«LE BEAUJOLAIS NOUVEAU EST ARRIVE»!

Η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που οι οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την άφιξη της νέας σοδειάς των Beaujolais Nouveau.

Σήμερα τα μεσάνυχτα (ουσιαστικά λίγες ώρες νωρίτερα) τα φρέσκα αυτά κόκκινα γαλλικά κρασιά θα ανοιχτούν σε winebar, κάβες και εστιατόρια προκαλώντας μια γιορτή που κανένα άλλο κρασί στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να καθιερώσει. Το ελαφρύ κόκκινο κρασί παράγεται στην περιοχή του Beaujolais μια μικρή ζώνη στην νότια άκρη της Βουργουνδίας.

Για το κρασί αυτό όμως, τα πράγματα είναι αντίθετα με όσα επικρατούν στη διάσημη οινοπαραγωγική ζώνη. Ενώ σε όλη τη Βουργουνδία το ερυθρό σταφύλι που καλλιεργείται είναι το φινετσάτο Pinot Noir, το Beaujolais Nouveau φτιάχνεται από την «ταπεινή» ποικιλία Gamay.

Και ενώ οι κόκκινες Βουργουνδίες έχουν αποκτήσει χρηματιστηριακή αξία φτάνοντας σε δυσθεώρητες τιμές και γίνονται κρασιά για λίγους, λόγω των χαμηλών αποδόσεων και των υψηλών τιμών τους, το παρεξηγημένο κρασί από το νότο, είναι ένα προϊόν για όλους  λόγω της ποσότητας αλλά και της χαμηλής τιμής του.

Μάλιστα καταναλώνεται συνήθως μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του ενώ την ίδια ώρα τα μεγάλα Κτήματα με τα Grand Cru αμπελοτόπια συστήνουν στους τυχερούς οινόφιλους που θα αποκτήσουν μία από τις σπάνιες φιάλες τους να την παλαιώσουν ακόμα και για δεκαετίες.
Το Beaujolais Nouveau καθιερώθηκε μέσα από τις προσπάθειες των αμπελοκαλλιεργητών και οινοποιών να φτιάξουν ένα φρέσκο κρασί το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά αμέσως μετά τον τρύγο. Με σύνθημα το «Le Beaujolais nouveau est arrivé»! κατάφεραν να προκαλέσουν την ανυπομονησία των οινόφιλων αρχικά στα bistrot της Λυών να είναι εκείνοι που θα καταναλώσουν πρώτοι το φρέσκο κρασί της χρονιάς. Τα βαρέλια κύλαγαν στα πλακόστρωτα της πόλης και οι οινοποιοί ανταγωνίζονταν σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου για να βάλουν πρώτα το δικό τους κρασί στα ποτήρια των θαμώνων.

Η γιορτή μεταφέρθηκε στο Παρίσι και πολύ γρήγορα έκανε το γύρο του κόσμου. Από το Τόκιο μέχρι την Καλιφόρνια, τα μπαρ σερβίρουν (τουλάγχιστον για μια μέρα) ένα κρασί από μια άσημη μέχρι τη δεκαετία του ‘60 οινική περιοχή της Γαλλίας.

Δείτε Επίσης

Τα κρασιά αυτά παράγονται
με μια ιδιαίτερη μέθοδο.

Μετά τον τρύγο, που γίνεται περίπου στα τέλη Αυγούστου, ακολουθεί μια τεχνική που ονομάζεται «Carbonic Maceration». Τα σταφύλια εδώ δεν συνθλίβονται και παραμένουν μαζί με τα τσαμπιά σε όλη τη διαρκεια της επεξεργασίας τους. Στη ζύμωση, οι δεξαμενές γεμίζουν με διοξείδιο του άνθρακα με σκοπό την εξάλειψη του υπάρχοντος οξυγόνου και οι φλούδες των σταφυλιών σπάνε, απελευθερώνοντας τον χυμό τους.

Ακολουθεί η εμφιάλωση, η μεταφορά του κρασιού στα ράφια των καταστημάτων σε όλο τον κόσμο και μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, τα ποτήρια γεμίζουν. Το Beaujolais Nouveau είναι ένα πολύ αρωματικό κρασί με αρώματα και γεύση από φρέσκα κόκκινα φρούτα που καταναλώνεται ελαφρώς δροσερό και δεν επιδέχεται παλαίωσης. Υπάρχουν κρασιά από την περιοχή όμως που αντέχουν στο χρόνο αλλά κατηγοριοποιούνται διαφορετικά (Beaujolais Village, Superiore AOP και Cru).

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!