H γευσιγνωσία που οργανώνει η ένωση των σομελιέ της Γερμανίας (Sommelier-Union Deutschland e.V.) στο πλαίσιο της ProWein δεν θα είναι μια συνηθισμένη τυφλή γευσιγνωσία. Θα γίνει σε απόλυτο σκοτάδι σε ένα Black Box που θα στηθεί ακριβώς γι΄αυτό το λόγο στο χώρο της έκθεσης. Μόλις οκτώ άτομα θα μπορούν να συμμετάσχουν σε κάθε ένα από τα 30λεπτα σεμινάρια, τα οποία πραγματοποιούνται στην Αίθουσα 1, Περίπτερο E 121.
Στο απόλυτο σκοτάδι, όπως λένε οι Γερμανοί σομελιέ, αποκλείονται όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες που συνήθως επηρεάζουν ασυνείδητα την αντίληψη κατά τη διάρκεια μιας γευσιγνωσίας: χρώματα, ετικέτες και ακόμη και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Η εμπειρία δείχνει ότι η αισθητηριακή αντίληψη αλλάζει δραστικά όταν δεν υπάρχουν οπτικά ερεθίσματα. Οι υπόλοιπες αισθήσεις ενισχύονται, και η συγκέντρωση εστιάζει αποκλειστικά στη γεύση, το άρωμα και την υφή του κρασιού, δημιουργώντας μια νέα αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση.
Πάλι μέσα από τις δοκιμές σε τέτοιες συνθήκες προκύπτει μια ελευθερία λόγου. Οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν απόψεις πιο ανοιχτά και πιο έντονα σχετικά με τα δοκιμαζόμενα κρασιά, καθώς ο φόβος του λάθους εξαφανίζεται. Τα σεμινάρια καθοδηγούνται από έμπειρους επαγγελματίες και σομελιέ όπως οι Jörg Linke, Silvio Nitzsche, Christina Hilker και ο Christian Frens, Αντιπρόεδρος της Sommelier Union Deutschland.

Το concept του “Black Box” αναπτύχθηκε το 2007 από τους Christian Frens και Jörg Linke, σε συνεργασία με τον τυφλό φυσικοθεραπευτή Florian Deroubaix. Όπως λέει ο ίδιος:
“Το κρασί αποδεικνύει με πολλούς τρόπους πόσο ριζικά μπορεί να αλλάξει η αντίληψη της όσφρησης και της γεύσης στο σκοτάδι. Πρέπει να το ‘δεις’ για να το πιστέψεις.”