Μια σφοδρή χαλαζόπτωση αφού πέρασε πάνω από το Παρίσι, χτύπησε την Σαμπάνια και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στους αμπελώνες το περασμένο Σάββατο. Οι περιοχές που επλήγησαν πιο έντονα περιλαμβάνουν τους δήμους Saint-Martin-d’Ablois, Vinay, Pierry και κυρίως το Épernay, ενώ το χαλάζι, το οποίο όπως είπαν οι αμπελουργοί σε τοπικά Μέσα., είχε μέγεθος μικρών αυγών, άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές.
Σύμφωνα με τον Sébastien Debuisson, Διευθυντή Ποιότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Comité Champagne (CIVC), εκτιμάται ότι μεταξύ 500 και 1.000 εκταρίων αμπελώνων έχουν πληγεί, αν και η ακριβής εκτίμηση παραμένει δύσκολη λόγω της ποικιλίας της βροχόπτωσης σε τοπικό επίπεδο. Στον πειραματικό αμπελώνα Plumecoq του Comité Champagne στην Côte des Blancs, η μέση ζημιά ανέρχεται στο 30%, με σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε υψηλότερες και χαμηλότερες περιοχές του αμπελώνα. Οι αμπελουργοί επικεντρώνονται τώρα στην αφαίρεση των χτυπήμένων βλαστών προκειμένου να διατηρήσουν το φύλλωμα και να προωθήσουν τη φωτοσύνθεση, ενώ η ελπίδα εστιάζεται στην ανθεκτικότητα των αμπελιών στις αντίξοες συνθήκες και στην ανάπτυξη των δευτερευόντων οφθαλμών.
Η Agnès Ferry-Wanner, αμπελουργός στο Épernay, Pierry και Mardeuil, αναφέρει ότι το 60% των αμπελώνων της υπέστη ζημιές, κάτι που δεν είχε ζήσει ποτέ ο πατέρας της σε 45 χρόνια. Στο Épernay, η απώλεια εκτιμάται στο 50% των βλαστών, ενώ η Côte des Blancs παρέμεινε ανέπαφη. Παρά τις ζημιές, η Agnès παραμένει αισιόδοξη, παρατηρώντας: «Η φύση συχνά μας εκπλήσσει θετικά – πέρυσι, παρά την απώλεια 30% λόγω του περονόσπορου, καταφέραμε να έχουμε πλήρη σοδειά.»
Νότια του Épernay, η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε περιοχές όπως το Vert-Toulon και το Étoges, αν και οι ζημιές ήταν τοπικές. Η οινοποιός Valérie Dupont από το Reuves αναφέρει ζημιές από 50% έως 80% σε μεμονωμένα αμπελοτόπια. Παρά τις εκτεταμένες ζημιές, υπάρχουν θετικά νέα: Ο Vincent Jourdan, πρόεδρος των συνεταιρισμών Σαμπάνιας, επιβεβαίωσε ότι οι αμπελώνες στην κοιλάδα της Μαρν, στο τμήμα της Aisne και στην Montagne de Reims παρέμειναν ανέπαφοι. Έτσι, σημαντικό μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης της Σαμπάνιας παραμένει ανέγγιχτο.
Η πλήρης εκτίμηση της επίδρασης στη σοδειά του 2025 θα γίνει σαφέστερη σε λίγες εβδομάδες, όταν η βλάστηση θα έχει αναπτυχθεί περισσότερο και η έκταση των ζημιών θα είναι πιο ξεκάθαρη.