Το Ξινόμαυρο είναι αναμφίβολα μία από τις πιο σπουδαίες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες και ίσως η πιο χαρακτηριστική της Βόρειας Ελλάδας, συνδεδεμένη βαθιά με τον αμπελώνα της Μακεδονίας.
Εκτός από τις κλασικές ζώνες ΠΟΠ Νάουσας και Αμυνταίου, όπου το Ξινόμαυρο συμμετέχει αποκλειστικά, η ποικιλία δίνει επίσης ξεχωριστά αποτελέσματα στην ΠΟΠ Γουμένισσα, όπου συνδυάζεται με τη Νεγκόσκα, καθώς και στην ΠΟΠ Ραψάνη της Θεσσαλίας, με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό. Εξαιρετικά όμως είναι και τα δείγματα εκτός ζωνών, με κάποιες «Off-Broadway» ετικέτες να κάνουν την απόλυτη έκπληξη!
Στην ερυθρή του απόχρωση, που είναι και η συνηθέστερη, το Ξινόμαυρο δίνει κρασιά μέτριας έντασης, με ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγειες, μέτριο έως υψηλό αλκοόλ, ζωηρές οξύτητες και σφιχτές, επιθετικές τανίνες, που συχνά απαιτούν χρόνο για να μαλακώσουν και να εξελιχθούν αρμονικά.
Η ποικιλία ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην παλαίωση, κι αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που οι οινοποιοί αρέσκονται να ωριμάζουν το κρασί σε δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια σε φιάλη, επιτρέποντας στα πρωτογενή τυπικά του αρώματα κόκκινων φρούτων, λιαστής τομάτας και ελιάς να συνδυαστούν με πιο ώριμες νότες μπαχαρικών, καπνού και δέρματος.
Η πολυδυναμικότητά του, ωστόσο, του επιτρέπει να μεταμορφώνεται δίνοντας και άλλα στιλ. Από φινετσάτα ή βαθιά, structured ερυθρά, τραγανά ροζέ ξηρά ή ημίξηρα και παιχνιδιάρικα αφρώδη, ξηρά ή ημίξηρα, μέχρι και λευκά Blanc de Noirs, κάθε του έκφραση είναι και μια υπενθύμιση της μοναδικότητάς του και μια πρόσκληση να ανακαλύψει κανείς το βάθος και την αυθεντικότητάς του.
Εδώ και δεκαετίες έχει τρυπώσει για τα καλά στις κάβες των οινόφιλων, οι οποίοι –ορισμένοι φανατικοί, μαζί τους κι εμείς– γοητεύονται από την πολύπλοκη προσωπικότητά του και τα έντονα, μοναδικά χαρακτηριστικά του.
Αυτά είναι τα χειμερινά Best Buys, πουι είναι αφιερωμένα στο Ξινόμαυρο!
1) Arktos Rosé, Arktos Elevation Vineyards 14,90€
Η μαεστρία που για χρόνια εφαρμόζει το Οινοποιείο Καραμολέγκου στο Ασύρτικο της Σαντορίνης μεταφέρεται τώρα στο Ξινόμαυρο, το οποίο καλλιεργείται στο ψυχρό κλίμα του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 700 μ. Το νέο εγχείρημα Arktos μάς συστήνει μια γκάμα κρασιών που ανυπομονούμε να απολαμβάνουμε. Στη ροζέ απόχρωσή του, ανακαλύπτουμε ένα φρέσκο και κομψό κρασί που αναδεικνύει τόσο την ποικιλία όσο και τον τόπο καταγωγής του. Τραγανό, ελκυστικό και μεταξένιο, με τον φρουτένιο και φυτικό χαρακτήρα του σταφυλιού σε πρώτο πλάνο, είναι πανέτοιμο να συνοδεύσει πιάτα με φινέτσα και ζωντανές οξύτητες.
