Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας μετά την τελευταία μελέτη, σύμφωνα με την οποία περισσότερα από τα μισά αμπέλια του κόσμου θα καταστούν μη βιώσιμα αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς – το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Το ποσοστό αυτό από 56% αυξάνεται σε 85% αν η αύξηση της θερμοκρασίας αγγίξει τους 4 βαθμούς, αναφέρει η ίδια μελέτη.
Η μόνη απάντηση σε αυτή την εφιαλτική προοπτική θα ήταν η αντικατάσταση των υπαρχουσών ποικιλιών με άλλες, πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες, όμως το κόστος από κάθε άποψη για κάτι τέτοιο είναι δυσβάσταχτο – και δεν μιλάμε μόνο για το οικονομικό. Ας φανταστεί κανείς τι θα σήμαινε να πρέπει η Βουργουνδία να αντικαταστήσει το Pinot Noir της με Grenache ή στο Μπορντώ οι παραγωγοί να ξηλώσουν το Cabernet Sauvignon για να το αντικαταστήσουν με Mourvèdre, παρά το γεγονός ότι γίνονται ήδη κινήσεις προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων ποικιλιών σε ορισμένες Ονομασίες Προέλευσης της συγκεκριμένης περιοχής.
Όπως τονίζει στο περιοδικό Decanter η Dr. Elizabeth Wolkovich, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, οι αμπελουργοί θα χρειαστεί να υιοθετήσουν άμεσα στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. g