ASHES ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΑΜΠΕΣ

Το ένα βραβείο μετά το άλλο κατακτά το ντοκιμαντέρ “Ashes” του Γιάννη Μαθιουδάκη που έχει οινικό θέμα και συγκεκριμένα την καταστροφή των αμπελώνων στό νότιο Ρέθυμνο από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2022 και την αναγέννησή τους μέσα από τη στάχτη. Η τελευταία από τις διακρίσεις μάλιστα είναι εξαιρετικά σημαντική, μιας και το ντοκιμαντέρ κατέκτησε το Grand Jury Award (Βραβείο Επιτροπής) των New York International Film Awards.

Το Ashes του Γιάννη Μαθιουδάκη κάνει ένα μεγάλο βήμα και ξεπερνά τα σύνορα της
Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους μετά το διαδικτυακό Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας αναγνωρίζεται στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του εξωτερικού κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο «Καλύτερου Διεθνούς Ντοκιμαντέρ» στο AltFF – Alternative Film Festival του Καναδά, ανάμεσα σε συνυποψήφιες ταινίες από την Αυστρία, την Κίνα, την Κορέα και την Ιταλία. Στις ΗΠΑ πριν από το NYIFA- New York International Film Awards είχαν έρθει άλλα τρία βραβεία που κέρδισε στα New Jersey Film Awards ως: «Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους», «Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης» για τον Γιάννη Μαθιουδάκη και «Καλύτερου Μοντάζ» για την Αναστασία Μπαλτά, εν αναμονή των υπόλοιπων συμμετοχών της ταινίας και σε άλλα Φεστιβάλ του εξωτερικού. Η ταινία θα είναι σύντομα διαθέσιμη και διαδικτυακά στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, στο οποίο λαμβάνει μέρος ως Επίσημη
Συμμετοχή.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι μέσα σε λίγους μήνες, μία ταινία 15 λεπτών κατορθώνει να ξεπεράσει τα στενά όρια της Ελλάδας και να διακριθεί, κάνοντας γνωστά παγκοσμίως τα γεγονότα των πυρκαγιών και της καταστροφής στο νότιο Ρέθυμνο.

Αυτή είναι η πρώτη κινηματογραφική δουλειά του νεαρού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Μαθιουδάκη ενώ το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι η οινοποιός και αμπελουργός Ηλιάνα Μαλίχιν,η οποία -μέσα από τη βαθιά ανθρώπινη ιστορία της- μεταφέρει τις κοινωνικές,περιβαλλοντικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες που άφησαν πίσω τους αυτές οι πυρκαγιές.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας ταινίας Γιάννης Μαθιουδάκης, μιλώντας στο grapemag, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις υποψηφιότητες, στις συμμετοχές και τις διακρίσεις του ντοκιμαντέρ σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. «Είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά, να βλέπω το Ashes συνυποψήφιο με αξιόλογες κινηματογραφικές παραγωγές, πόσο μάλλον όταν λαμβάνει τόσο σημαντικές διακρίσεις και όμορφα σχόλια.

Εύχομαι η ιστορία αυτών των κατοίκων, και κατ’ επέκταση όσων είδαν το βιός τους να καταστρέφεται, χωρίς να λάβουν ποτέ ουσιαστική βοήθεια για να το ξαναφτιάξουν, να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να απαιτήσουμε ως πολίτες τις αλλαγές που χρειάζονται για να αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον. Η δύναμη του κινηματογράφου είναι ότι μπορεί να μεταφέρει σημαντικά κοινωνικά μηνύματα κι ελπίζω το Ashes να συμβάλει σε έναν τέτοιο διάλογο για δικαιοσύνη και υποστήριξη προς όσους πλήττονται από καταστροφές».

Δείτε Επίσης

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ στον σύνδεσμο, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους:
https://youtu.be/8WeqeoVULBU?si=C5GJpSXbkEVIoPLy

Ashes – ένα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαθιουδάκη

Τον Ιούλιο του 2022 μεγάλες πυρκαγιές πλήττουν το νότιο Ρέθυμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 4 ημερών καταστράφηκε το 90% των παλαιών προ-φυλλοξηρικών αμπελώνων των Μελάμπων, ιστορικοί ελαιώνες αιώνων, ενώ η φωτιά είχε και ανυπολόγιστες ζημιές σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο για τους ντόπιους, που είδαν γι’ άλλη μια φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Η φύση, όμως, αναγεννιέται. Κι αν την αγαπήσεις, θα καρπίσει ξανά…

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Κινηματογράφηση: Γιάννης Μαθιουδάκης
Μοντάζ: Αναστασία Μπαλτά
Πρωτότυπη Μουσική: Θανάσης Παπαθανασίου
Εικαστικοί Σχεδιασμοί: Σοφία Πενταράκη
Post Production Supervisor: Σταύρος Συμεωνίδης

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!