🍇 Χαμηλό αλκοόλ, μεγάλο καλοκαίρι: 5 ελληνικά κρασιά που κυκλοφορούν στο 12%
Το ελληνικό καλοκαίρι δεν συγχωρεί τα βαριά κρασιά. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35°C, η ένταση και το αλκοόλ γίνονται εμπόδιο στην απόλαυση. Γι’ αυτό αναζητάμε κρασιά με δροσιά, φρεσκάδα και… χαμηλούς βαθμούς. Παρακάτω, πέντε ελληνικές ετικέτες που κυμαίνονται στο 12% αλκοόλ και δεν υστερούν σε τίποτα — αντιθέτως, πίνονται άνετα, συχνά και με ευχαρίστηση.
1. Roditis Nature – Τετράμυθος (Ορεινή Αιγιάλεια)
Ξηρό, φυσικό κρασί από ορεινούς αμπελώνες. 12% vol, με νότες πράσινου μήλου, λεμονιού και mineral χαρακτήρα. Ιδανικό για aperitif ή shellfish.
2. Ντεμπίνα Ζοίνος- Ζίτσα ΠΟΠ (Ήπειρος)
Ποικιλία με φυσικά χαμηλό αλκοόλ, συχνά κάτω από 11,5%. Ξηρή, λεπτή, με νότες πράσινου αχλαδιού και αμυγδάλου. Συνδυάζεται τέλεια με ψητά λαχανικά, τοπικά τυριά.
3. Μοσχάτο Σπίνας – Αόρι (Χανιά)
Ξηρό Μοσχάτο από τα ψηλά των Χανίων. Αόρι στην τοπική διάλεκτο σημαίνει “Όρος” και εδώ το υψόμετρο δίνει 12% αλκοόλ, φρουτώδη αρώματα και φίνα ισορροπία.
4. Λημνιώνα Ροζέ –Ζαφειράκης (Τύρναβος)
Οριακά πιάνει το12%. Σπάνιος συνδυασμός φινέτσας, φρούτου και ευκολίας στην κατανάλωση. Για καλοκαιρινές μακαρονάδες και όλα τα λαδερά.
5. Παράγκα Flowers – Κτήμα Κυρ – Γιάννη (Φλώρινα)
Ευχάριστο και παιχνιδιάρικο ροζέ κρασί, από Ξινόμαυρο και λίγο Merlot. Ότι λέει το όνομά του, το υποστηρίζει σε μύτη και στόμα.
Η απόλαυση δεν μετριέται σε βαθμούς. Αυτά τα κρασιά το αποδεικνύουν με κάθε γουλιά.