ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΟΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Τουρισμού και προσωπικά της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη δείχνει να βρίσκεται το Οινοτουριστικό πλάνο της Ελλάδας, καθώς πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το 3o κατά σειρά συνέδριο, ενώ στα άμεσα πλάνα βρίσκονται ήδη ακόμα δύο προορισμοί.  

Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής -κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν -αφού ο ορισμός της ολοκληρωμένης οινοτουριστικής εμπειρίας επιτάσσει ολιστική προσέγγιση και στην περίπτωση της Νεμέας -με τον συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο- υπηρέτησε και με το παραπάνω τον σκοπό της. 

Το τριήμερο ήταν πολύ γεμάτο.  Και αν και μας έλειψαν οι ενδιαφέροντες προσκεκλημένοι του 1ου συνεδρίου στην Σαντορίνη από το εξωτερικό, ήρθε να μας αποζημιώσει το ισχυρό παρόν της νέας γενιάς οινοποιών της περιοχής, που με ουσία, σεμνότητα και όρεξη για δουλειά μας έδωσαν αρκετούς λόγους να πιστεύουμε ότι το μέλλον του ελληνικού κρασιού είναι λαμπερό σαν τα πρόσωπά τους.

 Επισκέψεις σε οινοποιεία, στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, masterclasses, γευστικές δοκιμές, φυτεύση αμπελιών, ακόμα και βόλτα στην καρότσα αγροτικού περιλάμβανε το σφιχτό αλλά ενδιαφέρον πρόγραμμα του 3ου Οινοτουριστικού Συνεδρίου στην Πελοπόννησο με τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Ενα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο”, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ και  από το οποίο δεν έλειψαν και οι ειδήσεις. 

Στο Οινοποιείο Λαφαζάνη, η αίθουσα όπου διεξήχθη το Συνέδριο Οινοτουρισμού.

Η Υφυπουργός Τουρισμού στην ομιλία της στο κτήμα Λαφαζάνη, ανέπτυξε τους βασικούς άξονες των δράσεων του Υπουργείου για τον οινοτουρισμό που περιλαμβάνουν: 

  • αναβαθμισμένο ψηφιακό portal για τα οινοποιεία με Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ) 
  • θέσπιση βραβείων οινοτουρισμού, με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και 
  • συνέχιση του Οδοιπορικού Οινοτουρισμού στην επικράτεια της χώρας, με επόμενες στάσεις την Αττική και την Κρήτη.

“Με αγάπη και μεράκι για τη δημιουργία, με σχέδιο και επιμονή, η Ελλάδα προχωρά μπροστά, με αιχμή του δόρατος το μεγάλο μας εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα, τον Τουρισμό”, τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη. “Ο οινοτουρισμός είναι και θα παραμείνει κομβικό τμήμα της προσπάθειάς μας για ποιοτικό και ολιστικό τουριστικό προϊόν, και ενόψει αυτού σας προσκαλούμε στο αμέσως επόμενο βήμα του Οδοιπορικού μας, που θα είναι στην Αττική».

Την προηγούμενη μέρα -1η του Συνεδρίου -είχε προηγηθεί μία ζεστή ξενάγηση στο πάντα φιλόξενο Κτήμα Σκούρα, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τους καλεσμένους του συνεδρίου μεταξύ των οποίων ξένοι δημοσιογράφοι, οι πρέσβεις της Ιταλίας και Ισραήλ αλλά και ο επιτετραμμένος, της Πρεσβείας της Μολδαβίας. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς, εκτός από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Ο Δημήτρης Σκούρας μας υποδέχεται στο Κτήμα Σκούρα.

Η 2η μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με επίσκεψη στο Κτήμα Τσέλεπου, με μία εντυπωσιακή ξενάγηση στους αμπελώνες και τα κελάρια του κτήματος που ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή. Η θέα από το γραφικό εκκλησάκι της οικογένειας, του Αγίου Τρύφωνα ήταν εκπληκτική προς τους αμπελώνες της Μελισσόπετρας και του Κοκκινόμυλου.

Ο Αρης Τσέλεπος παρουσιάζει τα κρασιά του κτήματος.
Στην καρότσα του αγροτικού για ξενάγηση στους αμπελώνες. 

Στα πλαίσια του συνεδρίου -τη 2η μέρα- στην αυλή του οινοποιείου Λαφαζάνη , ενδιαφέρον είχε το workshop του Γιάννη Καρακάση Μw, αφιερωμένο στο terroir της περιοχής της Νεμέας και στις διαφορές των οίνων της περιοχής. Η δοκιμή των χαρακτηριστικών κρασιών της περιοχής μας έδειξε ότι “η Νεμέα αποτελεί ένα μωσαϊκό από αμπέλια, διαφορετικές εκθέσεις, εδάφη, υψόμετρα και ότι η σύνθεση αυτή εκφράζεται στο κρασί μέσα από μεγάλη ποικιλία στιλ και ποιοτήτων.”

