SHIRAZ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν έγινε λάθος στην ορθογραφία, πρόκειται όντως για ένα αυστραλέζικο Shiraz που κυκλοφορεί ντυμένο με κεφαλονίτικο κουστούμι.  Δημιουργός της αμφίεσης αυτής, είναι ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος και το Gentilini Winery.

Πάμε να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Γεννημένος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, πάντα είχε στο μυαλό του να συνδυάσει τις δύο πατρίδες του, με την μεγάλη του αγάπη, το κρασί. Μας αφηγείται μια ωραία ιστορία γύρω από το νέο του κρασί, αποτέλεσμα της συνεργασίας με τους φίλους από την Αυστραλία.
Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν πήγε στο Σίδνεϊ για μια έκθεση με τα ελληνικά κρασιά, συμμετέχοντας σε μια αποστολή για την προώθηση του ελληνικού αμπελώνα.

«Εκεί, ήρθε ένας κύριος ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην αμπελουργία στην Αδελαϊδα. Το όνομά του ήταν Paul Georgiadis, είναι από τον Πλαταμώνα και μου συστήθηκε σαν αμπελουργός. Επειδή έχω γεννηθεί και έχω σπουδάσει στην Αυστραλία, ξέρω λίγο τι είναι ο Έλληνας της Αυστραλίας. Αρχίζει και μεγαλώνει τα πράγματα. Λέω, εντάξει πάρε την κάρτα μου και όταν θα έρθεις στην Κεφαλονιά, πάρε με τηλέφωνο».

«Μέτα από ένα μήνα με πήρε τηλέφωνο. Λέει, είμαι στο αεροδρόμιο, έλα να με πάρεις. Με το που πάω και τον παίρνω από το αεροδρόμιο ήταν σαν να ήμασταν αδέλφια. Το χιούμορ, το ίδιο γέλιο. Ήρθε για να με δει στο νησί και να δούμε λίγο και τους αμπελώνες. Θεωρείται από τους κορυφαίους αμπελουργούς της περιοχής της Αδελαϊδας και ειδικά της Barossα, με μεγάλη καριέρα στο εμβληματικό οινοποιείο Penfoldas». Photography by Yiorgos Kaplanidis

Ο Paul Georgiadis ενθουσιάστηκε με την Ρομπόλα και την προσπάθεια των αμελουργών να καλλιεργήσουν τα αμπέλια τους και να παράγουν ποιοτικά σταφύλια, στις δύσκολες συνθήκες της ζώνης της Ρομπόλας.

Το 2017 το όνειρο για ένα κοινό project έγινε πραγματικότητα, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες 1.000 φιάλες της Gentilini- Paulmara Crossed Paths Robola of Kefalonia, ένα κρασί που εκφράζει απόλυτα την τυπικότητα της ποικιλίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα το project επεκτάθηκε και αυτή τη φορά δημιουργήθηκε στην Αυστραλία ένα Super Premium Shiraz στην, εμβληματική για την ποικιλία, περιοχή της Barossa Valley.

«Το καλό σταφύλι φτιάχνει το καλό κρασί», μας λέει ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος περιγράφοντας την οινοποιητική διαδικασία. «Η οινοποίηση εδώ πέρα είναι πολύ απλή. Μαζεύτηκε με το χέρι το σταφύλι, πάγωσε και την επόμενη ημέρα μπήκε σε δεξαμενές. Εκραγίστηκε σε ανοιχτές δεξαμενές και όχι κλειστές, με μόνιμα εμβαπτισμένη τη σταφυλομάζα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι βγαίνει καλύτερα η εκχύλιση του χρώματος. Με ανακυκλώσεις θα πάρουμε το χρώμα και τις τανίνες που θέλουμε και μετά πιέστηκε σε μηχανική στροφιλιά.

Μόλις τελειώσει η ζύμωση γίνεται η δεύτερη ζύμωση που λέγεται μήλο- γαλακτική. Μαλακώνει και στρογγυλεύει το κρασί και μετά κατευθείαν μπαίνει σε πεντακοσάρια βαρέλια και παραμένει εκεί για 18 μήνες και στη συνέχεια μετά το χαρμάνιασμα θα μείνει για άλλους 6 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή και θα εμφιαλωθεί αφιλτράριστο και ασταθεροποίητο. Δηλαδή είναι κρασί πολύ ήπιας παρέμβασης αλλά ο έλεγχος σε κάθε βήμα ήταν πολύ αυστηρός. Το κρασί αυτό εμφιαλώθηκε σε 1728 φιάλες».

Ο Paul Georgiadis γνωστός στην περιοχή και ως “The Grape Whisperer”, με ιδιόκτητους αμπελώνες στην καρδιά της Marananga, στο Suppersfield road, διάλεξε τα καλύτερα blocks με μικρόρωγο Shiraz και με τον οινολόγο Jason Barrett (οινολόγος στο Magill Εstate του Penfolds για πάνω απο 25 χρόνια), οινοποίησαν στη Barossa τα διαφορετικά blocks και το τελικό χαρμάνι έγινε στην Κεφαλονιά το 2022.

 

Δείτε Επίσης
ΝΕΑ WINE TRAINS

 

«Ένα μεγάλο Shiraz με απίστευτη δομή, φινέτσα και δυναμική παλαίωσης. Η αδελφική φιλία μας, το πάθος για το τέλειο μας έφεραν ώστε να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας, αυτό είναι το Cross Path», λέει ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος.

Μιλώντας γενικότερα για τη φιλοσοφία τους, αναπτύσει και την οινική προσέγγιση του οινοποιείου: «Το στοίχημα που έχουμε βάλει στο Gentilini, είναι να φτιάχνουμε κρασιά τα οποία να μην είναι μονοδιάστατα. Θέλουμε να είναι πολυδιάστατα, να είναι multi-layered, να βγαίνουν συνέχεια διάφορα επίπεδα την ώρα που το έχεις μέσα στο ποτήρι σου. Και η ίδια λογική είναι και στο Shiraz. Γι’ αυτό κάναμε τα χαρμάνια από μικρά blocks. Είναι πολύ σημαντικό το ποιοι τις πίνουν τις φιάλες. Όταν την πίνει τη φιάλη αυτή και σου στέλνει μήνυμα ο Peter Gago, το νούμερο ένα του Penfolds, καλύτερα να πάρεις σύνταξη και να τελειώσεις».

Ακούστε τη συνέντευξη του Πέτρου Μαρκαντωνάτου στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ στην εκπομπή «Γλυκιά Ζωή», πατώντας ΕΔΩ

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!