TO 100 ΣΤΑ TOP ΤΗΣ HARDING

Το ΕΚΑΤΟ, Μοσχοφίλερο Ροζέ, 2022 του Οινοποιείου Τρουπή είναι η επιλογή της Julia Harding MW για το κρασί αυτής της εβδομάδας στο site τής Jancis Robinson MW.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διάσημη οινογράφος εντυπωσιάζεται όπως λέει από ένα ελληνικό κρασί, καθώς έχει πολύ καλή εικόνα και γνώσεις για τον ελληνικό αμπελώνα. Στο jancisrobinson.com, η Harding στο άρθρο της, σε 1000 λέξεις δίνει μια ξεκάθαρη και πλήρη εικόνα του Οινοποιείου Τρουπή, αναλύοντας την φιλοσοφία των ανθρώπων, τις πρακτικές που χρησιμοποιούν και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το Μοσχοφίλερο σε διαφορετικές εκδοχές.

Όπως μας λέει ο Κώστας Κουτσουμπός, ονομάστηκε έτσι γιατί ο χυμός του σταφυλιού παραμένει σε επαφή με τα στέμφυλα για 100 ημέρες: «Tο κρασί αυτό προέκυψε από μία αβλεψία. Ξεχάσαμε μετά τον τρύγο και τις οινοποιήσεις, μια μικρή ποσότητα σταφυλιών σε μια μικρή δεξαμενή. Όταν το ανακαλύψαμε, δοκιμάσαμε το κρασί που είχε ζυμώσει αυθόρμητα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Έντονο κόκκινο χρώμα και πολύ ωραία αρώματα. Έτσι αποφασίσαμε να το εμφιαλώσουμε αλλά προφανώς πρόκειται για κρασί περιορισμένης παραγωγής.»

Το Εκατό, είναι ένα ερυθρωπό κρασί ήπιας παρέμβασης, φτιαγμένο από Μοσχοφίλερο το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι.

Για ένα πολύ αρωματικό κρασί που ξεφεύγει χρωματικά από τα τυπικά Μοσχοφίλερα κάνει λόγο στις γευστικές σημειώσεις της για το Εκατό, η Julia Harding: «Εξαιρετικά αρωματικό: κόκκινα φρούτα με οξύτητα, άγριες φράουλες, τριαντάφυλλα, ακόμα και γιασεμί. Εξίσου νόστιμο και στο στόμα με όλες αυτές τις ζωντανές γευστικές νότες φρούτων αλλά λιγότερο ανθικό από ό,τι στη μύτη. Λιγότερο τανικό από ό,τι περίμενα μετά από παραμονή για 100 ημέρες με τις φλούδες. Οι τανίνες, αν και διακριτικές, είναι αρκετές για να ισορροπήσουν αυτό το έντονο και φρέσκο άρωμα – θέτουν ένα πλαίσιο για το άρωμα και δίνουν ένταση στην επίγευση. Εξαιρετικά απλό και καθαρό, με χαμηλά συνολικά θειώδη (49 mg/l). Μακρύ στο στόμα με επίγευση που διαρκεί. Απολαυστικά ευκολόπιοτο».

Τα σταφύλια για το Εκατό συλλέγονται με το χέρι από τον αμπελώνα, ακολουθεί επιλεκτική διαλογή και στη συνέχεια ψύχονται για μια ημέρα σε μεγάλα ψυγεία σε θερμοκρασία 4 °C. Η ζύμωση γίνεται αυθόρμητα, σε τσιμεντένιες και ανοξείδωτες δεξαμενές και το κρασί εμφιαλώνεται χωρίς κολαρίσματα και φιλτράρισμα με μόνη προσθήκη θειώδους πριν την εμφιάλωση. Το αλκοόλ του είναι μόλις 12,5% και η συνολική παραγωγή φτάνει τις 5.500 φιάλες, οι περισσότερες από τις οποίες εξάγονται.

Δείτε Επίσης
WINE & ART

Το επισκέψιμο Οινοποιείο Τρουπή, βρίσκεται στη Φτέρη της Αρκαδίας, στη ζώνη της Μαντινείας και παράγει περίπου 250.000 φιάλες κρασί το χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες,  με 13 διαφορετικές ετικέτες. Κυρίως Μοσχοφίλερο, το οποίο συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές με επιλογές δοχείων για την ωρίμανση. Ανοξείδωτες δεξαμενές, τσιμέντο αλλά και βαρέλι για λευκά και ροζέ κρασιά ενώ στα σχέδια που φέρνει η νεότερη γενιά, ο Θοδωρής Κουτσουμπός, υπάρχει και το project για τα αφρώδη.Ένα Ασύρτικο δίνει εξαιρετική ρετσίνα η οποία απέσπασε σημαντικές διακρίσεις, μια Νεμέα κι ένα blend Μαυροδάφνης με Αγιωργίτικο συμπληρώνουν τη γκάμα των κρασιών του οινοποιείου.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!