ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα, σχέδια που θα επιτρέψουν σε μικρά οινοποιεία, ζυθοποιεία και αποστακτήρια να πωλούν αλκοολούχα ποτά απευθείας στους επισκέπτες τους. Αυτή η κίνηση έρχεται να χαλαρώσει το μονοπώλιο της κρατικής αλυσίδας αλκοολούχων ποτών, Systembolaget, η οποία μέχρι σήμερα επιτρέπει την πώληση αλκοολούχων ποτών μόνο για κατανάλωση στο σπίτι μέσω των δικών της υποκαταστημάτων. Σε εστιατόρια και μπαρ, τα μπουκάλια πρέπει να ανοίγονται από το προσωπικό και να καταναλώνονται επί τόπου, ενώ οι πωλήσεις για έξω είναι απαγορευμένες.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία θα δώσει περισσότερη ελευθερία στους μικρούς παραγωγούς να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα το καλοκαίρι και θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση. Η εφαρμογή της αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έχει αγωνιστεί για αυτήν την αλλαγή από πέρυσι, επισημαίνοντας την ανάγκη υποστήριξης των μικρών και χειροποίητων επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι περίπου 600 παραγωγοί θα επωφεληθούν από αυτήν την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τα σχέδια, θα επιτρέπεται η πώληση μέχρι τριών λίτρων κρασιού και μπύρας ή 0,7 λίτρων αποσταγμένων ποτών στους επισκέπτες που έχουν πληρώσει για ξενάγηση ή διάλεξη. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτές οι περιορισμένες πωλήσεις δεν αποτελούν απειλή για το μονοπώλιο της Systembolaget.

Δείτε Επίσης
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Ο Κρίστερσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Αυτή είναι μια μεταρρύθμιση ελευθερίας. Η Σουηδία γίνεται λίγο περισσότερο σαν την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου είναι αυτονόητο ότι μπορείς να επισκεφτείς παραγωγούς και να αγοράσεις από εκεί”.

Παρ’ όλο που οι ιδιώτες επιτρέπεται να εισάγουν κρασιά όταν ταξιδεύουν στη Σουηδία ή να τα παραλαμβάνουν μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών, το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει φόρους σε αυτές τις εισαγωγές. Ωστόσο, οι μικροί παραγωγοί μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές, κάτι που αναμένεται να αλλάξει με την εφαρμογή των νέων κανονισμών. Η ανακοίνωση αυτών των σχεδίων σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς αλκοολούχων ποτών στη Σουηδία, ανοίγοντας τον δρόμο για μικρούς παραγωγούς να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να προσφέρουν τα προϊόντα τους απευθείας στους λάτρεις του κρασιού και της μπύρας.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!