H ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΙΤΝΑΣ

Η Αίτνα θέλει να ενταχθεί στο καθεστώς DOCG

Η Αίτνα, βρίσκεται στη Σικελία και είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο σε όλη την Ευρώπη . “Ξύπνησε” και πάλι πριν από λίγες ημέρες  δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό συντριβάνι λάβας. Στα ηφαιστιακά εδάφη του ιταλικού νησιού αποτέλεσμα των μικρών ή μεγάλων εκρήξεων, καλλιεργούνται εδώ και αιώνες αμπέλια με τις ξεχωριστές τοπικές ποικιλίες και παράγονται ποιοτικά κρασιά. Μια οινική περιοχή που ανεβαίνει ραγδαία στις προτιμήσεις των οινόφιλων και τα κραισά της διακρίνονται σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Η ποιότητα και ή άνοδος των κρασιών σηματοδοτούν μια άλλη έκρηξη, διαφορετική από την κανονική του ηφαιστείου, εξίσου ισχυρή όμως στον κόσμο του κρασιού. Και τώρα, οι παραγωγοί του νησιού ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα.

Η κορυφαία κατηγορία κρασιών της Σικελίας, αυτή τη στιγμή είναι η Etna DOC (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)  αλλά τώρα υποβλήθηκε επίσημα αίτημα για την αναγνώριση της ποιότητας και κατάταξη στο υψηλότερο επιπέδου DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Την ανακοίνωση έκανε το Consorzio Tutela Vini Etna DOC, θέλοντας να δείξει έμπρακτα την προσπάθεια που γίνεται για βελτίωση της ποιότητας των κρασιών.
Στις προτεινόμενες αλλαγές που θα προβλέπει η ένταξη σε καθεστώς DOCG, περιλαμβάνονται τροποποιήσεις στους κανόνες καλλιέργειας και παραγωγής που αντικατοπτρίζουν και τη δέσμευση για τη βελτίωση των μοναδικών χαρακτηριστικών των κρασιών της Αίτνας.

Μια ενδεικτική προσαρμογή που προτείνει το Consorzio των παραγωγών είναι η προσθήκη της λευκής ποικιλίας Carricante δίπλα στην ήδη καθιερωμένη ερυθρή ποικιλία Nerello Mascalese. Επιπλέον, αν εγκριθεί η πρόταση, οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αφρώδη κρασιά Pas Dosé με Ονομασία Προέλευσης, προσθέτοντας περισσότερα στυλ στη γκάμα τους.

Σημαντική αλλαγή θα είναι και η μειωμένη απόδοση (σε σχέση με τις σημερινές αποδόσεις που περιγράφονται στο καθεστώς DOC) των αμπελώνων που παράγεται το Etna Rosso, ενώ οι οινοποιοί θα έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν το όνομα της κάθε μίας από τις 20 διαφορετικές υποπεριοχές στην ετικέτα αν τα σταφύλια προέρχονται αποκλειστικά από αυτήν.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Francesco Cambria, τονίζει την ιστορική αξία αυτής της απόφασης για την Αίτνα. “Είναι μια σημαντική στιγμή για όλη την Αίτνα. Εμαστε μια αναπτυσσόμενη οινική περιοχή που υπερασπίζεται με πάθος την αμπελοκαλλιέργεια, την κληρονομιά των αυτόχθονων ποικιλιών που καλλιεργούνται στις πλαγιές του υψηλότερου ενεργού ηφαιστείου στην Ευρώπη.”

Τι ισχύει σήμερα

Τέσσερα διαφορετικά είδη κρασιού μπορούν να έχουν την επωνυμία DOC σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό.

Δείτε Επίσης
ΜΕΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  • Etna D.O.C.  Bianco: Carricante (τουλάχιστον  60%), Catarratto (όχι περισσότερο από 40%). Μπορεί να περιλαμβάνει έως και 15% άλλες μη αρωματικές ποικιλίες σταφυλιών, όπως  Minnella ή Trebbiano.
  • Etna D.O.C. Bianco Superiore: Carricante (ελάχιστο 80%), Catarratto ή Minnella (όχι περισσότερο από 20%). Οι σταφύλοι πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από την περιοχή του Milo.
  • Etna D.O.C. Κόκκινο/Ροζέ: Nerello Mascalese (τουλάχιστον 80%), Nerello Cappuccio/Mantellato (όχι περισσότερο από 20%). Μπορεί να περιλαμβάνει έως και 10% άλλες μη αρωματικές ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των λευκών.
  • Etna D.O.C. Αφρώδες: Nerello Mascalese (τουλάχιστον 60%) και έως και 40% άλλες εγκεκριμένες μη αρωματικές ποικιλίες από τη Σικελία.

Ιστορία και γεωγραφία

Η αμπελοκαλλιέργεια στην Αίτνα χρονολογείται από την περίοδο του πρώτου ελληνικού αποικισμού περίπου το 1.500 π.Χ. καθιστώντας την μία από τις αρχαιότερες οινικές ζώνες στον κόσμο. Η κατηγορία Etna DOC (αντίστοιχη με την κατηγορία ΠΓΕ) καθιερώθηκε το 1968, αποτελεί την παλαιότερη DOC στη Σικελία και μία από τις παλαιότερες στην Ιταλία. Είναι γνωστή για το μοναδικό οικοσύστημά της και τα κρασιά της που προέρχονται από τις αυτόχθονες ποικιλίες Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio και Carricante.

Η οινική ζώνη απλώνεται κατά μήκος των βόρειων, ανατολικών και νότιων πλαγιών του επιβλητικού ηφαιστείου που δεσπόζει στο νησί της Σικελίας. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.291 εκτάρια φυτεμένα με αμπέλια (σύμφωνα με στοιχεία του 2022) εντός της οποίας δραστηριοποιούνται περίπου 442 οινοποιεία που παράγουν 5,8 εκατομμύρια φιάλες ετησίως.

Οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε πετρώδη, ηφαιστιακά εδάφη, με γρήγορη αποστράγγιση, φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε μέταλλα (μαγνήσιο). Λόγω της ηφαιστειακής του προέλευσης, το έδαφος είναι στην ουσία μείγμα από  λάβα, στάχτη και άμμο. Το  υψόμετρο κυμαίνεται από 400 έως 1100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας στην πολυπλοκότητα και την κομψότητα των κρασιών που παράγονται σε αυτήν την εξαιρετική περιοχή.

Η περιοχή αποτελεί έναν σημαντικό οινοτουριστικό προορισμό που συνδυάζει την ιστορία και την αυθεντικότητα με τη σύγχρονη καινοτομία. Για τους λάτρεις του κρασιού που επιθυμούν να βιώσουν την πολυποίκιλη κληρονομιά της Αίτνα, η περιοχή προσφέρει πολλά να ανακαλύψουν. Από τα μοναδικά ηφαιστιακά εδάφη μέχρι την μοναδική γκάμα ποικιλιών, κάθε γωνιά της Αίτνας είναι μια ευκαιρία για εξερεύνηση.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!