Μasterclass με τον Γιάννη Καρακάση, για τα κρασιά της περιοχής.

“Ιδιαίτερη στιγμή αυτού του Συνεδρίου”, επισήμανε η κα Ζαχαράκη, “ήταν η τοποθέτηση της νέας γενιάς των οινοποιών, νέων ανθρώπων, συνεχιστών της μεγάλης παράδοσης, με φρέσκιες ιδέες, βαθιά επιστημονική γνώση και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Είναι αυτό ακριβώς που ως χώρα χρειαζόμαστε για να υπερβούμε κάθε κρίση και κάθε αντιξοότητα”. 

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ με τους εκπροσώπους της νέας γενιάς και συντονιστή το δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδημητρίου, πήραν μέρος, η Μαρία Μαλτέζου, ο Βασίλης Λαφαζάνης, η Ευαγγελία Παλυβού, ο Δημήτρης Σκούρας και ο Αρης Τσέλεπος, οι οποίοι μας εντυπωσίασαν. 

Ο Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην αναφορά του τόνισε ότι ο οινοτουρισμός, παγκοσμίως, αποφέρει 1,2 τρις δολάρια ενώ, η Παναγιώτα Διονυσοπούλου, γενική διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού, μίλησε για την μετά πανδημίας εποχή στον οινοτουρισμό, αναφερόμενη στις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.  

Μήνυμα απέστειλε και η Διευθύντρια του Περιφερειακού Τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Alessandra Priante, δηλώνοντας ευτυχής για την επανεκκίνηση του οινοτουρισμού παγκοσμίως που δημιουργεί θέσεις εργασίας και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών, ενώ η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Επικεφαλής Εθνικής Επιτροπής για τον οινοτουρισμό και ΣΕΟ, είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς είμαστε έτοιμοι από χρόνια. Οινοτουρισμός δεν είναι μόνο η επίσκεψη στα οινοποιεία αλλά και η ολική αναβάθμιση των περιοχών, η επαφή με την ιστορία την κληρονομιά και τους ανθρώπους.”

Δείτε Επίσης
ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΣΙΓΑΛΑ & ΜΩΡΑΪΤΗ

 Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Arcadia, Champagne d’ Orient» από τον σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο, ενώ η Αννα Καλογεροπούλου, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μας έδωσε μία μικρή γεύση από την καμπάνια με θέμα Peloponnese beyond the time 2022. Η βραδιά έκλεισε με φαγητό και κουβέντα γύρω από τι άλλο, το κρασί στον κήπο του Οινοποιείου Λαφαζάνη με τον καιρό να μας κάνει τα χατίρια. 

Φυτεύοντας το δικό μας αμπέλι. Η Σοφία Ζαχαράκη επί το έργον.

Το συνέδριο συνεχίστηκε  την 3η και τελευταία μέρα, με τον πλέον ταιριαστό τρόπο.

Στον νέο αμπελώνα του κτήματος Λαφαζάνη μας δόθηκε η ευκαιρία να φυτέψουμε τον δικό μας κλώνο Αγιωργίτικου όπου πάνω γράψαμε το όνομά μας, ενώ ο Κώστα Μπακασιέτας γεωπόνος του κτήματος, μας μίλησε για την ποικιλία αλλά και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Ανυπομονούμε να δούμε την πορεία του τα επόμενα… είκοσι χρόνια.   

Σειρά είχε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας. Το Ιερό του Δία στη Νεμέα που χρονολογείται στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα συμπίπτει και με την καθιέρωση των Νεμείων πανελλήνιων αγώνων εξού και το περίφημο Στάδιο των αγώνων, το οποίο είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε. Η άνοιξη είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου για να βρεθεί κανείς την περιοχή και ο λαμπρός ήλιος με την ανθισμένη φύση μας το επιβεβαίωσαν. 

Το Ιερό του Δία στη Νεμέα.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου, στο εντυπωσιακά πρόσφατα ανακαινισμένο Κτήμα Σεμέλη, μας περίμενε η Σοφία Στάικου πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, ο Γιάννης Φλεριανός Οινολόγος του κτήματος και ο Γενικός Διευθυντής Ηλίας Κωνσταντόπουλος. Την ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου το οποίο διαθέτει και σουίτες φιλοξενίας, ακολούθησε η γευστική δοκιμή στο εστιατόριο και στα κελάρια του κτήματος όπου έχει δημιουργηθεί ένας χώρος γευσιγνωσίας που πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μεγάλα οινοποιεία του εξωτερικού. 

Η εντυπωσιακή αίθουσα γευσιγνωσίας στο Κτήμα Σεμέλη.

Το ραντεβού ανανεώνεται στους ιστορικούς αμπελώνες της Αττικής. Το αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. 

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!