Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη αμπελώνα που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. κοντά στην πόλη Laveyron στο νομό Drôme του Ροδανού. Το Ινστιτούτο Εθνικών Αρχαιολογικών Προληπτικών Ερευνών (INRAP), που ανήκει στο Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις ανασκαφές μέσα στον Ιανουάριο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρωμαίοι δεν ήταν οι πρώτοι που έκαναν κρασί εκεί. Σύμφωνα με τη διευθύντρια λειτουργιών και έρευνας του INRAP, Pascale Réthoré, οι θέσεις των πασσάλων στον ανασκαφικό χώρο μπορεί να είναι ίχνη ξύλινης περίφραξης που ανεγέρθηκε στην εποχή του πολιτισμού La Tène γύρω στο 40 π.Χ. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης τα υπολλείματα κεραμικών πιθαριών (αγγεία από πηλό συχνά χρησιμοποιούμενα για την παραγωγή κρασιού) και κομμάτια αμφορέα σε χωματερές κοντά στα ερείπια.
Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του αυτοκράτορα Αυγούστου μεταξύ του 27 π.Χ. και του 14 μ.Χ., οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν ένα κτίριο με τρία δωμάτια στον χώρο, το οποίο, σύμφωνα με τη Réthoré, “πιθανότατα είχε ήδη μια μικρή υποδομή για το κρασί”, καθώς βρέθηκαν επίσης αποδείξεις ξύλινων βαρελιών. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι επέκτειναν το οινοποιείο, το οποίο περιλάμβανε πιεστήρια, κελάρια και λεκάνες για τη συλλογή σταφυλιού.
Τα ερείπια βρίσκονται στην περιοχή κατοίκησης του γαλλικού λαού των Αλόμπρογκ, οι οποίοι παρήγαγαν ένα από τα αγαπημένα κρασιά των Ρωμαίων, το “vinum picatum”. Σύμφωνα με την Pascale Réthoré, μόνο με την ανάλυση των υπολειμμάτων χυμού από τα δοχεία θα εξακριβωθεί εάν αυτό το κρασί παράχθηκε επίσης σε αυτό το οινοποιείο.
Αρχική » ΑΜΠΕΛΙ 2.000 ΕΤΩΝ
Όπως λέει, τα σταφύλια πιθανότατα προέρχονταν από το βόρειο τμήμα του Ροδανού: “Φαίνεται ότι η ποιότητα του κρασιού από αυτήν την περιοχή, και συνεπώς το terroir του, αναγνωρίζονταν από την αρχαιότητα.”