WINE BUDDIES ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΙ GAMAY

ΓΙΟΒΑΝΝΑ ΛΥΚΟΥ Καλώς ήρθες, Γιάννη Παππά, στο Wine Buddies! Πώς σου φαίνεται που σου πήρα τη στήλη;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ Με απολύσατε και δεν μου το είπατε; Τι φάση εσείς εκεί στο Grape; Τι έκανες στη στήλη μου; Δεν θα πάει πολύ καλά αυτό…

ΓΛ Ας κερδίσει ο καλύτερος! Για πες τώρα. Πώς είναι να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα;
ΓΠ Έχω φτάσει στην προτελευταία πίστα.
ΓΛ Τι εννοείς;
ΓΠ Η τελευταία πίστα, ο Bowser, είναι να έχω μια ταβέρνα σε μια παραλία στην Κίμωλο και να σερβίρω ψάρια και τηγανητές πατάτες.
ΓΛ Ακούγεται ιδανικό. Αν βάλεις και χόρτα, έρχομαι για μεροκάματα.
ΓΠ Έκλεισε!
ΓΛ Θες να μου πεις λίγο για το Gamay;
ΓΠ Το Gamay είναι κάτι που ονειρεύομαι τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια νομίζω. Ήθελα να δημιουργήσω ένα wine bar που να έχει το ίδιο ζωντανό vibe μ’ αυτό που είχα νιώσει στα wine bars της Γαλλίας και της Ιταλίας. Θέλω να αφαιρέσω από το κρασί την ταμπέλα του ελιτίστικου προϊόντος. Ήθελα έναν χώρο στον οποίο θα μπορεί να βγει ο άλλος, να περάσει καλά, να γελάσει, να μιλήσει δυνατά, να φλερτάρει κ.λπ., πίνοντας κρασί και όχι Gin and Tonic.

ΓΛ Κακό είναι το Gin and Tonic;
ΓΠ Προφανώς και όχι. Δεν είπα αυτό. Κι εγώ πίνω. Αλλά το κρασί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Η μαγεία που κρύβει το κρασί δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ποτό. Είναι ζωντανό. Αν μοιραστείς μία φιάλη κρασί με άλλους τρεις ανθρώπους, μοιράζεσαι μία στιγμή, μοιράζεσαι ιστορίες, εμπειρίες κ.λπ. Πιάνετε την ίδια φιάλη για να βάλετε κρασί στα ποτήρια σας, τα τσουγκρίζετε, κάποιος θα κάνει μια πρόποση. Όλα αυτά είναι ενέργεια.

ΓΛ Τι αίσθημα σου προκαλεί το να μπορεί ο χώρος σου να είναι προέκταση της αισθητικής σου;
ΓΠ Κατ’ αρχάς, ο χώρος δεν είναι προέκταση μόνο της δικής μου αισθητικής, αλλά και του κολλητού μου φίλου, του Mάρκου Μαραμπώτου, που με βοήθησε πάρα πολύ στο να διατυπώσω όλες τις σκόρπιες σκέψεις και ιδέες μου. Επίσης, πιστεύω ότι ήμασταν πολύ τυχεροί εξαρχής που φιλοξενηθήκαμε σ’ αυτό το πανέμορφο κτίριο.

ΓΛ Δεν κάνατε πολλές αλλαγές στο κτίριο, σωστά;
ΓΠ Και κάναμε, και δεν κάναμε. Το κτίριο είναι του 1925 περίπου. Σκέψου ότι μέσα σ’ αυτά τα 100 χρόνια έχουν περάσει πάρα πολλοί άνθρωποι και έχει βάλει ο καθένας το χεράκι του – δεν το λέω με την καλή έννοια. Χρειάστηκε, λοιπόν, να ξηλώσουμε υδραυλικά και ηλεκτρολογικά και να τα φτιάξουμε όλα από την αρχή. Επίσης, ρίξαμε τρελή δουλειά στο πάτωμα του μαγαζιού. Ο πλακάς μας είναι καλλιτέχνης, αντικατέστησε όλα τα σπασμένα πλακάκια, ένα ένα. Μιλάμε για καψόνι. Γενικά, όλη η ομάδα των ανθρώπων που συντέλεσαν στο κατασκευαστικό κομμάτι του Gamay, είναι εκπληκτικοί επαγγελματίες και υπέροχοι άνθρωποι. Χαίρομαι πολύ που μας έχουν κι οι ίδιοι στην καρδιά τους, και χαίρομαι περισσότερο όταν τους βλέπω να έρχονται στο μαγαζί για ένα κρασί.

