ΕΦΥΓΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αμπελουργίας και της οινικής παραγωγής της χώρας μας, η Σταυρούλα Κουράκου Δραγώνα έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη και συνδέοντας για πάντα το όνομα της με την ιστορία του ελληνικού κρασιού. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Διδάκτωρ Χημείας με σπουδές οινολογίας στη Γαλλία, διετέλεσε επί 20 χρόνια επικεφαλής του Ινστιτούτου Οίνου, περίοδο κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για τη χαρτογράφηση και καταγραφή αμπελώνα και τη δημιουργία των πρώτων αμπελουργικών ζωνών στην Ελλάδα.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα με πτυχίο Οινολογίας στην Ευρώπη . Υπερασπίστηκε και κατοχύρωσε 27 Ελληνικές ονομασίες προέλευσης με νεότερη αυτή του Vinsanto. Με Προεδρικό Διάταγμα η Σταυρούλα Κουράκου διορίστηκε αναπληρώτρια καθηγήτρια της οινολογίας στην Γεωργική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρασημοφορήθηκε από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. συμμετέχοντας παράλληλα σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια. 

Στο πλούσιο συγγραφικό της έργο συγκαταλέγονται 10 βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα γερμανικά, επιστημονικά και οινολογικά άρθρα που φιλοξενήθηκαν σε διεθνή περιοδικά, ενώ από το 1996 και για πέντε χρόνια αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα Καθημερινή. 

Πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Φοίνικα μια τιμητική έκδοση που περιλαμβάνει κείμενα από το πλούσιο αρχείο της με τίτλο Οινάνθη, με πρωτοβουλία 24 Ελλήνων οινοποιών και τεσσάρων συνεταιριστικών φορέων που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους στην Σταυρούλα Κουράκου για όλα όσα προσέφερε διαμορφώνοντας το γίγνεσθαι του ελληνικού κρασιού. 

Το τελευταίο μνημειώδες βιβλίο της “Malvasia o περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα”, η κ. Σταυρούλα Κουράκου το πρόσφερε σε ορισμένους με τους οποίους τη συνδέουν αισθήματα ιδιαίτερης εκτίμησης και παλαιάς φιλίας με την αφιέρωση «Στα 93 χρόνια μου κατέθεσα την πένα και με αυτό το κύκνειο άσμα μου σας εκφράζω….. Και εξέφρασε στον καθένα μας αυτό που ήθελε να πει.», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο Γιάννης Βογιατζής , Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οίνου. 

Δείτε Επίσης
ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η φράση αυτή συγκλόνισε τους οινοποιούς , οι οποίοι την εξέλαβαν ως αποχαιρετιστήριο, τους έκανε να νιώσουν ότι έκλεισε τον κύκλο της. Η χορηγία για την έκδοση αυτή ήταν και το μεγάλο ευχαριστώ τους στη μούσα του Ελληνικού Κρασιού. 

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!