ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΟΝΤΟΖΗΣΗ

Φιάλη κρασιού από το οινοποιείο Κοντοζήση φωτογραφημένη για το περιοδικό Grape

Μία από τις ακαταμάχητες απολαύσεις ενός οινοχόου είναι αυτή της ανακάλυψης. Ως γράφουσα, μου δίνεται –μάλλον– το δικαίωμα να αφιερώσω δύο γραμμές στη διαδικασία που, αν θέλεις να θεωρείσαι ολοκληρωμένος και ευτυχής επαγγελματίας, επιβάλλεται, αλλά δεν εννοείται. Στην αίσθηση που ευτυχώς υπάρχει σε κάθε γουλιά κρασιού, αλλά πραγματώνεται ουσιαστικά όταν δεις τι κρύβεται πίσω από αυτήν.Μια τέτοια ανακάλυψη είναι οι Βιολογικοί Αμπελώνες Κοντοζήση.

O Ανδρέας Κοντοζήσης και η σύντροφός του Αφροδίτη, φωτογραφημένοι για το περιοδικό Grape
Ο Ανδρέας Κοντοζήσης είναι ένας δημιουργός-καλλιεργητής που με πραγματικά σκληρή δουλειά, στοχοπροσήλωση, παρατήρηση, όραμα και σουρεαλιστική καλλιτεχνία καταφέρνει να χαράξει τον δικό του μοναδικό δρόμο στο ελληνικό κρασί. Θεμέλιος πια λίθος και συνοδοιπόρος η συμπληρωματική ήρεμη δύναμη της πολυπράγμονος συντρόφου του, Αφροδίτης Τούσια-Becker. Μαζί έχουν καταφέρει να δώσουν όψη, φυσικότητα και γεύση σε κάθε οινική τους έμπνευση και να τοποθετήσουν τους Βιολογικούς Αμπελώνες Κοντοζήση όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στα ποτήρια μεγάλων διεθνών αστικών κέντρων.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Συστήνονται ως καλλιεργητές-οινοπαραγωγοί που φτιάχνουν φυσικά βιολογικά κρασιά από γηγενή σταφύλια και ελληνικές ποικιλίες.

Μέσα από καινοτόμες διαδικασίες χρόνιας παρακολούθησης και πειραματισμών, εφαρμόζουν μεθόδους ανάδειξης της πρώτης ύλης, επιδιώκοντας την απόλυτη έκφραση του καρδιτσιώτικου terroir. Η προσέγγισή τους συμπορεύεται απαρέγκλιτα με τη φύση, την οποία ακούν, ερμηνεύουν, σέβονται και ενσωματώνουν στο οινικό τους way of thinking. Η παράδοση συνυπάρχει με το παρόν και η τεχνολογική γνώση υφαίνεται πάνω στην εδαφική παρακαταθήκη και τη βιωσιμότητα.

Στους Βιολογικούς Αμπελώνες Κοντοζήση η έννοια του φυσικού δεν πλανάται αόριστα. Αντιθέτως, ορίζεται από την ελευθερία εξέλιξης που επιτρέπουν στα κρασιά τους, την καθαρότητα που επιδιώκουν και αναμένουν σε όψη και αρώματα και την αποδοχή της ταυτότητας κάθε εσοδείας. Στα don’ts του οινοποιείου συγκαταλέγονται το φιλτράρισμα, η πρωτεϊνική ή τρυγική σταθεροποίηση, η χρήση οινολογικών σκευασμάτων και (στη σειρά A-Grafo) η προσθήκη θειώδους ανυδρίτη. Στην παραγωγή χρησιμοποιούνται χυμοί ελεύθερης ροής, με τη ζύμωση να συντελείται αυθόρμητα από αυτόχθονες ζύμες. Ανοξείδωτες και τσιμεντένιες δεξαμενές, πήλινοι αμφορείς και βαρέλια δρυός χρησιμοποιούνται ως σκεύη ζύμωσης και ωρίμανσης.

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Η σημασία που έχει το αμπέλι γίνεται σαφής με τις πρώτες συστάσεις, καθότι οι Βιολογικοί Αμπελώνες Κοντοζήση ταυτοποιούν ήδη από τον διακριτικό τους τίτλο το επίκεντρο της προσοχής τους. Οι αμπελώνες που καλύπτουν τα 140 στρέμματα είναι ιδιόκτητοι, σε υψόμετρο 300-400 μ., με αμμώδη και πηλώδη εδαφική σύσταση και ηλικία από 60 έως 15 ετών, και φιλοξενούν τις ποικιλίες Λημνιώνα, Ξινόμαυρο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτη.

To Οινοποιείο Κοντοζήση στα Ανατολικά Αγραφα.
Βρίσκονται στους πρόποδες των Ανατολικών Αγράφων, σε δύο εξαιρετικά αλλά και σημαντικά για την περιοχή αμπελοτόπια, εκείνα των Καναλίων και της Δαφνοσπηλιάς. Οι τριγύρω ορεινοί σχηματισμοί φροντίζουν για τη μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας κι έτσι το κλίμα χαρακτηρίζεται από ζεστές, ηλιόλουστες ημέρες και δροσερές νύχτες.

«Η καλλιέργειά μας είναι ασυμβίβαστη», θα τους ακούσεις να λένε χαρακτηριστικά. «Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται χρόνος, υπομονή, όραμα, ευθύνη, εμμονή στη λεπτομέρεια και καθολική αφοσίωση. Κυρίως όμως θέλει, από χρόνο μηδέν, συνέπεια στις αρχές της βιολογικής και της βιοδυναμικής».

Καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του αμπελιού, όλες οι εργασίες της πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας του οινοποιείου γίνονται χειρωνακτικά, τακτική η οποία ολοκληρώνεται μόλις οι φιάλες φύγουν από το οινοποιείο. Η προσέγγιση αυτή φανερώνει φροντίδα και απόλυτο σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο, διερευνώντας συγχρόνως τι μπορεί εκείνη, χωρίς παρεμβάσεις, να του προσφέρει. Κάθε χαμηλής απόδοσης αμπελοτεμάχιο θα συναρτηθεί με την ποικιλία που φιλοξενεί και το οινικό μετέπειτα αποτέλεσμα θα δείξει την αυθεντικότητα και την ισορροπία τους, τεκμηριώνοντας πως το κρασί όντως γίνεται στο αμπέλι.

Η ΛΗΜΝΙΩΝΑ

Στους Βιολογικούς Αμπελώνες Κοντοζήση, η ποικιλία Λημνιώνα ξεκινά να αναβιώνει καλλι- εργητικά περί το 1990 με τη φύτευση των πρώτων αμπελώνων. Το ανερχόμενο πια αστέρι του Κάμπου ήταν και συνεχίζει να είναι (κυρίως καλλιεργητικά, αλλά και οινοπαραγωγικά) το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει βάλει ποτέ ο Ανδρέας Κοντοζήσης. Τόσο με τη δουλειά στο αμπέλι, όσο και με την οινοπαραγωγική διαδικασία, σκοπό έχει να αποκαλύψει όλα της τα πρόσωπα και εν τέλει να παραγάγει κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από αυτήν. Συνάμα, να αναδείξει την πολυδυναμικότητά της και τις χάρες που επιδεικνύει στιλιστικά σε κάθε μορφή της, είτε ως ροζέ, είτε ως ερυθρό, είτε ως κοκκινέλι ή pet nat. Η πιο βαθιά επιθυμία του, όμως, είναι να πραγματώσει γευστικά τη μεγαλειώδη σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην ποικιλία και στο terroir της ιδιαίτερης πατρίδας της.

Πέντε από τις ετικέτες του Οινοποιείου μπροστά από τις τσιμεντένιες δεξαμενές.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ

Η σειρά Sun

Η τριλογία που δίνει έμφαση στο φρέσκo και νεανικό πρόσωπο των ποικιλιών, προβάλλει το φρούτο και την αρωματική εξωστρέφεια. Φιλικά προς τον χρήστη, ιδανικά τόσο για απεριτίφ ή by the glass, όσο και για food pairing.

 • Sun white (Μαλαγουζιά)
 • Sun rosé (Λημνιώνα)
 • Sun red (Λημνιώνα)
Η σειρά A-Grafo

Η βασική σειρά του οινοποιείου, που αποτελείται από μονοποικιλιακά terroir-driven κρασιά, απόλυτα φυσικής προσέγγισης. Ιδιαίτερη μεταχείριση της πρώτης ύλης και ματιά στις παραγωγικές εφαρμογές από τον οινοποιό.

 • A-Grafo Μαλαγουζιά (orange)
 • A-Grafo Ροδίτης (orange)
 • A-Grafo Ασύρτικο (carbonic maceration)
 • A-Grafo Λημνιώνα red (clay amphora)
 • A-Grafo Λημνιώνα ancestral rosé (pet nat)
Τα πρώτα κρασιά του Ανδρέα

Μια ανεπίσημη –για την ώρα τουλάχιστον– σειρά με τα πρώτα κρασιά που έφτιαξε ο παραγωγός. Ένας σύγχρονος επαναπροσδιορισμός κλασι-κών και παραδοσιακών κρασιών, που απογειώνουν με μαεστρία τις ποικιλίες και σερβίρουν στο καταναλωτικό κοινό μια ειλικρινή και απολαυστική γνωριμία με τα φυσικά κρασιά.

 • By soft nails (Λημνιώνα light red/κοκκινέλι)
 •  Clear skies (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο blanc de noir – orange).¶

 

Author

 • Γιοβάννα Λύκου

  Αφού κολύμπησε απόσταση ίση με την περίμετρο της γης, έβαλε στόχο να δοκιμάσει και τα κρασιά της. Με κάθε ευκαιρία, λερώνει τις μπότες της στα αμπέλια πιστεύοντας πως έτσι το vine styling φτάνει στο αποκορύφωμά του. Αν υπάρχει αισθητική, μπορεί ανά πάσα στιγμή, το ίδιο εύκολα, να απολαύσει ένα γαστρονομικό δείπνο, να χορέψει στην πλατεία ενός χωριού, να πιει ένα dry martini στο σπίτι ή να διαβάσει Εμπειρίκο στα ανοιχτά σε μια ψαρόβαρκα στη Σκύρο τρώγοντας αστακό. Θα ήθελε να μιλά όλες τις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της γάτας της. Δεν παίρνει ποτέ τίποτα πιο σοβαρά από όσο πρέπει. Όταν ο χρόνος δε φτάνει για να πει όλα όσα κάνει με το κρασί και το απόσταγμα δηλώνει απλώς 360ᵒ sommelier ή Αwesomm Lady.

  View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!