Το Συνεταιριστικό Οινοποιείο Cantine Settesoli στο Menfi της Σικελίας, τρύγησε τα πρώτα σταφύλια Pinot Grigio για τη φετινή σοδειά, στις 18 Ιουλίου. Σύμφωνα με το οινοποιείο, σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμα για συγκομιδή και τα Sauvignon Blanc, Moscato και Chardonnay. Ο Συνεταιρισμός παραδοσιακά είναι αυτός που δίνει το έναυσμα για την αρχή του τρύγου στην Ιταλία αλλά ποτέ τόσο νωρίς. Το 2023, ο τρύγος είχε αρχίσει στις 30 Ιουλίου. Όπως λένε οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού, ο φετινός είναι ο πιο πρώιμος τρύγος των τελευταίων ετών.
Η πρώιμη ζέστη και η ακραία ξηρασία επιτάχυναν τη διαδικασία βλάστησης των αμπελιών φέτος. Το κλάδεμα έγινε κι αυτό περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα από πέρυσι. Το φθινόπωρο του 2023 και τον χειμώνα του 2024, η βροχόπτωση ήταν πολύ κάτω από το εποχικό μέσο όρο, με μόλις 250 χιλιοστά. Σε αυτή την περιοχή, στη Σικελία, συνήθως κυμαίνεται από 500 έως 600 χιλιοστά ετησίως.
Ενώ οι Σικελοί αμπελουργοί αντιμετώπισαν μαζική προσβολή από περονόσπορο πέρυσι, δεν υπήρχαν προβλήματα το 2024 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας. Μετά τα λευκά σταφύλια, θα τρυγηθούν οι ποικιλίες Merlot και Alicante Bouschet που ωριμάζουν νωρίς στο Settesoli.