Μπορούμε να φανταστούμε τον οινικό χάρτη να αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και το 70% των αμπελουργικών περιοχών του κόσμου να είναι ακατάλληλες για την καλλιέργεια αμπέλου; Αν η υπερθέρμανση του πλανήτη υπερβεί τους δύο βαθμούς Κελσίου αυτό θα είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature. Σύμφωνα με αυτήν, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 200 μελέτες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην αμπελουργία.
Σύμφωνα με το άρθρο του Nature, οι κλιματικές συνθήκες θα μπορούσαν να γίνουν τόσο ακραίες σε έως και το 29% των αμπελουργικών περιοχών που υπάρχου σήμερα ώστε η παραγωγή κρασιών θα γίνει αδύνατη. Στο 41% των περιοχών, η αμπελουργία εξαρτάται από αποτελεσματικές προσαρμογές. Οι παραδοσιακές αμπελουργικές περιοχές στις παράκτιες και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της νότιας Καλιφόρνιας επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη θερμότητα και την ξηρασία. Μέχρι και το 90% των αμπελώνων εκεί θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.
Από την άλλη πλευρά, το ένα τέταρτο των αμπελουργικών περιοχών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, τη βόρεια Γαλλία, την πολιτεία Washington, το Oregon και την Τασμανία. Άλλο ένα τέταρτο πιθανόν να διατηρήσει την τρέχουσα καταλληλότητά του για την αμπελουργία υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι κατάλληλες πρακτικές.
Αρχικη » SOS ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ
Σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η υπερθέρμανση θα μπορούσε να φτάσει τους 2,9°C μέχρι το τέλος του αιώνα αν δεν γίνουν περισσότερα για να αποτραπεί η αύξηση. Το 2023, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Ενεργειακό Συμβούλιο. Στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες το 2023 ήταν υψηλότερες κατά 1,52°C σε σχέση με πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.