2) Ξινόμαυρο, Oenops Wines 16,20€
Επιλεγμένοι αμπελώνες από τις τρεις σπουδαίες περιοχές όπου μεγαλουργεί το Ξινόμαυρο –τη Νάουσα, το Αμύνταιο και τη Ραψάνη– χαρίζουν τον καρπό γι’ αυτό το εξαιρετικό δραμινό κόκκινο. Ο Νίκος Καρατζάς δείχνει για μία ακόμη φορά την κλάση του και αξιοποιεί τσιμεντένιες δεξαμενές, βαρέλια και αμφορείς, παραδίδοντας μαθήματα master blending στο τελικό αποτέλεσμα. Η καθαρότητα του φρούτου, η φρεσκάδα της γουλιάς και η εκλεπτυσμένη υφή των τανινών συνθέτουν μια οινική ευγένεια, η οποία διαταράσσεται ευχάριστα από το non-filtered στοιχείο. Αν θέλεις το Ξινόμαυρο αλλιώς και αφοπλιστικά γοητευτικό, εδώ είσαι!
3) Αmyntaion Rosé Demi Sec, Amyntas Winery 15,10€
Η νέα μέρα του οινοποιείου Amyntas το βρίσκει να εξελίσσει την πλούσια παρακαταθήκη του, να βελτιώνει την εικόνα του και κυρίως να συνεχίζει να προσφέρει πραγματικά καλοδουλεμένα και νόστιμα κρασιά, όπως αυτό το σαγηνευτικό Rosé Demi Sec. Φρουτένιο και ισορροπημένο, με ανάλαφρη και δροσερή αίσθηση, επιβεβαιώνει περίτρανα την κλάση των φυσαλίδων, «απενοχοποιώντας» ταυτόχρονα την παρουσία της γλυκύτητας στο κρασί. Ένα ροζέ με αρωματική εξωστρέφεια και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, που πέρα από εξαιρετικό απεριτίφ γίνεται ιδανικός σύντροφος για πικάντικα πιάτα αλλά και άγλυκα επιδόρπια.
4) Ρόζα Ρετσίνα, Οινοποιείο Κεχρής 11,80€
Ζουμερή και ροδαλή, πλουραλιστική σε αρώματα και καθηλωτική στη γεύση, η Ρόζα είναι μια απολαυστική Ρετσίνα από Ξινόμαυρο που όχι μόνο τιμά την ποικιλία, αλλά αναδεικνύει και συνολικά την κατηγορία αυτού του υπέροχου Οίνου Κατά Παράδοση. Η πρωτότυπη σύζευξη της Ρετσίνας με τη σπουδαιότερη ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας χαρίζει μπόλικο κόκκινο φρούτο, ζωηρή οξύτητα και τα χαρακτηριστικά αρώματα ενός ποιοτικού Ρητινίτη. Ιδανική επιλογή για μεζεδάκια στο τηγάνι και πιάτα με ένταση, που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.
5) Κτήμα Φουντή 19,80€
Μπορεί να παραμένει πιστό σε μία από τις πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις και να μη δείχνει να επηρεάζεται από τη σύγχρονη όψη της ποικιλίας, όμως αυτό καθόλου δεν μας ενοχλεί, αντιθέτως. Το Κτήμα Φουντή εξακολουθεί να χαρίζει συγκινητικές στιγμές σε κάθε γουλιά, υπενθυμίζοντάς μας τη δύναμη και τον χαρακτήρα του Ξινόμαυρου. Κόκκινο φρούτο, τομάτα και μια πικάντικη αρμονία από την επιρροή της δρυός πλάι σε πλούσιες τανίνες και όμορφη οξύτητα. Αν μιλήσουμε δε για πλούσια κρεοφαγία, μαγειρευτά κατσαρόλας με πλούσιες σάλτσες, τότε δεν γίνεται με τίποτα να το παραλείψουμε.
