Τι φάση με το Espresso Martini;
Το Espresso Martini είναι ένα κοκτέιλ που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές για τη συνύπαρξη δύο πολύ αγαπημένων μας ‘ποτών’: του καφέ και της βότκας. Παρότι κάνει κοσμικές εμφανίσεις σε high end μπάρες και λογίζεται ως σύγχρονό και hype ειδικά όταν μιλάμε για after office επιλογές, η ιστορία του μας ταξιδεύει πίσω στη δεκαετία του 1980.
Εκεί, στα ‘80s λοιπόν, στο Λονδίνο, συνδέεται με τον διάσημο μπάρμαν Dick Bradsell. Στην καρδιά του Soho, ο Bradsell εργαζόταν στο μπαρ “Fred’s Club”, όταν μια νεαρή γυναίκα του ζήτησε να της φτιάξει ένα ποτό που θα την ξυπνούσε, αλλά και θα την έφερνε σε “πολύ ευχάριστη” tipsy κατάσταση. Η γυναίκα, σύμφωνα με την ιστορία, ζήτησε κάτι με καφέ, αλλά όχι έναν απλό καφέ. Έτσι, ο Bradsell, γνωστός για την ικανότητά του να δημιουργεί νέες συνταγές, αποφάσισε να συνδυάσει τον καφέ με λικέρ και βότκα.
To αποτέλεσμα ήταν το Espresso Martini.
Ένα κοκτέιλ με τον καφέ να είναι το κύριο συστατικό του, που άφησε την παραδοσιακή λογική των κλασικών μαρτίνι πίσω και εισήγαγε μια νέα τάση στα μπαρ. Γρήγορα, το Espresso Martini έγινε πολύ δημοφιλές στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Λονδίνου και σύντομα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στη δημοφιλία αυτή έβαλε το χέρι του και το γνωστό λικέρ Kahlúa που στα 90s δημιούργησε καμπάνιες προώθησης του κοκτέιλ.
Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κλασικές επιλογές, ενώ συναντάται τόσο στην original εκδοχή του όσο και σε διάφορες παραλλαγές.
Συνταγή
Συστατικά:
40 ml βότκα
20 ml espresso
20 ml λικέρ καφέ
10 ml σιρόπι ζάχαρης
Παρασκευή: Σε ένα shaker με πάγο, προσθέτουμε τη βότκα, το σιρόπι καφέ και μία δόση καφέ espresso. Χτυπάμε καλά για περίπου 25 – 30”. Σουρώνουμε το μείγμα και σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι μαρτίνι. Γαρνίρουμε με 2-3 κόκκους καφέ.
Ποτήρι: Τύπου martini ή coupette
Γαρνιτούρα: Κόκκοι καφέ