ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ : Μια Παράλληλη Πορεία

Το κρασί και το ελαιόλαδο μοιράζονται κοινές ρίζες, καθώς και τα δύο αποτελούν προϊόντα της μεσογειακής παράδοσης με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Όπως και το κρασί, το ελαιόλαδο είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ ποικιλίας, κλίματος, εδάφους και φροντίδας του παραγωγού.

Η γευσιγνωσία, και στις δύο περιπτώσεις, προσφέρει μια ευκαιρία να κατανοήσουμε και να απολαύσουμε την πολυπλοκότητα αυτών των προϊόντων.

Οι δοκιμές ελαιολάδου, αν και λιγότερο γνωστές από εκείνες του κρασιού, αποτελούν μια διαδικασία που αναδεικνύει την ποιότητα, τον χαρακτήρα και την ταυτότητα του «υγρού χρυσού», όπως αποκαλούσε ο Όμηρος το ελαιόλαδο. Στην πραγματικότητα, οι δύο αυτές δοκιμαστικές τέχνες μοιάζουν αρκετά, καθώς βασίζονται σε συγκεκριμένα βήματα και τεχνικές για την αξιολόγηση των προϊόντων.

Οι Πέντε Βασικοί Παράγοντες Αξιολόγησης

Όπως στη γευσιγνωσία κρασιού, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν πέντε βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς:

1. Άρωμα

Το πρώτο βήμα στη δοκιμή του ελαιολάδου είναι η εκτίμηση του αρώματος. Αφού θερμάνουμε ελαφρώς το ποτήρι με το χέρι μας, το πλησιάζουμε στη μύτη για να ανακαλύψουμε το άρωμα του. Τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα χαρακτηρίζονται από νότες φρέσκου φρούτου, χορταριού, μήλου, εσπεριδοειδών ή ακόμα και αμυγδάλου. Το άρωμα δίνει την πρώτη ένδειξη για την ποιότητα και τη φρεσκάδα του λαδιού.

2. Γεύση

Εδώ έρχεται η στιγμή να βάλουμε το ελαιόλαδο στο στόμα μας και να αφήσουμε τις αισθήσεις μας να το καταγράψουν. Η γεύση του ελαιολάδου μπορεί να κυμαίνεται από φρουτώδη και απαλή έως πικάντικη και έντονη. Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ισορροπεί τις γλυκές, πικρές και πικάντικες νότες.

3. Υφή

Η υφή είναι εξίσου σημαντική, όπως και στο κρασί. Ένα καλό ελαιόλαδο έχει πλούσια και βελούδινη υφή που αγκαλιάζει τον ουρανίσκο χωρίς να είναι λιπαρό ή βαρύ.

4. Επίγευση

Η επίγευση, δηλαδή η γεύση που παραμένει μετά την κατάποση, είναι το σημείο όπου διακρίνουμε την ποιότητα και τον χαρακτήρα ενός ελαιολάδου. Ένα εξαιρετικό λάδι αφήνει μια καθαρή και ευχάριστη επίγευση που διαρκεί.

5. Χρώμα

Παρόλο που το χρώμα δεν παίζει ρόλο στην ποιότητα, αποτελεί ενδιαφέρον στοιχείο που οι γευσιγνώστες εξετάζουν. Ένα ελαιόλαδο μπορεί να έχει αποχρώσεις από χρυσαφένιο έως βαθύ πράσινο, ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή συγκομιδής.

Πόσο Σημαντικές Είναι οι Δοκιμές Ελαιολάδου;

Η διαδικασία της γευσιγνωσίας ελαιολάδου δεν είναι απλώς μια «πολυτέλεια» για ειδικούς. Είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην προώθηση της ποιότητας και της διαφάνειας στην αγορά. Με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο, οι δοκιμές εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα πληρούν υψηλά πρότυπα και δεν περιέχουν ελαττώματα ή νοθεία.

Παράλληλα, οι δοκιμές προάγουν την εκπαίδευση του καταναλωτή. Ένας ενημερωμένος καταναλωτής μπορεί να αναγνωρίσει την ποιότητα, να εκτιμήσει την αξία του προϊόντος και να υποστηρίξει παραγωγούς που σέβονται την παράδοση και το περιβάλλον.

Ποιοι Πρέπει να Πραγματοποιούν Δοκιμές Ελαιολάδου;

Οι δοκιμές ελαιολάδου απαιτούν εξειδίκευση και εκπαίδευση. Επαγγελματίες γευσιγνώστες, μέλη επιτροπών διαγωνισμών, αλλά και πιστοποιημένοι ειδικοί μελετούν τα ελαιόλαδα για να καταλήξουν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να απολαύσει και να εκτιμήσει την ποιότητα ενός ελαιολάδου.

Πολλοί παραγωγοί και φορείς προσφέρουν μαθήματα γευσιγνωσίας για το ευρύ κοινό. Αυτές οι εμπειρίες όχι μόνο εκπαιδεύουν αλλά ενθαρρύνουν τη βαθύτερη σύνδεση του καταναλωτή με την κουλτούρα και την παράδοση του ελαιολάδου.

Υπάρχουν διάφορα είδη ελαιολάδου, τα οποία διαφέρουν ως προς τη διαδικασία παραγωγής, την ποιότητα και τη γεύση τους. Παρακάτω περιγράφονται τα βασικά είδη και τι πρέπει να προσέχει κανείς κατά τη γευστική δοκιμή:

Βασικά Είδη Ελαιολάδου

1. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (Extra Virgin Olive Oil)

• Προέρχεται από την πρώτη ψυχρή έκθλιψη του ελαιοκάρπου.

• Έχει οξύτητα έως 0,8% και θεωρείται η υψηλότερη ποιότητα.

• Χαρακτηρίζεται από έντονα φρουτώδη αρώματα και πικάντικη επίγευση.

2. Παρθένο Ελαιόλαδο (Virgin Olive Oil)

Δείτε Επίσης
WINE JOURNAL #36

• Επίσης προέρχεται από μηχανική επεξεργασία, αλλά η οξύτητά του είναι υψηλότερη (έως 2%).

• Η ποιότητά του είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το εξαιρετικό παρθένο.

3. Αγουρέλαιο

• Παράγεται από ελιές που συλλέγονται πριν την πλήρη ωρίμανσή τους.

• Έχει έντονη, πικρή και πικάντικη γεύση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες.

• Θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικό.

4. Ραφιναρισμένο Ελαιόλαδο (Refined Olive Oil)

• Προέρχεται από παρθένο ελαιόλαδο που έχει υποστεί χημική ή θερμική επεξεργασία για να μειωθεί η οξύτητα.

• Χρησιμοποιείται συχνά σε μαγειρικές παρασκευές αλλά έχει χαμηλότερη γευστική και διατροφική αξία.

5. Πυρηνέλαιο

• Παράγεται από τα υπολείμματα της ελιάς μετά την έκθλιψη (πυρήνας).

• Είναι χαμηλότερης ποιότητας και κυρίως κατάλληλο για μαγείρεμα.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!