6) Ξινόμαυρο, Akrathos Winery 19,80€
Μια σπουδαία δουλειά από το οινοποιείο της Χαλκιδικής, που δείχνει πραγματική αφοσίωση στις ελληνικές ποικιλίες και φυσικά εντάσσει στην άψογη, κατά τη γνώμη μου, γκάμα του και το Ξινόμαυρο. Ένα από τα πιο σύγχρονα, γευστικά και value-for-money κόκκινα, το οποίο καταφέρνει να τιθασεύσει την απαιτητική ποικιλία και ταυτόχρονα να αναδείξει τα πιο δυνατά της στοιχεία. Προσιτό και ανεπιτήδευτα ευκολόπιοτο, προτάσσει το φρούτο και την αρμονία, «καμουφλάροντας» με χάρη την εξαιρετική του δυναμική, χωρίς να περιορίζει τους γευστικούς συνδυασμούς ούτε να δεσμεύεται από εποχικότητες.
7) Blanc Xinomavro, Οινοποιείο Ταραλάς 17,40€
Μία από τις λίγες blanc de blanc οινοποιήσεις του Ξινόμαυρου και χωρίς αμφιβολία από τις πιο επιτυχημένες έρχεται από τη Νάουσα.
Στη λιγότερο διαδεδομένη αυτή απόχρωση (θα το πω: γιατί να στερηθεί κανείς τη μαγεία και τον πλούτο της φλούδας;) ο Χρήστος Ταραλάς καταφέρνει να διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα της ποικιλίας. Το κρασί επιδεικνύει απίστευτη καθαρότητα ακμαίου φρούτου και εντυπωσιάζει με τη ζωντάνια του.
Μύτη και στόμα συνθέτουν μια παλέτα από λευκά και κόκκινα αρώματα, που αναζητούν τον επόμενο επιτυχημένο γευστικό συνδυασμό τους στον φούρνο ή στη σχάρα.
8) Ξινόμαυρο Ροζέ, Κτήμα Γεροβασιλείου 17,20€
Η εγγυημένη υπογραφή ποιότητας του Κτήματος Γεροβασιλείου σε αυτό το ροζέ ανεβάζει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών μας για απόλαυση. Η σπουδαία βορειοελλαδίτικη ποικιλία, παρότι δεν βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις του οινοποιείου, βρίσκει στην Επανομή μια ιδανική και φιλόξενη πατρίδα. Η απαλή του απόχρωση δεν προδίδει τον εξωστρεφή αρωματικό του χαρακτήρα, με αποτέλεσμα μύτη και στόμα να προσφέρουν μια απρόσμενα ευχάριστη εμπειρία. Φρουτώδη στοιχεία, στιβαρή δομή, βοτανική οξύτητα και ζωντάνια είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που αποκαλύπτονται, είτε το απολαύσει κανείς μόνο του είτε το συνδυάσει με εκλεκτά τυριά.
9) Inima Ξινόμαυρο 2019 Κατώγι Αβέρωφ 14,30€
«Inima» σημαίνει «ψυχή», και αυτό ακριβώς αποτυπώνει το ιστορικό οινοποιείο Αβέρωφ σε αυτό το εντυπωσιακό κόκκινο. Παρά το γεγονός ότι το Μέτσοβο βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τη Νάουσα, ο καρπός επιλέγεται με προσοχή από το αμπελοτόπι της Ρουντίνας και οινοποιείται με υποδειγματική φροντίδα, προσφέροντας ζουμερό φρούτο, λεπτές βοτανικές νότες, ζωηρή οξύτητα και εμφανείς τανίνες. Η στιβαρή δομή αυτού του ΠΟΠ και η δυναμική του το καθιστούν ικανό να ταξιδέψει στον χρόνο, ενώ η απόλαυσή του κορυφώνεται σε συνδυασμό με πιάτα που αγκαλιάζουν την ένταση και το βάθος του, όπως σιγομαγειρεμένα κυνήγια ή πλούσια ριζότο με μανιτάρια.
10) Ξινόμαυρο Ροζέ, Kτήμα Αρβανιτίδη 13,60€
Μία από τις πιο όμορφες εκφράσεις της ποικιλίας, προερχόμενη από τον χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων ιδιόκτητο αμπελώνα του οινοποιείου στον Ασκό, βορειότερα της λίμνης Βόλβης. Παρά την παραδοσιακή οινοποιητική προσέγγιση, το αποτέλεσμα είναι μοντέρνο και αφοπλιστικά γευστικό, με χαρακτηριστική φρεσκάδα, πλούσιο φρουτώδες προφίλ και ευχάριστη, επίμονη επίγευση. Πολύπλευρο και ευκολοφόρετο, με ζωντάνια και φινέτσα, προσφέρει μια ικανοποιητική γευστική εμπειρία σχεδόν σε κάθε περίσταση. Στα των συνδυασμών στέκεται άψογα από comfort πίτσες μέχρι ψητά λευκά κρέατα.
