου τύπου αφρώδους κρασιού θα σας κάνει οπαδούς.
Σε έναν κόσμο που επιδιώκει την τελειότητα, το Pet Nat υπενθυμίζει τη δύναμη της ατέλειας.