Αφού πέρασε 15 χρόνια σε στούντιο ειδήσεων ασκώντας “σοβαρή δημοσιογραφία”…
Τα καλοκαίρια της ζωής μου τα περνάω στη Σκύρο.
Η ταβέρνα του Στέφανου, ένα μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο ήταν πάντα εκεί. Πάνω από την κεντρική παραλία το στέκι μας όταν ήμασταν μικρά, η μεσημεριανή διακοπή από το μπάνιο, ή το σημείο συνάντησης για να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές μας εξορμήσεις τα βράδια στα Μαγαζιά.
Στις μέρες μας είναι ένας λόγος για να επιλέξει κάποιος τη Σκύρο ως προορισμό και πιστέψτε με δεν υπερβάλλω καθόλου.
Τη θέση του παππού Πολύβιου Στεφανίδη, πήρε ο Στέφανος και τη σκυτάλη τώρα ο πάντα χαμογελαστός εγγονός Πολύβιος και η ακούραστη γυναίκα του Αμέρισσα Ξανθούλη μητέρα των τριών παιδιών τους!! Το εστιατόριο μετράει περισσότερα από 100 χρόνια.
Ψάρια και αστακοί ημέρας, συναντούν το λεμονάτο σκυριανό κατσικάκι, τις υπέροχες μελιτζάνες και τις ντομάτες από τα μποστάνια του νησιού και ψητά της ώρας “όπως πρέπει”. Ένα πάντρεμα ψαροταβέρνας και μαγειρευτών, όλα υποδειγματικά εκτελεσμένα, χωρίς καμία έκπτωση από το μεν στο δε και με φόντο το ωραιότερο σημείο του νησιού.
Οταν ο Πολύβιος ανοίγει τα γεμάτα ψάρια και αστακούς ψυγεία του μαγαζιού για να διαλέξεις, σου κόβεται η ανάσα. Και φέτος είχα τη χαρά να δοκιμάσω αστακό – μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια μόνο στη Σκύρο τρώω χωρίς να απογοητεύομαι-. Σφιχτός και ζουμερός, – μερικά λεπτά μόνο βράσιμο- είναι ότι ωραιότερο έχω γευτεί στη ζωή μου. Ένα απλό λαδολέμονο στο πλάι μόνο σε περίπτωση που το θελήσεις. Και για τους φανατικούς της αστακομακαρονάδας – δεν ανήκω σε αυτούς – πολύ καλή εκδοχή επίσης.
Μελιτζάνες ιμάμ και παπουτσάκια, παστίτσιο, πατατούλες- σωστά τηγανισμένες – η καλύτερη πατατοσαλάτα του κόσμου κατά τον κουμπάρο, η καλύτερη χοιρινή κατά την κουμπάρα και ο μουσακάς του άντρα μου – σε κάνουν να μην θες αλλά και να μην χρειάζεται να πας πουθενά αλλού, αφού κάθε μέρα αλλάζεις μενού.
Πριν από μερικά χρόνια σε μία συζήτησή μας του έκανα παράπονα για την μη ύπαρξη εμφιαλωμένου κρασιού. Το εστιατόριο πλέον έχει ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά σε σωστές τιμές να συνοδεύουν τα πιάτα του, όχι για να μου κάνει το χατήρι αλλά γιατί είναι επαγγελματίας.
Ο Στέφανος αυτή την περίοδο είναι γεμάτος ασφυκτικά από τη μία το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Το σέρβις είναι εξαιρετικό- πολλά αθηναϊκά μαγαζιά θα το ζήλευαν- ενώ ο Πολύβιος πάντα θα βρει το χρόνο να πει μία κουβέντα με όλους σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Σεμνός και επαγγελματίας έχει καταφέρει κατά τη γνώμη μου εντυπωσιακά πράγματα στο χώρο της γαστρονομίας, απλά, όπως πρέπει, ουσιαστικά, χωρίς δηθενιές και καλάμια.
Να είμαστε καλά Πολύβιε και να ανταμώσουμε και του χρόνου!