Η Πέρδικα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αίγινας, είναι ένα μικρό λιμανάκι που ζει στον ρυθμό της θάλασσας και θυμίζει Ελλάδα μιας άλλης εποχής.
Απέναντι το νησάκι Μονή, με τα γαλαζοπράσινα νερά του και τους φασιανούς και τα ελάφια – ναι αν είναι δυνατόν!- που κινούνται ελεύθερα, σκηνικό που δύσκολα πιστεύεις αν δεν το δεις. Πάνω σε μία ξύλινη προκυμαία βρίσκεται ο Νώντας, μία από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες του νησιού, από το 1936.
Οικογενειακή δουλειά που συνεχίζει την παράδοση με σταθερότητα και ποιότητα. Στην υποδοχή, η Σωζία σε καλωσορίζει με ένα πλατύ χαμόγελο και το χαρακτηριστικό της κόκκινο κραγιόν. Λευκά τραπεζομάντηλα, προσεγμένο σέρβις και ανεμιστήρες για δροσιά τα ζεστά μεσημέρια.
Το μενού αλλάζει ανάλογα με την ψαριά της ημέρας, αλλά κάποια πιάτα έχουν γίνει σήμα κατατεθέν. Χαρακτηριστικό πιάτο του Νώντα είναι η γνωστή του τηγανόσουπα: το ψάρι ημέρας που εσύ διαλέγεις, μαγειρεμένο πάνω σε μελωμένες πατατούλες και κολοκυθάκια, σε ένα ζουμί που κρύβει όλη τη θάλασσα. Η καραβιδόψιχα είναι καταπληκτική, οι πατάτες όμορφα τηγανισμένες, ενώ η χωριάτικη έρχεται σε πήλινο, όπως πρέπει. Η φρίσα, ψάρι από το νησί, σε μεγάλα κομμάτια, ξιδάτη και σερβίρεται πάνω σε πικάντικη ρόκα.
Η λίστα κρασιών είναι ασυνήθιστα ενημερωμένη για ψαροταβέρνα, με ένα ψυγείο γεμάτο επιλεγμένες ελληνικές ετικέτες από όλη τη χώρα, που καλύπτουν όλα τα γούστα — από δροσερά λευκά Κυκλάδων μέχρι γεμάτα ερυθρά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στο τέλος, πάντα έρχεται το κέρασμα: γιαούρτι με γλυκά του κουταλιού και δροσερό καρπούζι. Απλό, παραδοσιακό, όπως πρέπει.
Στον Νώντα δεν πας μόνο για να φας φρέσκο ψάρι. Πας για να ζήσεις ένα κομμάτι της Αίγινας όπως το ζουν οι ντόπιοι: με αληθινές γεύσεις, οικογενειακή ατμόσφαιρα και θέα που γίνεται φόντο σε αναμνήσεις. Είναι το είδος του μαγαζιού που, όταν φύγεις, ξέρεις ότι θα ξαναγυρίσεις — όχι γιατί απλώς έφαγες καλά, αλλά γιατί ένιωσες σαν να ήσουν μέρος του.