ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ BARTENDER

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Bartender ζητήσαμε από δύο εξαιρετικούς, επιτυχημένους και κυρίως πολύ αγαπητούς επαγγελματίες να μας συστηθούν και να μας απαντήσουν σε μερικές -απλές- ερωτήσεις για το προφίλ των σημερινών Bartender στο ελληνικό κυρίως αλλά και διεθνές bar industry.

Γεωργία Γωργακοπούλου- The Clumsies

Γιοβάννα Λύκου: Πες μας ποια είσαι σε 2 γραμμές.
Γεωργία Γωργακοπούλου: Ονομάζομαι Γεωργία Γεωργακοπούλου, είμαι η Bar Manager του The Clumsies. Κατάγομαι από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας, όπου και ξεκίνησα πριν από σχεδόν εννέα χρόνια αυτό το ταξίδι στον χώρο της εστίασης.

ΓΛ Bartender: Ποιός είναι ο δικός σου ορισμός;
ΓΓ Bartender είναι αυτός που πάνω από όλα σε φιλοξενεί σαν να μπήκες μόλις στο σπίτι του. Ναι μεν υπάρχουν οι γνώσεις αλλά ο τρόπος που κάνεις κάποιον να αισθάνεται στο μπαρ σου είναι το παν, και είναι ακριβώς αυτό που τον κάνει να γυρίζει πίσω. Η εμπειρία, η φιλοξενία.

ΓΛ Αν δεν ήσουν μπαρτέντερ τι δουλεια θα έκανες;
ΓΓ Θα ήμουν δασκάλα σε κάποιο Δημοτικό Σχολείο της Ελλάδας, ότι σπούδασα δηλαδή, ή μπορεί και κομμώτρια 😛

ΓΛ Ποιο είναι το σημερινό προφίλ και επίπεδο των bartender στην Ελλάδα;
ΓΓ Η Ελλάδα αυτή την στιγμή στο σύνολό της, είναι για μένα, κορυφή στον τομέα της εστίασης. Αυτό δεν αφήνει απ’ έξω τα άτομα τα οποία δουλεύουν σε αυτή. Οι bartender στη χώρα μας, έχουν πλέον αρκετά υψηλό επίπεδο γνώσεων, δοκιμάζονται, ερευνούν, εξελίσσονται, ακριβώς όπως και η εστίαση στο σύνολό της. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που πετυχαίνουμε απόλυτα, όταν αναζητάμε δουλειά στο εξωτερικό και διαπρέπουμε κιόλας.

ΓΛ Εντοπίζεις διαφορές ή ομοιότητες σε σχέση με τους επαγγελματίες της διεθνούς bar σκηνής;
ΓΓ Ομοιότητες αρκετές, η ειδοποιός διαφορά είναι το πάθος, η θέληση! Οι bartender στη χώρα μας δουλεύουν πολύ σκληρά για να πετύχουν, σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να το θέλεις, να το λέει η καρδιά σου, να σκύβεις το κεφάλι να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι.

ΓΛ Τι χρειάζεται για να ξεχωρίσεις και να ανελιχθείς σε αυτό το επάγγελμα;
ΓΓ Θέληση! Ταπεινότητα! Να έχεις όραμα! Τίποτα δεν σε σταματά, εάν αυτά σε κινητοποιούν καθημερινά.

ΓΛ Πιστεύεις πως το industry στην Ελλάδα στηρίζει τις γυναίκες στο ρόλο του bartender;
ΓΓ Όχι, όσο στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι πίσω πολύ ακόμα σε αυτό, αν και υπάρχουν πολλές γυναίκες πλέον πίσω από τα μπαρ μας. Θεωρώ πως πρέπει να μας εμπιστεύονται περισσότερο και να μας αναγνωρίζουν τη διπλά σκληρή δουλειά που κάνουμε για να πετύχουμε και να αφήσουμε το στίγμα μας στην εστίαση. Μέχρι και σε ελληνικά βραβεία εστίασης, δεν υπήρχε ούτε ένα που να αναφέρεται σε γυναίκα στον χώρο, γιατί; Δεν υπάρχουμε; Όχι βέβαια, είμαστε σε αυτό τον χώρο χρόνια τώρα, και θα έπρεπε να μας στηρίζουν και να μας προσμετράνε σαν ενεργά μέλη της ελληνικής εστίασης.

