ΛΕΙΨΟΙ

Λειψοί, το ακριτικό νησί με το υπέροχο κρασί.
Οι Λειψοί ή Λειψώ βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο λίγο πιο ανατολικά της
νοητής ευθείας των βορείων Δωδεκανήσων και οι προφορικές παραδόσεις των ντόπιων
μαρτυρούν πως η ονομασία του συνδέεται με τη θεά Καλυψώ.

Ο μύθος θέλει τους Λειψούς ή αλλιώς τη μυθική Ωγυγία να είναι το ονειρικό σκηνικό που η θεά Καλυψώ γοήτευσε τον Οδυσσέα καθώς σύμφωνα με την προφορική παράδοση η «επικράτεια» της θεάς ήταν η γεωγραφική θέση νοτιοανατολικά του σημερινού οικισμού.
Σήμερα, το ακριτικό νησί αποδεικνύει πως μέσα σε 15,8 τ χλμ κι ανάμεσα σε περίπου 800 μόνιμους κατοίκους μπορεί να υπάρχει μαγεία και μύθος. Ένας μύθος που από
παρελθοντικός γίνεται σύγχρονος και κατά πολύ οινικός. Οι Λειψοί μπορούν να υπερηφανεύονται για τα κρασιά του καθώς το στοίχημα που έβαλαν οι δύο ντόπιοι παραγωγοί κρασιού, Μανώλης Βαβουλάς και Νίκος Γρύλλης κερδήθηκε. Όχι μόνο έδωσαν νέα πνοή στο παραδοσιακό γλυκό κρασί του νησιού αλλά κατάφεραν να
φέρουν ένα σύγχρονο και κοσμοπολίτικο αέρα στην τοπική ποικιλία «Φωκιανό».

Το Οινοποιείο Λειψών
Από το 2013 η Οινοποιητική Λειψών έχει να δώσει ποιοτικά κρασιά με ελληνικές ποικιλίες όπως είναι το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και φυσικά το τοπικό Φωκιανό αλλά και με το διεθνές Syrah που ταιριάζουν ιδανικά στα εδάφη και στο κλίμα του νησιού.
Το οινοποιείο βρίσκεται στην πλαγιά ενός χαμηλού λόφου και είναι χτισμένο με την
παραδοσιακή αισθητική του νησιού σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο φιλοξενεί τις
διαδικασίες της παραγωγής και το δεύτερο το κελάρι. Στον προαύλιο χώρο ο επισκέπτης
μπορεί με θέα το Αιγαίο να απολαύσει και να δοκιμάσει τα 4 κρασιά του Οινοποιείου
Λειψών: Αποσπερίτης (γλυκό), Αγερικό (λευκό ξηρό) Ανθόνερο (ροζέ ξηρό), Ακταίον
(ερυθρό ξηρό)

Φωκιανό, το δώρο του θεού Διόνυσου
Ο μύθος θέλει την ποικιλία Φωκιανό να παίρνει το όνομά του από την πόλη Φώκαια στη
Μικρά Ασία και το κρασί που φτιάχτηκε από αυτήν την ποικιλία να είναι δώρο του θεού
Διόνυσου. Το Φωκιανό είναι από τις γηγενείς ποικιλίες που πηγαίνει πίσω στο χρόνο.
Πρόκειται για μία σπάνια ποικιλία, ανθεκτική και με καλή ανάπτυξη η οποία μπορεί και
δίνει πολύ ενδιαφέροντα αρώματα και πλούσιο χρώμα. Το Φωκιανό καλλιεργείται στο νησί εδώ και γενιές και προορίζεται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή γλυκών κρασιών.

Αποσπερίτης, το δώρο των Λειψών
Ο Αποσπερίτης είναι το σύγχρονο αποτύπωμα του γλυκού κρασιού των Λειψών από την
ποικιλία Φωκιανό. Αποτελεί τη ναυαρχίδα του οινοποιείου και είναι χωρίς υπερβολή το
καμάρι του. Φτιάχνεται όπως παλιά που τα υπερώριμα σταφύλια λιάζονται μέχρι να
αποκτήσουν πλούσια γεύση, αρώματα και βεβαίως γλύκα εξαιτίας της αφυδάτωσης των
σταφυλιών. Το κρασί στην συνέχεια ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο
χρόνια αποκτώντας πολύπλοκο χαρακτήρα. Μοναδικό, εξαιρετικό όπως είναι, έχει λάβει βραβεία αλλά και τιμές όπως το να συμπεριληφθεί στο επίσημο δείπνο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ανακαλύψτε τα αρώματα αποξηραμένου σύκου και μελιού πλάι σε ξηρούς καρπούς και γλυκά μπαχαρικά. Μαγευτείτε με την πλούσια και γλυκιά του γεύση αλλά και την εντυπωσιακή του οξύτητα που θριαμβεύει πλάι σε ηδονικά γλυκά και δε φοβάται να σταθεί μαζί με δυνατά τυριά.

Lipsi Winery
Lipsi 85001, Dodecanese, Greece
email: lipsiwinery@gmail.com
phone: 0030 22470 41192
For English: 6972370002

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!