ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΕΖΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

΄Hταν κάποτε η πιο προσοδοφόρα αγορά για το αυστραλέζικο κρασί και ιδιαίτερα το κόκκινο. Οι παραγωγοί της Αυστραλίας, μάλιστα, βλέποντας το τεράστιο δυναμικό της Κίνας είχαν αποφασίσει να αντικαταστήσουν στους αμπελώνες τους τις λευκές ποικιλίες με κόκκινες, ενώ τα βιδωτά καπάκια στις φιάλες αντικαταστάθηκαν με φελλούς, καθώς οι νεοφώτιστοι και συνεπώς παθιασμένοι Κινέζοι καταναλωτές προτιμούσαν την ιεροτελεστία του φελλού. Και μετά ήρθε ο Covid-19.

Όταν ο τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκότ Μόρισον ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση του ιού τον Απρίλιο του 2020 η Κίνα απάντησε με το μοναδικό όπλο που γνώριζε πολύ καλά ότι θα πονούσε. Επέβαλε υπέρογκους δασμούς στις εισαγωγές του αυστραλέζικου κρασιού, με αποτέλεσμα σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο κλάδος να βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, με πολλούς παραγωγούς να κινδυνεύουν με πτώχευση και τις συνολικές εξαγωγές κρασιού της χώρας να βρίσκονται στο ναδίρ.

Η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το κρασί της Αυστραλίας εξαφανίστηκε εν μια νυκτί.

Στη διάρκεια του 2021 οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 97%. Χιλιάδες τόνοι Shiraz και Cabernet Sauvignon παράμειναν στις δεξαμενές απούλητοι, και όπως δείχνουν τα πράγματα οι παραγωγοί της Αυστραλίας παραμένουν σε απόγνωση. Πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές ή ακόμη και να μην προχωρήσουν σε φετινό τρύγο. Κάποιοι άλλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον του κλάδου.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021, όταν η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει δασμούς που έφθαναν το 218% σε αυστραλέζικα κρασιά που συσκευάζονταν σε ποσότητες λιγότερες των δύο λίτρων. Μπορεί από το μέτρο αυτό να εξαιρούνταν το κρασί που εξάγονταν χύμα και εμφιαλώνονταν στην Κίνα, όμως οι Αυστραλοί παραγωγοί γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι το κρασί που εξήγαγαν παρέμενε επί μήνες στα κινεζικά τελωνεία.

Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα από νούμερο ένα αγορά για το αυστραλέζικο κρασί έχει κατρακυλήσει στην 23η θέση και η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους παραγωγούς που αποφάσισαν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην παραγωγή  Shiraz, Cabernet Sauvignon και Μerlot , που είχαν και τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Δείτε Επίσης
ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ 2024

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής,  η Accolade Wines, έφθασε στο σημείο να ενημερώσει τους συνεργαζόμενους αμπελοκαλλιεργητές ότι θα πληρώσει αποζημιώσεις προκειμένου να μην προχωρήσουν σε φετινό τρύγο ερυθρών ποικιλιών και να τις αντικαταστήσουν τους αμπελώνες τους με λευκές. Το μέλλον για όλους εκείνους που είχαν βασίσει το σχεδιασμό τους στην αγορά της Κίνας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και πολλοί έχουν αρχίσει να πουλούν τους αμπελώνες τους και να αναζητούν ένα διαφορετικό  επαγγελματικό δρόμο.

(πηγή: The New York Times)

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!