Ανάλυση υγρού που βρέθηκε σε ρωμαϊκή τεφροδόχο 2.000 ετών στη Νότια Ισπανία επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για κρασί, καθιστώντας το το αρχαιότερο δείγμα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το Decanter, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την τεφροδόχο το 2019 σε μια ρωμαϊκή νεκρόπολη στην πόλη Carmona, κοντά στη Σεβίλλη.
Η ανακάλυψη ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς η νεκρόπολη ήταν σχεδόν άθικτη και δεν είχε διαταραχθεί. Η τεφροδόχος περιείχε ένα γυάλινο βάζο γεμάτο με ένα συντηρημένο, κοκκινωπό υγρό – περίπου πέντε λίτρα συνολικά.
Χημικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το υγρό αυτό, ήταν κρασί. Χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας πλάσματος για να προσδιορίσουν τα χημικά στοιχεία, οι ερευνητές βρήκαν ότι το κρασί περιείχε επτά είδη πολυφαινολών που απαντώνται συνήθως στα κρασιά. Η ανάλυση έδειξε ότι το pH του υγρού είχε υποβαθμιστεί σημαντικά, και ήταν ουσιαστικά σαν νερό (pH 7,5), ενώ τα κρασιά συνήθως έχουν pH περίπου στο 3. Παρόλα αυτά, οι βιοχημικοί δείκτες έδειξαν ότι το υγρό ήταν όντως κρασί. Οι πολυφαινόλες που βρέθηκαν στο κρασί ταίριαζαν με αυτές που βρίσκονται σε κρασιά που παρασκευάζονται ακόμη και σήμερα στην Ανδαλουσία.
Η παρουσία του κρασιού στη νεκρόπολη συνάδει με τις γνωστές ρωμαϊκές ταφικές τελετουργίες, που συχνά περιελάμβαναν το κρασί. Το κρασί πιθανώς προστέθηκε στην τεφροδόχο ως μέρος της ταφικής τελετουργίας για να βοηθήσει τον αποθανόντα στη μετάβαση σε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτή η ανακάλυψη είναι η πρώτη που μελετά ένα αρχαίο κρασί σε υγρή μορφή, ενώ προηγούμενες μελέτες βασίζονταν σε απορροφημένα υπολείμματα.
Αρχική » ΚΡΑΣΙ 2.000 ΕΤΩΝ
Το κρασί ήταν κοκκινωπό καφέ, πιθανώς λόγω της έντονης οξείδωσης κατά τη διάρκεια των δύο χιλιετιών, ενώ η αρχική του μορφή ήταν πιθανώς λευκή. Η ανάλυση του κρασιού προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις ρωμαϊκές ταφικές πρακτικές και τις διατροφικές συνήθειες της εποχής, ενώ δείχνει και τη σύνδεση με σύγχρονες οινοπαραγωγικές πρακτικές στην περιοχή.