Το 62 ο Ράλλυ Αιγαίου επισκέπτεται το οινοποιείο Παρά…κόποις
Σήμερα, μαζί με την Ανεζούλα Νομικού – υπεύθυνη επικοινωνίας, marketing αλλά και συνοδοιπόρο του στην παραγωγή – και τον σύμβουλο-οινολόγο Ηλία Ρουσσάκη, με σπουδές στο Μονπελιέ και το Μπορντό, συνθέτουν μια μικρή αλλά δυνατή ομάδα, που με την αγάπη τους για τη γη και το μεράκι τους φέρνουν το κρασί στο ποτήρι μας.
Οι αμπελώνες, συνολικά 28 στρέμματα, απλώνονται κάτω από τον λόφο Γερούσι και καλλιεργούνται σε γραμμική διαμόρφωση Royat. Οι περισσότεροι είναι αυτόριζοι, μη εμβολιασμένοι αμπελώνες άνω των 50 ετών, που στολίζουν την περιοχή, ενώ δεν λείπουν και οι φυτεύσεις μόλις δύο ετών. Κοινός παρονομαστής: η χαμηλή απόδοση και η ποιότητα. Η ναυαρχίδα του οινοποιείου είναι το Σεριφιώτικο, μια σπάνια ελληνική ποικιλία που, χάρη στο μικροκλίμα των Κυκλάδων, αποδίδει εξαιρετικά τόσο σε ξηρούς όσο και σε επιδόρπιους οίνους. Μαζί του, η επιβλητική Μανδηλαριά και ο φινετσάτος Ροδίτης δημιουργούν τις ετικέτες του Παρά…Κόποις, φέρνοντας σε κάθε ποτήρι ένα διαφορετικό «πρόσωπο του Αιγαίου». Οι ιστιοπλόοι σερβιρίστηκαν τις δύο ετικέτες του οινοποιείου Νήσου Μέθη, λευκό και ροζέ· το λευκό συντίθεται από Σεριφιώτικο και Ροδίτη, ενώ το ροζέ από Σεριφιώτικο και Μαύρη Κουντούρα. Εκτός όμως από ξηρούς οίνους, το οινοποιείο παράγει και δύο φυσικώς γλυκείς: το Onore (χωρίς παλαίωση) και το Ambito (με παλαίωση 36 μηνών).
Το οινοποιείο καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών, όπως η ψύξη δεξαμενών, μέσω δικών του συστημάτων πράσινης ενέργειας. Αντλεί το νερό του από γεώτρηση και εφαρμόζει κυκλική διαχείριση αποβλήτων, μετατρέποντας τα υποπροϊόντα της οινοποίησης σε τσίπουρο και οργανικά λιπάσματα.
Η στάση των ιστιοπλόων στο Παρά…Κόποις δεν ήταν απλώς μια γευστική δοκιμή, αλλά συνδυασμός γνωριμίας με το νησί, τον Κυκλαδίτικο αμπελώνα και την ελληνική φιλοξενία. Κι όταν άφησαν πίσω τους το οινοποιείο, έφυγαν με φιάλες στο χέρι και με το συναίσθημα μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας, πλέοντας και δοκιμάζοντας στο Αιγαίο.