CANTINA TRAMIN

Ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία στην περιοχή του νότιου Τιρόλο μαγνητίζει ήδη από μακριά το βλέμμα του επισκέπτη με τη φουτουριστική, αλλά παράλληλα πλήρως εναρμονισμένη με το τοπίο αρχιτεκτονική του.

To κτίσμα αποτελεί νοητή προέκταση του βραχώδους τοπίου και των απότομων βουνοπλαγιών στο Alto Adige. Στις αρχές του ’70, το οινοποιείο Cantina Tramin στεγαζόταν στο γραφικό κέντρο της πόλης, το 2006 όμως οι ανάγκες επέκτασης του χώρου οδήγησαν τη διοίκηση στην απόφαση να δημιουργήσει νέους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης, αλλά και να αναβαθμίσει το επισκέψιμο κομμάτι του.

Eπιβλητικός φωτισμός του οινοποιείου.

Ο αρχιτέκτονας Werner Tscholl, που ανέλαβε το έργο, εμπνεύστηκε από το τοπίο και τα αμπελοτόπια. Η βασική του στόχευση ήταν να διαχωριστεί η ροή των επισκεπτών από τις εργασίες του οινοποιείου, και το πέτυχε δημιουργώντας δύο επίπεδα με ξεχωριστές εισόδους, διατηρώντας όμως το αρχικό κτίριο ως χώρο υποδοχής, ενώ δύο νέες πτέρυγες δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν την αίθουσα δοκιμών και το κατάστημα αναμνηστικών δώρων.

Ο χώρος των δοκιμών με την εξαιρετική θέα.

 Μια πράσινη μεταλλική κατασκευή που παραπέμπει σε αναρριχώμενο κλήμα κυριαρχεί και, εκτός από διακοσμητικό ρόλο, δημιουργεί σκίαση στη μεγάλη τζαμαρία που βρίσκεται ακριβώς πίσω της. Στο εσωτερικό, οι γυαλισμένες τσιμεντένιες επιφάνειες δημιουργούν αντίθεση με το ξύλο, ενώ το λευκό και το κόκκινο ολοκληρώνουν τη διακόσμηση, παραπέμποντας στις ιδιαίτερες σοδειές του Κτήματος. 

Οι χώροι του εντυπωσιακού αρχιτεκτονικά Cantina Tramin στη Βόρεια Ιταλία.

Το Alto Adige φημίζεται για τα λευκά κρασιά του, με κορυφαίο προϊόν το Gewürztraminer Terminum 2007, το μοναδικό κρασί που έχει καταφέρει να αποσπάσει την υψηλότερη βαθμολογία σε όλους τους οινικούς οδηγούς της Ιταλίας. Η ποικιλία αυτή καταλαμβάνει τον μισό αμπελώνα του Κτήματος και αποτελεί το 21% της συνολικής παραγωγής.

 Άλλες διάσημες ετικέτες είναι το Nussbaumer Gewürztraminer με νότες τριαντάφυλλου και καπνιστών αλλαντικών, καθώς και το κόκκινο Urban Lagrein 2009 με πλούσια αρώματα από μαύρα μούρα, δαμάσκηνα, καθώς και νότες λικέρ.

Κατά την ολοκλήρωση του έργου το 2010, το όραμα του αρχιτέκτονα για το οινοποιείο Cantina Tramin δίχασε την τοπική κοινότητα, ωστόσο η συνέπειά του στη βιώσιμη αρχιτεκτονική και οι συνεχείς έντονες εναλλαγές ιδεών που αποτυπώνονται στο κτίσμα κατάφεραν εντέλει να κερδίσουν την καρδιά του κοινού.

 

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!