Κρασιά, εστιατόρια, αρώματα, στιγμές και απόψεις που καταγράφηκαν σε ένα ημερολόγιο.
- Το Περιστέρι έχει εξελιχθεί σε βαρβάτο γαστρονομικό προορισμό… Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στον BYOB ναό «Μακαρούνες», στην Αιμιλίου Βεάκη. Ήταν όλα μαγικά, με πολλά highlights: βελουτέ σούπα από φθινοπωρινές πατάτες Κάτω Νευροκοπίου και ελβετικό τυρί με καρύδια μαζί με το μαγικό Thistledown “Walking With Kings” Roussanne–Grenache Blanc 2022 από τη McLaren Vale της Αυστραλίας. Ταρτάρ από μοσχάρι πάνω σε τραγανή κροκέτα τσένταρ, παρέα με Domaine Vincent Dampt Côte de Léchet, Chablis Premier Cru 2023. Φρέσκα χειροποίητα paccheri με καραβίδες και παστουρμά (signature πιάτο), ζευγάρι με το Ramey Hyde Vineyard Chardonnay 2020 από το Carneros της Napa Valley. T-bone από μοσχαράκι γάλακτος, λαρδί, κρέμα από στάκα και εστραγκόν με δίδυμους πύργους από Ιταλία και Γαλλία: Produttori del Barbaresco Barbaresco DOCG 2018 και Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape 2010. Γλυκός επίλογος με crème από σοκολάτα Valrhona Guanaja, φρέσκα νωπά φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένους κόκκους κακάου και ελαιόλαδο Μανάκι. Θα ξαναπάμε; Μπήκε πινέζα, σημαία, αστεράκι, τα πάντα!
- Η παραλία στο Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη αποτελεί ένα από τα πιο μαγικά τοπόσημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με το εστιατόριο Papaioannou να έχει στρώσει τραπέζια σε ένα από τα πιο ονειρικά σημεία της Αθήνας. Όστρακα, κυδώνια, γυαλιστερές αλλά και ωμά θαλασσινά –όπως ταρτάρ τόνου, γαρίδας ή καραβίδας– θα ενεργοποιήσουν τους σιελογόνους αποζητώντας την αφορμή για σπονδή κάποιου αφρώδους κρασιού, ενώ ψάρια ημέρας όπως το φαγκρί, η σφυρίδα ή η συναγρίδα, μπροστά στο κύμα, θα αποτελέσουν μια μαγευτική γευστική εμπειρία Πολυτέλεια; Ναι. Πολύ τέλεια; Επίσης!
- Τα Άνω Λαδάδικα και η πλατεία Εμπορίου είναι μία από τις πιο hot γειτονιές της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή. Μια απλή καθημερινή γινόταν χαμός, σοκ για έναν ανυποψίαστο Αθηναίο ένα τυχαίο φθινοπωρινό βράδυ.Με εκλεκτούς φίλους βρεθήκαμε στο εκλεκτό εστιατόριο «Τα Τρία Γουρουνάκια», με τη ζεστή σάλα, τη φιλική φιλοξενία και την υπέροχη κουζίνα: γραβιέρα με άγριο σκόρδο, ποντιακό μαντί με κοτόπουλο και γιαούρτι Δορκάδος, γύρο από τόνο σε στιλ κεμπάπ, χοιρινό στη γάστρα, αρνάκι γάλακτος, χουνκιάρ με μάγουλα μόσχου και πουρέ μελιτζάνας και αρμενοβίλ για το τέλος – όλα υπέροχα. Ένα εστιατόριο με έμφαση στο κρασί. Δοκιμάσαμε Ραψάνη Terra Petra 2017, MMAD Chenin Blanc 2022 McLaren Vale, David & Nadia Grenache Noir 2023 και Clos du Val Napa Valley Cabernet Sauvignon 2022. Μου θύμισε κάποια από τα πιο ψαγμένα whisky bars στο Άμστερνταμ ή το Λονδίνο, με τις πιο πλήρεις λίστες για τους πιο τρελαμένους ακολούθους του είδους.
- Απλώς αντικαταστήστε το whisky με τσίπουρο, το Λονδίνο με τον Βόλο και βρεθήκατε στο μαγευτικό τσιπουράδικο «Τα Σκαλάκια της Χαράς – Αποστάγματα». Μιλάμε, το έχουν τερματίσει! Η αγάπη για το τσίπουρο και τους υψηλής ποιότητας μεζέδες, αλλά και για την υπέροχη «αφ’ υψηλού» θέα, είναι τόσο έκδηλη που κερδίζει φίλους του τσίπουρου και μη. Μην ξανοίγεστε με τις παραγγελίες, γιατί με κάθε τσίπουρο έρχονται επιπλέον βαρβάτοι (σε ποσότητα) μεζέδες – και πεντανόστιμοι. Θα έχει το αγαπημένο σας τσίπουρο; Ας γελάσω. Πείτε όποιο όνομα θέλετε, θα το έχει: Χρυσή Βίδρα, Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν Παρπαρούση, Methexis, Τσίπουρο Σπυρόπουλου, Παλαιωμένη Τσικουδιά Κρήτης Τοπλού, The Aristo Craft, Παλαιωμένο Μαρκόγιαννη, όλα του Lost Lake Distillery, Ζιβανία Τσιάκκας, Puro, Asclepius, Metaxa Private Reserve Orama, Abelon, Dark Cave, Μανιφέστο, κ.λπ., κ.λπ. Βρε, στο 67 Pall Mall του τσίπουρου ήρθαμε; Έτσι φαίνεται. Μαγικό!
- Μεσημέρι στο Κολωνάκι, με όρεξη για ψάρι και κρασί. Πού πας; Φυσικά στο Iodio. Έχει μία από τις πιο πλήρεις λίστες κρασιών με λευκά όλων των στιλ – με τα Ασύρτικα φυσικά να φιγουράρουν. Πιάτα που καρφώνονται στη μνήμη με την ένταση και τη φρεσκάδα τους, με χαρακτηριστικό τα «γιουβαρλάκια» σφυρίδας tartare με αυγολέμονο, τυλιγμένα σε φύλλο ρυζιού! Απλώς μνημειώδες. Ως οπαδός των vintage γεύσεων, το Chicago σε στιλ κυπελλάκι της ΕΒΓΑ στο τέλος με αποτέλειωσε!…









