ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Η 8η Μαρτίου είναι καθιερωμένη ως Ημέρα της Γυναίκας.  Δεν είναι γιορτή, είναι περισσότερο μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για ισότητα, για αξιοκρατική αντιμετώπιση των δύο φύλων. Για να έρθουν στο φως οι διακρίσεις και οι δυσκολίες, οι καταπιέσεις λόγω φύλου. Πράγματα που θα έπρεπε να έχουμε ξεπεράσει, τουλάχιστον στις κοινωνίες του Δυτικού πολιτισμού, αλλά όπως φαίνεται δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο.

Μιλώντας για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσες γυναίκες εργάζονται στη βιομηχανία του κρασιού θα σταθούμε στα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία, μία στις τρεις γυναίκες στη βιομηχανία του κρασιού υφίσταται παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς Proof Insight δείχνουν ότι ο σεξισμός υπάρχει ακόμα παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την εξάλειψή του από τους εργασιακούς χώρους και το κρασί δεν μένει εκτός κάδρου.

Σχεδόν το 44% των γυναικών έχουν σκεφτεί ακόμα και το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη βιομηχανία λόγω σεξισμού. Το 78% όσων απάντησαν στις ερωτήσεις της έρευνας, δήλωσαν ότι ο σεξισμός, η διάκριση λόγω φύλου και η προκατάληψη, είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες που εργάζονται στο χώρο του κρασιού έχουν υποστεί παρενόχληση στον χώρο εργασίας και αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι συναντάται συχνότερα στον τομέα της φιλοξενίας, δηλαδή σε εργαζόμενες σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Επίσης, έρευνα του Wine Enthusiast για τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του κρασιού αναφέρει ότι περίπου το 10% των κρασιών που βρίσκονται στα “Top 50 Wineries” παράγονται από γυναίκες οινοποιούς.

Η ημέρα της γυναίκας είναι πράγματι μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για τα επιτεύγματα των γυναικών παγκοσμίως. Είναι μια στιγμή για να τιμήσουμε τις συνεισφορές των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής, από την κοινωνική και οικονομική σφαίρα μέχρι την πολιτιστική και πολιτική. Φέτος το παγκόσμιο κεντρικό σύνθημα είναι η έμπνευση της συμπερίληψης.

Να εμπνέουμε την συμπερίληψη, σημαίνει να αναγνωρίζουμε και να γιορτάζουμε τις διαφορετικές εμπειρίες, τα ταλέντα και τις φωνές των γυναικών σε όλες τις πλευρές της ζωής. Σημαίνει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να πετύχουν τους στόχους τους. Επίσης περιλαμβάνει την υποστήριξη για ίσες ευκαιρίες, δίκαιη μεταχείριση και αντιπροσώπευση σε κάθε τομέα της κοινωνίας. Έννοιες και καταστάσεις που θα έπρεπε να είναι δεδομένες.

Δείτε Επίσης

Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες:
• Το 60% των καταναλωτών κρασιού είναι γυναίκες.
• Περίπου το 60% των αποφοίτων από το πρόγραμμα Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Davis είναι γυναίκες.
• Ωστόσο, μόνο το 10% των οινοποιών που εργάζονται στην Καλιφόρνια είναι γυναίκες.
• Μόνο το 4% των οινοποιείων στην Καλιφόρνια ανήκουν σε γυναίκες.
• Οι γυναίκες που εργάζονται σε επαγγέλματα σχετικά με το κρασί κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
• Το 37% του εργατικού δυναμικού στον αγροτοτροφικό τομέα είναι γυναίκες.
• Περίπου το 20% των εταιρειών στον αγροτοτροφικό τομέα διοικούνται από γυναίκες.
• Ωστόσο, οι γυναίκες κερδίζουν περίπου 6% λιγότερα από τους άνδρες σε αντίστοιχες θέσεις.
• Στην Ιταλία, το ποσοστό των γεωργικών επιχειρήσεων, ή των οινοποιείων ειδικότερα, που διοικούνται από γυναίκες είναι περίπου το ίδιο.
• Ωστόσο, όταν μιλάμε για το ρόλο των γυναικών στην ηγεσία πολιτικών και καθοριστικών θέσεων σε κοινοπραξίες και άλλα θεσμικά όργανα, το ποσοστό πέφτει κάτω από το 10%.

Σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον οινικό κλάδο και προωθούν την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες, σε μία παράλληλη προσπάθεια περιορισμού των διακρίσεων. Το Women in Wine Expo είναι ένας από αυτούς και φέτος διοργανώνει για τέταρτη χρονιά μία συνάντηση, αυτή τη φορά στην Πορτογαλία, από τις 8 έως τις 10 Μαΐου. Γυναίκες, επαγγελματίες του κρασιού από κάθε γωνιά του κόσμου θα συναντηθούν στο Πόρτο και θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, θα συζητήσουν και θα μεταδώσουν ή θα αναζητήσουν την έμπνευση και την δύναμη για την επίτευξη των στόχων τους.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!