Η επιτροπή για τα κρασιά με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στη Γαλλία θέλει να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τα από-αλκοολοποιημένα κρασιά εάν συνεχίσουν να φέρουν την ένδειξη προέλευσης. Στα κρασιά αυτά μέσω συγκεκριμμένης διαδικασίας μετά την αλκοολική ζύμωση έχει αφαιρεθεί μερικώς ή πλήρως το αλκοόλ και το τελικό ποσοστό του δεν υπερβαίνει το 0,5%.
Ο Eric Paul, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για τα κρασιά με ΠΓΕ στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας έκανε λόγο για σαφείς απαιτήσεις των μελών της: «Να επιτρέπεται η ανάμειξη μερικώς απο-αλκοολοποιημένων κρασιών με συμβατικά κρασιά για τη μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ».
Θα ήθελαν επίσης το νερό και τα αρώματα που προστίθενται να προέρχονται μόνο από τα από-αλκοολοποιημένα κρασιά – με άλλα λόγια, η προέλευση του νερού και των αρωματικών ενώσεων θα πρέπει να είναι εντελώς ενδογενής, ή μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα. «Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αρωματική ουσία εκτός από τα ενδογενή αρώματα του προϊόντος κατά τη διαδικασία απενεργοποίησης», λέει ο Paul.
Η κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία μειώνεται και η βιομηχανία κρασιού αναζητά τρόπους εξόδου από την κρίση και στρέφεται και στα μερικώς και πλήρως απο-αλκοολοποιημένα κρασιά. Η στροφή αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την ανάπτυξη προϊόντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και η βιομηχανία τους κρασιού να κερδίσει μερίδιο της αγοράς χωρίς να χαθούν βασικά χαρακτηριστικά του κρασιού, όπως είναι η προέλευση.
Αρχική » ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ
Οι συγκεκριμένες οινολογικές διαδικασίες για αυτά τα προϊόντα θα συζητηθούν σύντομα και στο Διεθνές Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV). Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.