Αφού κολύμπησε απόσταση ίση με την περίμετρο της γης, έβαλε…
H νηστεία της Σαρακοστής κορυφώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η νηστεία που σε διατροφικό επίπεδο, περιλαμβάνει αποχή από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μάς δείχνει το δρόμο για συνταγές με θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά και ζυμαρικά.
Το οινικό τους πάντρεμα παραμένει απαιτητικό και περιλαμβάνει όλες τις αποχρώσεις.
Το σώμα, η οξύτητα και τα αρώματα θα αποτελέσουν βασικούς άξονες αντιστοίχισης με το φαγητό ενώ μάλλον ο μεγάλος απών θα είναι οι τανίνες που χωρίς κρέας και τυρί δεν τις έχουμε μεγάλη ανάγκη.
Tα όσπρια, συμμετέχουν σε πολλές συνταγές χαρίζοντας διαφορετικά γευστικά προφίλ.
Ρεβίθια σούπα, χούμους και φάβα θα συνδυαστούν όμορφα με κρασιά από Αθήρι, Βηλάνα αλλά και ηπειρωτικά Ασύρτικα. Για τους λάτρεις των κόκκινων συνταγών τα πράγματα «σκουραίνουν». Κοκκινιστά ρεβύθια προτιμούν ροζέ από Αγιωργίτικο ενώ φασολάδα και γίγαντες αγαπούν δροσισμένο Ξινόμαυρο ή Λημνιό και φρέσκια Λημνιώνα.
Αν πάλι είστε από κείνους που επιλέγουν όστρακα και θαλασσινά οι οξύτητες σας καλούν. Ωμά όστρακα θα είναι υπέροχα πλάι σε Ρομπόλα, Σαντορίνη και Chablis και μύδια αχνιστά θα ισορροπήσουν άψογα με τη φυτικότητα ενός Sancerre, ελληνικού Sauvignon Blanc ή Σαββατιανού. Η φινετσάτη γλύκα των ψητών γαρίδων θα ματσάρει με ανοιχτόχρωμα ροζέ από Μerlot ή Μούχταρο. Βιδιανό, Μαλαγουζιά αλλά και λιπαρές Κυδωνίτσες ανυπομονούν να βρεθούν δίπλα σε γεμιστά καλαμάρια.
Αρχική » TI ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΠΙΩ ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ;
Τα λαχανικά ειδικά τις ημέρες που επιτρέπεται το λάδι θα στρώσουν στο τραπέζι κοκκινιστά φασολάκια και μπάμιες μαζί με σκουρόχρωμα ξηρά ελληνικά ροζέ. Λαχανόρυζο λευκό θα κάνει πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι με ξηρό Μοσχάτο, φρέσκια Κυδωνίτσα ή ντροπαλά Μοσχοφίλερα και σπανακόριζο με πράσινο Sauvignon Blanc και Δαφνί.
Η νηστεία που δε στερείται γλύκας συγκαταλέγει στο μενού της και νόστιμα επιδόρπια. Ο χαλβάς έχει την τιμητική του. Φαρσάλων με λιαστό Φωκιανό, σιμιγδαλένιος με Μοσχάτο Ρίου Πατρών και σησαμένιος με Μαλαγουζιά late harvest, νηστίσιμο κέικ κακάο με ταχίνι και σταφίδες πλάι σε Vinsanto αλλά και μηλόπιτα μαζί με Μοσχάτο Λήμνου.