ΖΥΘΟΣ ΣΕ FUNKY ΡΥΘΜΟΥΣ

Φωτογραφικό Υλικό: Κων/νος Παπαδόπουλος

Κωνσταντίνα Ψιλιώτη

Μπύρα, Βαλκάνια και funky ήχοι στο Καπάνι Μάρκετ

Απόγευμα Κυριακής. Μια ήρεμη, σχεδόν βαρετή μέρα – όπως πολλές Κυριακές στην Αθήνα. Όμως, κάτι στην ατμόσφαιρα του Μεταξουργείου υπόσχεται ανατροπή. Κι αυτή δεν είναι απλώς ο ήλιος που βασιλεύει πιο αργά, αλλά ένα «οινοδελικό event» στον χώρο του Καπάνι Μάρκετ, με πρωταγωνίστρια μια καλή μας φίλη: τη μπύρα.

Όταν πρωταγωνιστεί η μπύρα, η διάθεση αλλάζει. Οι τυχεροί που πρόλαβαν θέση στο μεγάλο, κεντρικό τραπέζι του εστιατορίου απόλαυσαν τις μπύρες της ανεξάρτητης μικροζυθοποιίας Taos Brewing, με τους Λουκά Μπότση και Βασίλη Ζιώβα να αφηγούνται τις ιστορίες πίσω από κάθε ετικέτα. Παράλληλα, ο οινολόγος Σπύρος Παπαδόπουλος και ο σεφ Δημήτρης Θεοδωρακέλης, η ομάδα της Oinodelia, καθοδηγούσαν τους δοκιμαστές μέσα από ένα ταξίδι με πέντε μπύρες και τέσσερα πιάτα με άρωμα Βαλκανίων.

Αναμφίβολα, οι μπύρες που δοκιμάσαμε ήταν η καρδιά του event, η καθεμία με τη δική της προσωπικότητα και ύφος, έτοιμες να κλέψουν τις εντυπώσεις. Σίγουρα, δεν ήταν οι κλασικές μπύρες που συναντάς σε κάθε μπαρ, αλλά μπύρες με ιδιαίτερες συνταγές, περίπλοκες ζυμώσεις και υλικά. Η κάθε γουλιά ήταν σαν ένα μικρό ταξίδι: από την πρώτη αίσθηση της φρεσκάδας στην πικρή γεύση που ακολουθεί, και από το απαλή γλύκα στο πιο όξινο στοιχείο, που σχεδόν έκανε τους γευστικούς κάλυκες να χορεύουν.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως, ήταν οι οδηγίες που έδινε ο Σπύρος στο κοινό ώστε να καταφέρει να γνωρίσει την κάθε μπύρα εις βάθος και να ξεχωρίσει αν αυτό που μυρίζει μοιάζει με άνθος λεμονιάς, ώριμο φρούτο ή θαλασσινό μελτέμι. (Φωτογραφικό Υλικό: Κων/νος Παπαδόπουλος)

Και η αλήθεια είναι, ότι είχαν μεγάλη επιτυχία, μιας και αναγνώρισαν αρώματα και γεύσεις που ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν. Βήμα – βήμα λοιπόν, από την όψη και το χρώμα του προϊόντος μέχρι την επίγευση, προσέφερε ένα υπέροχο μάθημα γευσιγνωσίας.

Η μπύρα του καλωσορίσματος δεν ήταν άλλη από το «Liogerma». Πρόκειται για μια ελληνική εκδοχή του τύπου μπύρας gose, με αρώματα εσπεριδοειδών, όπως λάιμ και σαγκουίνι, ροδάκινα και λευκά άνθη, ενώ η οξύτητά της ήταν αρκετά υψηλή. Στο φινίρισμα υπήρχε μια φινετσάτη αλμυρή υπόνοια που προερχόταν από την προσθήκη φυκιών στην παραγωγή της.

Ύστερα έφτασε στο τραπέζι η εντυπωσιακή «Pavo in fabula», που κυκλοφορεί σε φιάλη των 0,75l, υψηλόβαθμη και τύπου Saison. Εκεί έγινε ένα πάρτι από άγουρα αχλάδια, μήλα, εσπεριδοειδή και μακρά επίγευση. Συνδυάστηκε με ένα πιάτο φασολάδας Πρεσπών με τις τζουμπερίνγκες (Φλωρινιώτικη λέξη που σημαίνει κομμάτια χοιρινού με λίπος, ξεροψημένα).

To event συνέχισε με μια μπύρα, ένα ταξίδι, που μπορεί, χωρίς υπερβολή, να περιγραφεί μόνο με έναν τρόπο: μια χούφτα από βότσαλα, κοχύλια, φύκια και λίγο κάρβουνο από τη χθεσινή φωτιά που ανάψαμε στην παραλία. Ονομάζεται «Armyra» –(seaweed gose) και δεν θα μπορούσε να ονομαστεί διαφορετικά. Αυτή η παραλλαγή της «Liogerma», σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, παραμένει σε δρύινα γαλλικά και σλοβένικα βαρέλια για 8 μήνες, γεγονός που της δίνει ένα πολύ κομψό και παραδόξως καλοκαιρινό χαρακτήρα. Δοκιμάστηκε με μια βάση ψητής πατάτας και φρέσκα καλαμαράκια.
Μετά ήρθε ο θρίαμβος της Taos: μια IPA περασμένη από βαρέλια Νεοζηλανδέζικου Sauvignon Blanc. Βερίκοκα, φρούτα του πάθους και εξωστρεφής λυκίσκος, όλα μαζί ένα μπουκέτο φρεσκάδας. Ειδικά με το συνδυασμό του Μακάλο (παραδοσιακό πιάτο της Φλώρινας) και της σκορδαλιάς πατζαριού. Ένα όνειρο.

Και μιας και τα καλύτερα έρχονται στο τέλος, σειρά είχε η κόκκινή τους μπύρα, η «Bourgogne». Καραμελοποιημένες βύνες, καβουρδισμένη γαλλική δρυς από τη Βουργουνδία, αρώματα μαρμελάδας, ώριμων φρούτων και καραμέλας βουτύρου συνθέτουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Το πιάτο της ήταν η σιγομαγειρεμένη πανσέτα μαύρου χοίρου με Άιβαρ (σέρβικη σάλτσα με κόκκινες πιπεριές).

Το πικάπ έπαιζε funk, το φαγητό στήριζε τις μπύρες με έμπνευση, και η βραδιά εξελίχθηκε σε μια ουσιαστική, σχεδόν διδακτική, εμπειρία ζυθογευσίας. Η μπύρα απέκτησε αφήγηση· μέσα από γευστικά pairing, τεχνικές ζυμώσεις και… λίγο κρασί πίσω από κάθε ιδέα.

TAGS

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!