ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ

Η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Geisenheim, σε συνεργασία με το Caravaning Industrie Verband (CIVD) στη Φρανκφούρτη, δημοσίευσε δύο μελέτες σχετικά με μια νέα τάση στον οινοτουρισμό στη Γερμανία. Πρόκειται για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα (RV), έναν τομέα που έχει αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ, είναι κάτι πολύ διαδεδομένο και υπάρχουν πολλές εταιρείες και γραφεία ενοικίασης RV που προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα. Ειδικά μετά την πανδημία του κορονοϊού, ολοένα και περισσότεροι τουρίστες αναζητούν αμπελώνες όπου μπορούν να παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας με τα RV τους.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 600 οινοποιεία από όλη τη Γερμανία. Από αυτά, το 23% προσφέρει θέσεις στάθμευσης, από μία έως τρεις. Εγκατάσταση για περισσότερες από τρεις θέσεις στάθμευσης στη Γερμανία, απαιτεί άδεια κτιριακής εγκατάστασης με ότι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με το Caravaning Industrie Verband, η επένδυση για μια θέση στάθμευσης ποικίλει ανάλογα με τον εξοπλισμό και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 500 και 5.000 Ευρώ. Τα οινοποιεία που έχουν φτιάξει τέτοιες θέσεις είναι συνήθως μεγάλα, με έκταση πάνω από 20 εκτάρια.

Σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν προσφέρουν θέσεις στάθμευσης από το 2020 και μετά και οι περισσότεροι χρεώνουν μια σταθερή τιμή ανά διανυκτέρευση στη θέση στάθμευσης, από 4 έως 35 ευρώ. Περισσότερα από 40% των οινοποιείων που δεν έχουν ακόμα θέση στάθμευσης σκοπεύουν να προσφέρουν στο μέλλον.

Στη δεύτερη μελέτη, έγιναν συνεντεύξεις με 800 τουρίστες σε όλες τις 13 γερμανικές οινικές περιοχές.  Το 17% των ερωτηθέντων τουριστών προήλθε από το εξωτερικό. Οι πρώτοι στη λίστα, αναμενόμενα ήταν οι Ολλανδοί με ποσοστό σχεδόν 70%.

Ο Daniel Onggowinarso, Διευθύνων Σύμβουλος του CIVD, τονίζει τη συμβολή του τουρισμού με τροχόσπιτα στη βιωσιμότητα των περιοχών παραγωγής κρασιού. Αφενός, μπορεί να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα του ταξιδιού αν οι τουρίστες με τροχόσπιτα παραμένουν για πολλές ημέρες στον αμπελώνα. Επιπλέον, αυτός ο τύπος τουρισμού υποστηρίζει την άμεση πώληση κρασιού και συμβάλλει “σημαντικά στη διατήρηση της οινοποιίας”.  Σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση για την υπεύθυνη χρήση αλκοόλ υπό την φράση “Μην πίνετε και οδηγείτε”.

Δείτε Επίσης
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ
ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

Ο Δρ. Gergely Szolnoki, καθηγητής έρευνας αγοράς στο Πανεπιστήμιο Geisenheim και επικεφαλής του έργου, δήλωσε ότι “τόσο οι παραγωγοί όσο και οι τουρίστες βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στον συνδυασμό του RV και του οινοτουρισμού. Το απλό γεγονός ότι 600 οινοποιεία συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο πλήρως, παρόλο που πολλοί από αυτούς δεν προσφέρουν θέσεις στάθμευσης, δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των παραγωγών.”

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!