11) Βήσσα, Karadimos family 22,10€
Από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς ετικέτες της αγοράς, η Βήσσα είναι ένα εντυπωσιακό Ξινόμαυρο που παράγεται μακριά από τις κλασικές περιοχές παραγωγής της ποικιλίας, προσφέροντας μια μοναδική εκδοχή για τους λάτρεις του είδους. Διακρίνεται για το εντυπωσιακό μπουκέτο και τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα, με μεγάλη συμπύκνωση φρούτου και καθηλωτικές, σφιχτές συχνά τανίνες, που πιθανότατα χρειάζονται χρόνο για να μαλακώσουν και να αποκαλύψουν πλήρως τη δυναμική τους. Η στιβαρή δομή και η πολυπλοκότητα του κρασιού, με σύμμαχο την καλή οξύτητα, το καθιστούν ιδανικό για παλαίωση. Ένα ζουμερό steak ή πλούσια κρεοφαγία, που εξισορροπούν και αναδεικνύουν την ένταση και τη φινέτσα του, μοιάζουν μονόδρομος.
12) Γουμένισσα, Οινοποιείο Αϊδαρίνη 14,00€
Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα συνθέτουν ένα αγαπημένο ΠΟΠ. Το Οινοποιείο Αϊδαρίνη δημιουργεί μια παραδοσιακού στιλ Γουμένισσα και καταφέρνει να προσφέρει εντυπωσιακή απόλαυση σε αυτό το επίπεδο τιμής. Χωρίς να παρουσιάζει μεγάλη συμπύκνωση αρωμάτων, το κρασί διαθέτει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Την εξελιγμένη του όψη ακολουθούν νότες τομάτας, ελιάς, μανιταριού και κόκκινου φρούτου, που όμως αντισταθμίζονται από την τραγανή οξύτητα. Οι τανίνες του χαρίζουν δομή στο στόμα και ζητούν συνοδεία από κοκκινιστά ή κόκκινα κρέατα. Μια ετικέτα που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του παραδοσιακού Ξινόμαυρου.
13) Αγκαθωτό Κυρ-Γιάννη 21,70€
Ένα εξαιρετικό και άκρως γαστρονομικό single vineyard ροζέ Ξινόμαυρο που αγκαλιάζει ευχάριστα τον ουρανίσκο. Τα αμπέλια στην περιοχή Γάστρα της Νάουσας προσφέρουν τον νεανικό τους καρπό, ο οποίος μετά την οινοποίηση παραμένει για έναν χρόνο σε μεγάλα –δύο τόνων– βαρέλια, αποκτώντας χαρακτήρα και προσωπικότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό κρασί με μεσογειακό χαρακτήρα, αρωματικά εξωστρεφές, με ήπια αίσθηση τανινών και απολαυστικά παρούσα οξύτητα. Κάθε γουλιά διεγείρει τη φαντασία για το πόσες συνταγές μπορεί να συνοδεύσει. Η απάντηση είναι πολλές, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις με ένα ζουμερό ρολό χοιρινό στον φούρνο.
14) Valos Ξινόμαυρο, Κτήμα Κατσαρού 14,50€
Η αριστοκρατικότητα του Κτήματος Κατσαρού εκτοξεύεται με άλματα και αρώματα σε αυτό το Ξινόμαυρο, προερχόμενο από σταφύλια που καλλιεργούνται πιστοποιημένα βιολογικά στον ιδιόκτητο αμπελώνα του οινοποιείου στην Κρανιά Ολύμπου. Ένα έξοχο κρασί περισυλλογής με έντονη προσωπικότητα, όπου τα ώριμα κόκκινα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα δρύινα στοιχεία από την ωρίμανση σε βαρέλια συνθέτουν ένα πλούσιο, γεμάτο μπουκέτο. Οι δυναμικές του τανίνες και η έντονη οξύτητα οδηγούν τη γουλιά σε μακρά, ευχάριστη επίγευση. Δώσε του δύναμη και πρωτεΐνη και θα σε ανταμείψει: ψητά κρέατα, πιάτα με πλούσιες σάλτσες ή τυριά με έντονες γεύσεις αποτελούν τους ιδανικούς του συντρόφους.