ΓΛ Αντίστοιχα, πώς είναι να φτιάχνεις μια λίστα και να γεμίζεις την κάβα σου με τα κρασιά που έχουν την υπογραφή σου;
ΓΠ Γιοβαννάκι μου, δεν αισθάνομαι ότι η λίστα έχει την υπογραφή μου. Πιο πολύ αισθάνομαι ότι είναι η συλλογική δουλειά που έχουν κάνει οι παραγωγοί για να φτιάξουν τα κρασιά που φιλοξενώ στο κελάρι μου. Θεωρώ τιμή μου που υπάρχουν και τα σερβίρω στους πελάτες του Gamay

Η γυάλινη καταπακτή που οδηγεί στο υπόγειο κελάρι του Gamay

ΓΛ Μου αρέσει η ρομαντική σου προσέγγιση. Νομίζω πως ανήκουμε στην κατηγορία των επαγγελματιών που δίνουμε πολλή προσοχή στους δημιουργούς των κρασιών. Σε εκείνους που φρόντισαν τη γη και σε αυτούς που τη μεταμόρφωσαν σε γουλιά.

ΓΠ Είναι ένα συναίσθημα που ένιωσα όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με το κρασί. Αυτό το δέος όταν συνομιλούσα με έναν οινοποιό. Ειδικά τώρα, μετά από τόσα χρόνια, που έχω γνωρίσει κάμποσους, συνειδητοποιώ ότι είμαι μία τρίχα από το δεξί τους… πατουσάκι.

ΓΛ Παρ’ όλα αυτά, εσύ επιλέγεις τα κρασιά που έχεις στη λίστα σου. Αυτό πόσο μεγάλη ευθύνη είναι;
ΓΠ Είναι αρκετά μεγάλη. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Αν είχα χώρο για 1.000 ετικέτες, θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Τώρα, ουσιαστικά, πρέπει να κάνω μια περίληψη όλων αυτών. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όταν ανοίξαμε, πριν από εννέα μήνες, είχαμε περίπου 140 ετικέτες, ενώ τώρα έχουμε 200 και πιστεύω ότι όσο προχωράμε θα αυξάνονται. Καλά να είμαστε, να δεχόμαστε την αγάπη του κόσμου, των φίλων που μας διαβάζουν και στηρίζουν τη στήλη των Wine Buddies του Γιάννη Παππά.

ΓΛ Το βιολί του ο Καραγιάννης! Ξεφελυγεις πάλι.
ΓΠ Ναι. Καλά να είμαστε, να αγαπάει ο κόσμος το μαγαζί και τα κρασιά μας, κι εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση και όρεξη να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι.

