Η έλλειψη προσωπικού έχει αναδειχθεί σε πολλούς τομέις ως σημαντικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην μετά covid εποχή. Το κρασί δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός, ακαθώς οι συνήθειες πολλών ανθρώπων άλλαξαν. Σχεδόν το 45% των εταιριών στον κλάδο του κρασιού επηρεάστηκαν από έλλειψη προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια, με τους παραγωγούς κρασιού να είναι οι πλέον επηρεασμένοι λόγω της εποχικότητας των εργασιών όπως η συγκομιδή.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στo Business Report της ProWein, σχεδόν οι μισές από τις εταιρείες στον κλάδο του κρασιού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης.
Τα ξενοδοχεία έχουν πληγεί περισσότερο, με το 87% των ξενοδόχων να αναφέρουν έλλειψη προσωπικού, πολύ περισσότερο από τα εστιατόρια, όπου το 66% ανέφερε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια.
Σε σύγκριση, οι χονδρεμπόροι (49%), οι εισαγωγείς και διανομείς (36%) και οι ειδικοί λιανοπωλητές κρασιού (32%) επηρεάστηκαν λιγότερο από έλλειψη προσωπικού.
Όπως αναφέρει το The Drinks Business για τους οινοποιούς η μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού αφορά τους εποχιακούς εργάτες (63%), που χρειάζονται για την εκτέλεση εργασιών κατά τη διάρκεια του τρύγου και του κλαδέματος. Πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στην Πορτογαλία (94%), την Ισπανία (77%) και την Καλιφόρνια (73%).
Μετά τους εποχιακούς εργάτες, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού παραγωγής στο οινοποιείο κελάρι, καθώς και στην εύρεση οινολόγων (51% ανέφεραν έλλειψη σε αυτούς τους τομείς).
Οι πωλήσεις και η προώθηση αντιπροσωπεύουν την επόμενη μεγαλύτερη έλλειψη (25%), ενώ λιγότερο από το 20% των οινοποιών αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων στους τομείς της γαστρονομίας και της εξυπηρέτησης, καθώς και στη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα.
Αρχική » ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Οι εταιρίες έχουν καλύψει την έλλειψη προσωπικού κυρίως με υπερωρίες και ένα σημαντικό αποτέλεσμα της ευρύτατης έλλειψης προσωπικού είναι ότι το ένα τρίτο από όλες τις εταιρίες απέτυχε να παραδώσει τους στόχους ποιότητας ή εξυπηρέτησης λόγω της μειωμένης εργατικής δύναμης.
Το 25% των εταιριών κρασιού χρειάστηκε να καταφύγει σε συνεργασίες με άλλες εταιρείες, κυρίως σε παροχείς υπηρεσιών με μεγαλύτερο κόστος ενώ λόγω της έλλειψης προσωπικού, μία στις τέσσερις εταιρίες κρασιού αύξησε τους μισθούς τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους νέους εργαζομένους.