15) 1879 Legacy, Boutari 34,60€
Κλασική πλέον premium ετικέτα single-vineyard Ξινόμαυρου, η οποία, αποτίνοντας φόρο τιμής στη μακρά παράδοση της Boutari από το 1879, προσφέρει στον καταναλωτή ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα κόκκινα της κατηγορίας. Η στιλιστική της προσέγγιση διαφοροποιείται από τις πιο παραδοσιακές ετικέτες της περιοχής και χαρακτηρίζεται από εκφραστική μύτη με ένταση και πυκνό φρουτώδη χαρακτήρα. Τα αρώματα από τη χρήση καινούργιου γαλλικού βαρελιού προσθέτουν κομψότητα και πολυπλοκότητα.
Οι τανίνες, η υψηλή συμπύκνωση και η ζωντανή οξύτητα, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή φιάλη σφραγισμένη με κερί, δημιουργούν συνειρμούς και προδιαθέτουν για μακρά παλαίωση και χειμερινές γεύσεις στη γάστρα.
16) Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα, Κτήμα Άλφα 25,00€
Ένα πραγματικά ξεχωριστό Ξινόμαυρο από παλαιά, προφυλλοξηρικά κλήματα στο αμπελοτόπι «Μπαρμπαγιάννης», που αναδεικνύει με τον πιο αυθεντικό τρόπο το μοναδικό terroir του Αμυνταίου και τις απίστευτες δυνατότητες της ποικιλίας. Πληθωρικό και δομημένο, με εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, αποτελεί μία από τις κορυφαίες ετικέτες της ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιο.
Περίτεχνα πικάντικα αρώματα, ζουμερό φρούτο, γεμάτο στόμα, έντονες, αλλά απόλυτα ενσωματωμένες τανίνες, ζωηρή οξύτητα και υποδειγματική ισορροπία είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα ερυθρό κλάσης. Για τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης, πιάτα με πλούτο και κομψότητα είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται!
17) Ήδυσμα Δρυός Ξινόμαυρο, Κτήμα Τέχνη Οίνου 26,10€
Ένα Ξινόμαυρο από τη Δράμα (που κάνει πάλι το θαύμα της), το οποίο ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στη φινέτσα και τη δύναμη, συνδυάζοντας στοιχεία μοντέρνας και παραδοσιακής οινοποίησης. Η τυπική για τη βορειοελλαδίτικη ποικιλία και άκρως εκφραστική του μύτη, το σαγηνευτικό, γεμάτο στόμα, οι υψηλές οξύτητες και οι έντονες αλλά ώριμες τανίνες συνθέτουν ένα κρασί με καλώς νοούμενο εξελιγμένο προφίλ, του οποίου όμως οι γουλιές αφήνουν μικρές εκπλήξεις φρεσκάδας. Ο όγκος του το καθιστά ιδανικό για πιάτα με βάθος και πολυπλοκότητα με τον ίδιο τρόπο που η διακριτή σε αυτό το ξεμυαλιστικό σύνολο λεπτότητά του ψάχνει για ντελικάτες γεύσεις. Μανιτάρια, ragù αλλά και πολυτελείς κοπές θα δουλέψουν άψογα.