ΓΛ Τώρα που είπαμε «κρασί», έχεις φέρει κάτι καλό να πιούμε;
ΓΠ Έφερα να πιούμε ένα Gamay Rosé από το οινοποιείο Séléné, που προφανώς είναι στο Beaujolais, κοντά στο Brouilly.
ΓΛ Γιατί διάλεξες αυτό το κρασί;
ΓΠ Για πολλούς λόγους. Επειδή αγαπώ τα ροζέ κρασιά, επειδή αγαπώ το Beaujolais, επειδή ο Sylvére είναι καταπληκτικό παιδί, επειδή είναι Gamay, αλλά βασικά το διάλεξα γιατί έτσι.
ΓΛ Μίλησέ μου λίγο για το Gamay.
ΓΠ ΟΚ, θα σου πω γιατί ονομάσαμε το μαγαζί Gamay. Τρεις είναι οι λόγοι. Ο πρώτος και ο πιο σημαντικός είναι η φιλοσοφία μας ως προς τα κρασιά. Είμαστε των ήπιων παρεμβάσεων, τι να κάνουμε; Μας αρέσουν τα κρασιά που δεν έχουν διορθώσεις, ζύμες, θειώδη και άλλα πρόσθετα. Μας αρέσει επίσης να βλέπουμε αμπέλια υγιή, χώμα ζωντανό και οινοποιούς που είναι ένα με τη γη τους. Οινοποιούς ρομαντικούς, που σέβονται το περιβάλλον, σέβονται τους συνανθρώπους τους, που έχουν βλέψεις για ένα καλύτερο αύριο, έναν πιο καθαρό πλανήτη. Όλη αυτή η φιλοσοφία ξεκίνησε από το Beaujolais, από μια «συμμορία» τεσσάρων οινοποιών, τους Marcel Lapierre, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet και τον Guy Breton. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το Gamay είναι μια πολύ παρεξηγημένη ποικιλία στην Ελλάδα, διότι οι περισσότεροι δυστυχώς γνωρίζουν το Beaujolais για τα Nouveau, που «πρέπει» να είναι φθηνά κακά κρασιά (κάτι που φυσικά δεν ισχύει, βρίσκεις εύκολα Beaujolais Nouveaux που πίνεται πολύ ευχάριστα!). Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που ξέρουν για τα Beaujolais Villages και τα Beaujolais Cru, που έχουν απίστευτο value for money και ασύλληπτη φινέτσα. Ο τρίτος λόγος είναι ότι το Gamay είναι η αγαπημένη μου ποικιλία, άρα μπορώ να απαντήσω ξανά σαν Ελληνίδα μάνα και να σου πω «γιατί έτσι».

 

ΓΛ Περνάς όμορφα στο Gamay;

Δείτε Επίσης
ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΚΙΝΗΣ

ΓΠ Ναι, πολύ. Εκεί έκανα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, ονομαστική εορτή κ.λπ. Είναι το σπίτι μου τώρα πια. Οι συνέταιροί μου είναι οικογένειά μου. Η ομάδα του σέρβις και της κουζίνας είναι επίσης οικογένειά μου. Τους αγαπώ πολύ όλους και έχω τεράστιο άγχος για το αν περνάνε καλά στο μαγαζί. Έχω περάσει και πολύ δύσκολες στιγμές, έχω χάσει τον ύπνο μου πολλά βράδια. Αλλά περισσότερο θυμάμαι τις όμορφες στιγμές.

ΓΛ Η πιο συγκινητική και η πιο αστεία στιγμή μέχρι στιγμής εκεί μέσα ποια/ποιες είναι;

ΓΠ Η πιο συγκινητική στιγμή είναι η μέρα που ανοίξαμε τις πόρτες μας για πρώτη φορά. Εξίσου συγκινητική είναι κάθε στιγμή που ένας πελάτης μας εκφράζει το πόσο ωραία πέρασε στο μαγαζί μας και το πόσο φανταστική ομάδα έχουμε. Όταν ακούω τέτοια λόγια για το προσωπικό μας, δεν μπορώ να σου περιγράψω τι χαρά παίρνω.

ΓΛ Δεν ξέρω τι κλείσιμο πρέπει να κάνω. Επίσημο; Ευχαριστούμε, Γιάννη Παππά, για τον χρόνο σου. Εμείς στο Grape ευχόμαστε τα καλύτερα σε εσένα και στην ομάδα του Gamay.
ΓΠ Πες κάτι που θα έλεγες μόνο εσύ.

ΓΛ Είναι πολύ ωραίο να μεγαλώνουμε μαζί μέσα στο κρασί, Γιάννη, και να χαιρόμαστε ο ένας με την πορεία του άλλου.

ΓΠ Είναι, Γιοβαννάκι.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!