ΓΛ Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία προϊοντο-κεντρική προσέγγιση στα μπαρ με αποτέλεσμα οι bartender να μετακινούν την προσοχή τους στην προετοιμασία και τις παρασκευές. Πιστεύεις πως τάσεις όπως αυτή επιδρούν εξελικτικά στο ρόλο τους;
ΓΓ Αυτή η τάση ήρθε για να μας εξελίξει και πιστεύω πως άλλαξε τελείως και την λογική της προετοιμασίας πίσω από τα μπαρ. Αυτό το προπαρασκευαστικό κομμάτι, μας έχει κάνει να μάθουμε περισσότερα πράγματα για ότι ακουμπάμε καθημερινά στην δουλειά μας, για τεχνικές οι οποίες ήταν ανέκαθεν εκεί αλλά δεν χρησιμοποιούνταν. Διότι το “fermentation” ήταν από αρχαιότητας μαζί μας, στην ιδεολογία μας, στο κρασί μας, απλά εμείς τώρα τελευταία του δώσαμε σημασία. Όλα αυτά και όλα όσα είναι να έρθουν ακόμα για καλό μας είναι, μαθαίνουμε σίγουρα περισσότερα και τα χρησιμοποιούμε προς όφελος μας, ανάλογα που εργαζόμαστε και πόσο μας διευκολύνουν.

ΓΛ Ωράρια ανορθόδοξα, ημέρες περίεργες και εν τέλη ένας συνολικά διαφορετικός εργασιακός ρυθμός. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να έχει κοινωνική/ προσωπική ζωή ένας bartender;
ΓΓ Φίλες και φίλοι, προσωπική ζωή έχουμε όλοι! Βέβαια δεν μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε εύκολα παρέα με έναν δάσκαλο, αλλά εφόσον το θέλεις και το προσπαθείς μέχρι και αυτό γίνεται. Προσωπικά απολαμβάνω το ότι δουλεύω όταν το 80% της Ελλάδας έχει αργία, γιατί δεν μου αρέσει να στριμώχνομαι, να αναζητώ τραπέζι να κάτσω με την παρέα μου εβδομάδες πριν κ.ο.κ. Άσε που εμείς οι bartender ξέρουμε που να βγούμε, που να φάμε και όλοι μας ρωτούν και μας εμπιστεύονται λόγω της εργασίας μας.

Νίκος Σωτηρόπουλος – Grasshoppers Athens

ΓΛ Πες μας ποιος είσαι σε 2 γραμμές.
ΝΣ Νίκος Σωτηρόπουλος, ετών 29, Bar Manager στο Grasshoppers Athens.

ΓΛ Bartender: Ποιός είναι ο δικός σου ορισμός;
ΝΣ Είναι ο άνθρωπος που εξυπηρετεί πίσω από ένα μπαρ λαμβάνοντας υπόψιν του:
1) Την ευγένεια.
2) Τους κανόνες υγιεινής.
3) Τον σεβασμό στο προς κατανάλωση προϊόν και τον καταναλωτή και τους συνεργάτες του.

ΓΛ Αν δεν ήσουν bartender τι δουλειά θα έκανες;
ΝΣ Κάτι σχετικό με την Ιστορία της Τέχνης.

Δείτε Επίσης
WINE & ART

ΓΛ Ποιο είναι το σημερινό προφίλ και επίπεδο των bartender στην Ελλάδα;
ΝΣ Μου είναι δύσκολο να το περιγράψω. Όλα είναι θέμα αισθητικής και εργασιακής εμπειρίας. Το αθηναϊκό μπαρ σαφώς και γίνεται πιο αναγνωρίσιμο και εξειδικευμένο, ωστόσο είναι και πιο ασταθές και αισθητικά εμπορικό.
Κατ’ επέκταση βλέπω όλο και πιο συχνά άτομα νέα γενιάς πίσω από το μπαρ που δεν έχουν περάσει σημαντικά στάδια στο χώρο της εστίασης. Σαφώς και δεν εντοπίζω μόνο αυτό αλλά είναι το σημείο που θέτει προβληματισμούς. Κατά τα άλλα το προφίλ του Αθηναίου bartender, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 12 χρόνια δείχνει ρομαντισμό και ποιοτική σταθερότητα.

