Ζει ανάμεσα στα φύλλα, τα στρίβει σαν τσιγάρα και ταΐζει τις προνύμφες του: ο τσιγαρολόγος είναι ένας αθόρυβος εχθρός της αμπέλου που απειλεί τη φωτοσύνθεση και την παραγωγή σταφυλιού.
Τι θα συνέβαινε αν η άμπελος ξέφευγε από τον εποχικό της κύκλο και λειτουργούσε σαν τροπικό φυτό; Από τους διπλούς τρύγους της Βραζιλίας μέχρι τους κοραλλιογενείς αμπελώνες της Ταϊτής, ένα ταξίδι στους πιο απρόβλεπτους οινικούς τόπους του πλανήτη.
Οι τανίνες είναι οι αυστηρές κυρίες του κρασιού: στυφές, αλλά απολύτως απαραίτητες. Χαρίζουν δομή, χρώμα, προστασία και την αίσθηση του «σοβαρού» ερυθρού.
Από τη σιωπηλή μάχη της ζύμωσης έως τον μικροβιακό αλτρουισμό, οι ζύμες αποκαλύπτουν τον ρομαντισμό της επιστήμης πίσω από το κρασί.
Το κλάδεμα είναι η πιο ουσιαστική παρέμβαση στο αμπέλι. Από το Guyot ως την κουλούρα της Σαντορίνης, κάθε σύστημα διαμόρφωσης δίνει διαφορετικό χαρακτήρα στο φυτό και στον καρπό.
Όταν ανοίξεις ένα κρασί κι αντί για αρώματα βρίσκεις… υγρασία, μούχλα ή χαρτόνι, ίσως φταίει ο φελλός. Μάθε τι είναι η TCA, πώς προκαλείται και γιατί αυτό το ελάττωμα μπορεί να χαλάσει ακόμη και το καλύτερο κρασί.
Μπορούν τα αμπέλια να ευδοκιμήσουν με ομοιοπαθητική και χωρίς χημικά; Η ομοιοδυναμική καλλιέργεια απαντά ναι, με μια προσέγγιση που βασίζεται στην ενίσχυση της φυσικής ισορροπίας και σεβασμό στη γη.
Μια ματιά στον μαγικό κόσμο της βιοδυναμικής αμπελουργίας, όπου η σελήνη, τα ζώα και το χέρι του ανθρώπου συντονίζονται σε έναν κύκλο ζωής πέρα από τη λογική της βιομηχανικής γεωργίας.
Κάθετα ή Πνευματικά Πιεστήρια: Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Οινοποίησης.
Ο ανοιξιάτικος παγετός είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των αμπελουργών, καθώς μπορεί να καταστρέψει την παραγωγή μέσα σε λίγες ώρες.
Pet Nat: το φυσικό αφρώδες κρασί είναι γεμάτο αναρχικές φυσαλίδες και φρεσκάδα
Ανακαλύπτοντας τις αποχρώσεις του Κρασιού: Από την εκχύλιση μέχρι την παλαίωση