Advertorial
Το ελληνικό κρασί ταιριάζει με το φαγητό – και με τη ζωή μας
Από το καθημερινό τραπέζι μέχρι τις ιδιαίτερες στιγμές, οι Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. ετικέτες συνοδεύουν τη ζωή μας με ποιότητα, ταυτότητα και μέτρο. Το κρασί για τους Έλληνες, όχι τώρα, αλλά εδώ και αιώνες, δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την κουλτούρα μας, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Είναι η στιγμή που ανοίγουμε ένα μπουκάλι στο οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής. Είναι το ποτήρι που απολαμβάνουμε ένα καλοκαιρινό σούρουπο στο μικρό μπαλκόνι. Είναι η συνοδεία ενός καλού φαγητού, αλλά και ο «σύντροφός» μας σε μια ήσυχη βραδιά.
Αυτή η καθημερινή διάσταση του κρασιού είναι που το καθιστά τόσο βαθιά συνδεδεμένο με την ελληνική κουλτούρα. Όχι ως πολυτέλεια, αλλά ως φυσική συνέχεια της γεύσης και της συντροφικότητας. Και το ελληνικό κρασί, με την ποικιλομορφία του, την αυθεντικότητα και την ποιότητά του, έχει όλο και περισσότερους λόγους να βρίσκεται στο τραπέζι μας. Είτε όταν αυτό φιλοξενεί μια απλή μακαρονάδα είτε όταν πρόκειται για ένα γιορτινό δείπνο.
Οι οίνοι Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή επιλογών που μπορούν να καλύψουν κάθε περίσταση. Ένα αφρώδες Ξινόμαυρο κρασί από την Π.Ο.Π. Αμύνταιο προσφέρει δροσιά, φινέτσα και ζωηρή οξύτητα και είναι ιδανικό για ένα απλό απεριτίφ, αλλά και για τον εορτασμό μιας χαρούμενης στιγμής. Ένα Μοσχοφίλερο από την Π.Ο.Π. Μαντινεία χαρίζει φρεσκάδα και ανθικά αρώματα σε ένα μεσημεριανό γεύμα με λαχανικά ή θαλασσινά.
Ο Ροδίτης από την Π.Ο.Π. Πάτρα αποδεικνύει τη δύναμη της απλότητας, συνοδεύοντας με απόλυτη αρμονία τα λαδερά και τα πιάτα με βάση το ελαιόλαδο. Το Ασύρτικο, είτε από την Π.Ο.Π. Σαντορίνη είτε από κάποια Π.Γ.Ε. ζώνη σε όλη την Ελλάδα, όπως η Π.Γ.Ε. Δράμα, συνδυάζεται υπέροχα με την αλμύρα των θαλασσινών και οστρακοειδών, χαρίζοντας απλόχερα τη λεμονάτη και κοφτερή του οξύτητα. Μια Μαλαγουζιά από κάποιο από τα Π.Γ.Ε. της Μακεδονίας μπορεί να «ανεβάσει» ακόμα και το πιο απλό πιάτο, με τον παιχνιδιάρικο και αρωματικό της χαρακτήρα.
Το ελληνικό κρασί συνοδεύει και τις πιο ιδιαίτερες στιγμές. Εκείνες που αποκτούν νόημα μέσα από τη λεπτομέρεια. Ένα δείπνο με φίλους, μια επέτειος, μια σημαντική ανακοίνωση, μια στιγμή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σε τέτοιες περιστάσεις, η επιλογή ενός κρασιού με Ονομασία Προέλευσης δεν είναι τυχαία. Είναι επιλογή με γευστικό υπόβαθρο, απόλαυση με χαρακτήρα, ποιότητα με ουσία. Ένα γλυκό κρασί Π.Ο.Π. Σάμος, για παράδειγμα, μπορεί να ολοκληρώσει ένα δείπνο με μοναδική ισορροπία και αρωματική ένταση, προσφέροντας την αίσθηση μιας μικρής γιορτής, ακόμα και χωρίς αφορμή.
Η καθημερινότητα γίνεται πιο ουσιαστική όταν της δίνουμε αξία. Το ίδιο και το κρασί. Δεν χρειάζεται ειδική περίσταση για να το απολαύσουμε. Χρειάζεται διάθεση και μέτρο. Ένα ποτήρι την κατάλληλη στιγμή, το σωστό κρασί για το κατάλληλο φαγητό, λίγη φροντίδα στο σερβίρισμα. Όλα αυτά δεν είναι πολυτέλεια, είναι τρόπος για να ζούμε πιο συνειδητά.
Και τελικά, μέσα από αυτή τη συνήθεια, ανακαλύπτουμε την πραγματική δύναμη του ελληνικού κρασιού, η οποία δεν είναι απλώς να ταιριάζει με το φαγητό. Είναι να ταιριάζει με τη ζωή μας.
That’s wine. That’s why!