18) Terre de Zeus Ξινόμαυρο, Navitas 16,80€
Η παραγωγός Μαρία Δημητριάδη τιμά περίτρανα και εξελίσσει την προγονική της οινική παρακαταθήκη, δημιουργώντας ένα σύγχρονο, φίνο και πληθωρικά φρουτώδες Ξινόμαυρο για όσους αγαπούν τη νέα εποχή της ποικιλίας αλλά και για όλους όσοι απλώς θέλουν το ποτήρι τους γεμάτο με πραγματικά νόστιμο κρασί. Γεννημένο στους πρόποδες του Ολύμπου, το Terre de Zeus, που προέρχεται από νεαρά κλήματα, ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και τσιμεντένιες δεξαμενές και εμφιαλώνεται χωρίς φιλτράρισμα.
Το μαλακό σώμα, η τραγανή οξύτητα και οι μεταξένιες τανίνες αγκαλιάζουν το πυκνό κόκκινο φρούτο, τα γήινα και βοτανικά αρώματα, χαρίζοντας απόλυτη αίσθηση ικανοποίησης. Άψογο για απλές στιγμές και την ίδια στιγμή ιδανικό για ιδιαίτερες.
19) Παλιοκαλιάς, Οινοποιείο Κόκκινος 29,60€
Ένα αυθεντικό Ξινόμαυρο χειρωνακτικού τρύγου από τη Νάουσα, που αναδεικνύει την παραδοσιακή οινοποιητική προσέγγιση της ποικιλίας και αποτυπώνει την τυπικότητα της περιοχής σε κάθε γουλιά. Το εντυπωσιακό του στόμα, που καθηλώνει, συνδυάζει εξαιρετικά ισορροπημένη οξύτητα, φρεσκάδα και κομψότητα με ώριμες, δομημένες και μεταξένιες τανίνες, προσδίδοντας βάθος και μακρά διάρκεια στο στόμα. Η πυκνότητα και η ένταση της γουλιάς μαρτυρούν την ηλικία και τη φροντίδα του αμπελώνα, ενώ ο χαρακτήρας του κρασιού υπόσχεται μακρά παλαίωση. Ιδανικό για πλούσια πιάτα κρέατος και ώριμα τυριά.
20) Ξινόμαυρο reserve, Kτήμα Δημόπουλου 27,50€
Η δυναμική του Κτήματος Δημόπουλου απογειώνεται σε αυτό το εντυπωσιακό αφιλτράριστο Ξινόμαυρο. Ένα κρασί παλαίωσης με καρπό από τους ιδιόκτητους αμπελώνες Σταυρός και Κοντή Καρυδιά στο Αμύνταιο, που ωρίμασε με υπομονή για 25 μήνες σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια, αποκτώντας έντονη προσωπικότητα, δομή και βάθος. Το αρωματικό του προφίλ είναι σύνθετο και ισορροπεί ανάμεσα στο ώριμο φρούτο και στα εκλεπτυσμένα στοιχεία του βαρελιού, ενώ στο στόμα εμφανίζεται γεμάτο, με τονισμένες τανίνες και ζωηρή οξύτητα που διαρκεί μέχρι το τελείωμα. Δώσε του ένταση και δομή στο τραπέζι με κόκκινα κρέατα, αρνί ή κυνήγι, ώστε να αποκαλύψει με γενναιοδωρία τον υπέροχο χαρακτήρα του.
21) Ραψάνη Terra Petra, Οινοποιία Θυμιόπουλου 18,80€
Ένας από τους παραγωγούς που έχει συνεισφέρει με τη σπουδαία του δουλειά για την επόμενη μέρα του Ξινόμαυρου επί ελληνικού εδάφους, κάνοντας τόσο εγχώρια όσο και διεθνή καριέρα, κάνει απόβαση στη Ραψάνη και μας δίνει ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο κρασί.
Διατηρώντας τον τυπικό αρωματικό χαρακτήρα του blend και τονίζοντας το βάθος του ώριμου φρούτου, το κρασί αυτό ξεχωρίζει για τον πυκνό χαρακτήρα του, την υψηλή οξύτητα και τις πολύ καλά ενσωματωμένες τανίνες. Αν είσαι λάτρης της πολυπλοκότητας και της συμπύκνωσης κι αναζητάς ένα αφοπλιστικό και πλούσιο πάντρεμα, ψάξε γρήγορα να βρεις την καλύτερη δυνατή συνταγή για στιφάδο.








