ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΗΣΥΧΟΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Δύο ανήσυχοι άνθρωποι με κοινή πορεία ζωής, η Ευφροσύνη και ο Ιωακείμ, μοιράζονται με το Grape το ημερολόγιο των ημερών του πρώτου τους τρύγου. 

Η Ευφροσύνη και ο Ιωακείμ, αποφασίζουν να κάνουν το δικό τους κρασί στο νησί της Λέρου. Αναλαμβάνουν έναν αμπελώνα 50 στρεμμάτων –τον οποίο φρόντιζαν και από τα σταφύλια του έφτιαχναν κρασί για κάποια χρόνια, πριν περάσει στα χέρια τους– και δημιουργούν το brand «Ήσυχοι Αμπελώνες», με στόχο να τοποθετήσουν τη Λέρο στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Το κοινό τους project, όπως λένε, εστιάζεται στην παραγωγή κρασιών που εκφράζουν τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η Ευφροσύνη Δρόσου στον τρύγο.

Η Ευφροσύνη Δρόσου είναι γεωπόνος – οινολόγος, με πολυετή εμπειρία στον κλάδο (18 χρόνια) και με το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της να συνδέεται με το Κτήμα Πόρτο Καρράς (10 συναπτά έτη). Σήμερα, ως ελεύθερη επαγγελματίας, κάνει και συμβουλευτική σε μικρούς παραγωγούς. Το 2011 βρέθηκε στη Λέρο ως οινολόγος στο Κτήμα αυτό, όπου παρέμεινε δύο χρόνια, και έκτοτε αναπτύχθηκε μια φιλική – επαγγελματική σχέση με τον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του, και κάθε χρόνο είχε ρόλο συμβουλευτικό σε θέματα οινοποίησης.

Ο Ιωακείμ Σταμάτης, με σπουδές στα οικονομικά, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της εστίασης, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Με το κρασί ασχολείται τα τελευταία έξι χρόνια, από τότε που δημιούργησε το wine bar 1901 στη Νικήτη της Σιθωνίας, στο οποίο φιλοξενούνται ετησίως περί τις 100 ετικέτες επώνυμου οίνου. Φέτος, τα αμπέλια που καλλιεργούσαν και το οινοποιείο όπου έφτιαχναν το κρασί πέρασαν στα χέρια τους και οι δυο τους ήρθαν αντιμέτωποι με τον πρώτο τους τρύγο. 

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΥΓΟΣ

Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα ήταν τόσο δύσκολη. Σε μια εξαιρετικά πρώιμη χρονιά, με πολύ ήπιο χειμώνα, ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη και καύσωνα από τα τέλη Μαΐου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φωνάξεις «Βοήθεια!». Τα φυτά μπήκαν σε περκασμό πολύ νωρίς – το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Την ίδια περίοδο ολοκληρωνόταν η προετοιμασία σε ό,τι αφορά τον έλεγχο ορθής λειτουργίας του εξοπλισμού: πλυσίματα, απολυμάνσεις του εξοπλισμού και των δοχείων ζύμωσης και όλες οι σχετικές ενέργειες που πρέπει να γίνονται.

Μεγάλο εμπόδιο τα τελευταία χρόνια, που μας απασχόλησε έντονα, είναι και η έλλειψη εργατών γης. Επομένως, σε μια δύσκολη χρονιά το πράγμα περιπλέκεται από πλευράς οργάνωσης. Οι καύσωνες συνεχίζονται και τον Ιούνιο, εντείνονται τον Ιούλιο, κορυφώνονται τον Αύγουστο και με αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια. Έναρξη τρύγου στις 30 Ιουλίου, περίπου 15 ημέρες νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται.

Δείτε Επίσης
EDITORIAL ISSUE #36 OUT NOW!

Δεξαμενές που υποδέχονται τα σταφύλια.

Λόγω της πολύ προσεγμένης διαλογής και σε επίπεδο αμπελώνα και κατά την παραλαβή των σταφυλιών στο οινοποιείο, οινοποιήθηκε μόνο η άριστη ποιοτικά πρώτη ύλη. Ειδικά για το Ασύρτικο, που από τη φύση του είναι πιο ανθεκτική ποικιλία σε σχέση με το Αθήρι, το αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς είναι εξαιρετικό. Σε γενικές γραμμές, ως συνέπεια της φετινής χρονιάς είναι η μείωση της παραγωγής κατά 30-35% στο σύνολό της. Παρά ταύτα, η εμπειρία μάς βοήθησε στο να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί ομαλά ο τρύγος, με τη δημιουργία μιας ωραίας προσμονής για το περιεχόμενο των δεξαμενών.

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελώνας βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Λέρου, στην περιοχή Μπλεφούτης*, στο σημείο που ονομάζεται Λαγκάδα του Μπέη (ή του Πασά) και απλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 50 μ. από τη θάλασσα μέσα σε έναν ελαιώνα. Τα αμπέλια έχουν ηλικία 30 ετών, καθώς οι πρώτες μαζικές φυτεύσεις ξεκίνησαν το 1994, είναι φυτεμένα σε αναβαθμίδες (οι αναβαθμίδες στη Λέρο ονομάζονται «δαμάκια»), ακολουθούνται οι αρχές της βιολογικής γεωργίας και η καλλιέργειά τους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου γίνεται χειρωνακτικά. Τα εδάφη είναι πετρώδη, χαμηλής γονιμότητας και ασβεστολιθικά. Καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες του Αιγαίου Πελάγους Αθήρι, Ασύρτικο και Μανδηλαριά, ενώ παράλληλα και σε μικρότερο ποσοστό καλλιεργούνται οι διεθνείς Syrah και Merlot. 

*Η ονομασία Μπλεφούτης έχει ομηρική ρίζα και σημαίνει «πολύφυτος», υποδηλώνοντας ότι η περιοχή ήταν τόπος καλλιέργειας για το νησί.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!