Η διαδικτυακή βάση δεδομένων Old Vine Registry (OVR) ξεπέρασε τις 4.000 καταχωρήσεις αμπελώνων με πρέμνα ηλικίας τουλάχιστον 35 ετών. Ο κατάλογος αυτός, που δημιουργήθηκε από τη Jancis Robinson MW τον Ιούνιο του 2023, αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη βάση δεδομένων αφιερωμένη σε αυτό το θέμα. Το OVR είναι προσβάσιμο στο κοινό και χρηματοδοτείται μέσω crowdfunding, ενώ η ίδρυσή του πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Jackson Family Wines.
Όταν ξεκίνησε, η βάση δεδομένων περιλάμβανε αρχικά 2.183 καταχωρήσεις, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί 4.193 αμπελώνες, καλύπτοντας συνολικά 12.573 εκτάρια. Μόλις 16 από αυτούς είναι στην Ελλάδα. Φυτεμένοι ακόμα και πριν το 1800, βρίσκονται στις πιο γνωστές οινικές ζώνες: Αμύνταιο, Νάουσα, Νεμέα, Κρήτη, Κυκλάδες και τα παλαιότερα αμπέλια είναι στη Σαντορίνη.
Από το 2025, θα μπορούν να συμπεριληφθούν και αμπελώνες που φυτεύτηκαν το 1990, καθώς θα έχουν φτάσει στην απαιτούμενη ηλικία. Σύμφωνα με το OVR, «τα παλαιά κλήματα έχουν προσαρμοστεί στο στρες μέσα σε δεκαετίες ή και αιώνες, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε περιόδους ξηρασίας και καυσώνων». Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) καθόρισε επισήμως το 2024 ότι ο όρος «Παλαιά Κλήματα» αναφέρεται σε αμπέλια ηλικίας τουλάχιστον 35 ετών, προτρέποντας όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές να στηρίξουν την καταγραφή και ανάδειξη παλαιών αμπελώνων και αμπελιών.
Το Old Vine Registry συνεχίζει να αναζητά εθελοντές για την καταγραφή παλαιών αμπελώνων, καθώς και οικονομική στήριξη για τη συνέχιση του μη κερδοσκοπικού αυτού έργου. Στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού «Heritage Vine Hunt Contest», οι συμμετέχοντες με τις περισσότερες καταχωρήσεις βραβεύονται, ενώ στόχος των διοργανωτών είναι να φτάσουν τις 10.000 καταγραφές μέχρι τον Ιούνιο του 2027. Ο μεγάλος νικητής θα λάβει, μεταξύ άλλων, ένα ταξίδι στο Old Vine Conference. Σύμφωνα με το OVR, η Γερμανία με 120 και η Αυστρία με 14 καταχωρήσεις παραμένουν υποεκπροσωπημένες, ενώ νέες καταχωρήσεις μπορούν να προστεθούν διαδικτυακά.