ΓΛ Εντοπίζεις διαφορές ή ομοιότητες σε σχέση με τους επαγγελματίες της διεθνούς bar σκηνής;
ΑΣ Και τα δύο εντοπίζονται. Είναι ένα επάγγελμα που διαμορφώνεται και αλληλεπιδρά με το κοινωνικό σύνολο οπότε οι διαφορές από τη μία κοινωνία σε μια άλλη είναι πολλές. Το πάθος για την εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη ομοιότητα και επιβεβαιώνεται από τα συχνά ταξίδια που κάνουμε όλοι μας. Έτσι διαδίδονται και ανακαλύπτονται κουλτούρες και ιδέες.

ΓΛ Τι χρειάζεται για να ξεχωρίσεις και να ανελιχθείς σε αυτό το επάγγελμα;
ΑΣ Ανάλογα το ύφος του μπαρ που θες να εργάζεσαι. Σε ένα τυπικό αθηναϊκό cocktail bar αρκεί να υπάρχει διάθεση και σεβασμός και με το χρόνο, αν το θες πολύ, θα υπάρξει και εξέλιξη.

ΓΛ Πιστεύεις πως το industry στην Ελλάδα στηρίζει τις γυναίκες στο ρόλο του bartender;
ΑΣ Υπό συνθήκες συμβαίνει. Όχι στο βαθμό που ταιριάζει σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Στην Αθήνα ίσως πιο έντονα και με σωστή συμπεριφορά.  Στην ελληνική περιφέρεια ένα τέτοιο επάγγελμα είναι γενικά κατακριτέο πόσο μάλλον για μια γυναίκα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να απογοητεύει κανέναν μας γιατί με τον καιρό αλλάζει. Οι γυναίκες στην εστίαση έχουν δυναμώσει συνολικά τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

ΓΛ Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία προϊοντοκεντρική προσέγγιση στα μπαρ με αποτέλεσμα οι bartender να μετακινούν την προσοχή τους στην προετοιμασία και τις παρασκευές. Πιστεύεις πως τάσεις όπως αυτή επιδρούν εξελικτικά στο ρόλο τους;
ΑΣ Όχι δεν το πιστεύω. Η εξέλιξη πρέπει να είναι συνολική και όχι μόνο στο προϊόν. Είναι θέμα εξυπηρέτησης και αίσθηση απελευθέρωσης σε ένα χώρο. Πολλοί καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται καν για την προσπάθεια που υπάρχει πίσω από τα cocktail. Ίσως και έτσι να είναι η πραγματικότητα. Όλοι όμως θα εκτιμήσουν κάτι απλό, περιποιημένο και μια ωραία ατμόσφαιρα.

ΓΛ Ωράρια ανορθόδοξα, ημέρες περίεργες και εν τέλη ένας συνολικά διαφορετικός εργασιακός ρυθμός. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να έχει κοινωνική/ προσωπική ζωή ένας bartender;
ΑΣ Δεν είναι εύκολο. Είναι θέμα συνήθειας βέβαια. Ως προς τον εαυτό του είναι πιο εύκολο να το φέρει στα μέτρα του. Η κοινωνική ζωή συνήθως περιορίζεται με άτομα που έχουν ίδιες ώρες ελεύθερες. Με την πανδημία ωστόσο όλα λειτουργούν πιο “νωρίς” έτσι και εμείς έχουμε λιγότερα ξενύχτια στην καθημερινότητα μας. Το ωράριο του επαγγέλματος, αν δεν το έχει αποδεχθεί κάποιος, καλό θα είναι να το ξανασκεφτεί. Προσωπικά πάντα τις βραδινές ώρες ένιωθα πιο λειτουργικός από τις πρωινές και δεν με έχει δυσκολέψει.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Κυκλοφορίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!