Orange Wine Festival στη Βιέννη: Μια Γιορτή για τα Πορτοκαλί Κρασιά και τη Φύση
Το Orange Wine Festival αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό στον κόσμο του κρασιού, που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια για την παρουσίαση και προώθηση των λευκών κρασιών μακροχρόνιας εκχύλισης, γνωστών ως «πορτοκαλί». Το φεστιβάλ, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Ιζόλα της Σλοβενίας και στη Βιέννη της Αυστρίας, εστιάζει στην παραγωγή κρασιών με βιώσιμο τρόπο και είναι μια γιορτή των φυσικών, χαμηλής παρέμβασης μεθόδων οινοποίησης. Φέτος το φεστιβάλ έγινε στις 24 Απριλίου στη Σλοβενία, είχε τον δικό του χώρο και στην έκθεση Vinitaly που έγινε στη Βερόνα της Ιταλίας στις 15 Απριλίου και ολοκληρώνει τον κύκλο του στη Βιέννη, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, τα orange wines αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές, αναδεικνύοντας την αυθεντικότητα και τη βιωσιμότητα της παραγωγής.
Τα orange wines παράγονται με μια φυσική διαδικασία που περιλαμβάνει μακροχρόνια εκχύλιση του χυμού με τη φλούδα των σταφυλιών, η οποία είναι συνήθως μια πρακτική που συνδέεται με την παραγωγή κόκκινων κρασιών. Ο όρος «πορτοκαλί» δημιουργήθηκε από Βρετανούς σομελιέ και περιγράφει τα κρασιά που παρασκευάζονται από λευκά σταφύλια και παραμένουν σε επαφή με τη φλούδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η διαδικασία προσφέρει στο κρασί ένα μοναδικό χρώμα, που κυμαίνεται από σκούρο χρυσαφί, μέχρι κεχριμπαρένιο ενώ τους δίνει και πλούσια γεύση με τανίνες, χαρακτηριστικό κυρίως των κόκκινων κρασιών.
Η παραγωγή των πορτοκαλί κρασιών βασίζεται σε φυσικές μεθόδους, όπως η αυθόρμητη ζύμωση και η παρατεταμένη ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια ή αμφορείς, χωρίς την προσθήκη ζυμών και ψύξης. Τα κρασιά συνήθως δεν φιλτράρονται πριν από την εμφιάλωση, κάτι που προσδίδει στον χαρακτήρα τους τη μοναδικότητα και τη φυσικότητα που αναζητούν οι σύγχρονοι οινόφιλοι. Αυτή η προσέγγιση που έχει γίνει μία από τις νέες τάσεις στο χώρο του κρασιού, ενσωματώνει τη φιλοσοφία του σεβασμού προς τη φύση και την παράδοση, γεγονός που έχει κάνει τα πορτοκαλί κρασιά δημοφιλή σε όσους ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη οινοποίηση.
Οι περιοχές γύρω από τη Βόρεια Αδριατική Θάλασσα, ιδιαίτερα η Σλοβενία, η Ιταλία και η Κροατία, αποτελούν τις πιο σημαντικές ζώνες παραγωγής πορτοκαλί κρασιών, ενώ η Γεωργία, ως κοιτίδα του κρασιού, παραμένει η παραδοσιακή «πατρίδα» αυτών των κρασιών. Σήμερα, οι οινοπαραγωγοί σε αυτές τις περιοχές συνεχίζουν να συνδυάζουν τις παραδοσιακές πρακτικές με τις νέες αντιλήψεις, δημιουργώντας κρασιά με προσωπική υπογραφή, που αντανακλούν την αγάπη και την προσοχή στην παραγωγή τους.
Αρχική » ORANGE WINE FESTIVAL
Το Orange Wine Festival έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή των φυσικών κρασιών, με τη συμμετοχή περισσότερων από 350 παραγωγών από 13 χώρες. Η εκδήλωση «Nature in the Glass», που πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο στο Museums Quartier της Βιέννης, προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να γευτεί κρασιά που χαρακτηρίζονται από την αυθεντικότητα και εκφράζουν την ηθική και τις αξίες των παραγωγών τους. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν κρασιά από περιοχές όπως η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Γεωργία, η Γαλλία και πολλές άλλες, ενώ οι παραγωγοί από τη Σερβία αλλά και ένα οινοποιείο από την Ουαλία, φέρνουν νέες και συναρπαστικές προτάσεις στην οινική σκηνή.
Η εκδήλωση δεν περιορίζεται μόνο στο κρασί, καθώς περιλαμβάνει και γευσιγνωσία ελαιολάδων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία φυσικών προϊόντων. Η προσήλωση των παραγωγών στην καλλιέργεια σταφυλιών χωρίς ασθένειες και προβλήματα και στην οινοποίηση με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις, αντικατοπτρίζει μια στροφή του οινικού κόσμου προς τη βιωσιμότητα και την ηθική παραγωγή, πού όσο περνάει ο καιρός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.