FALL BEST BUYS

Η εποχή της συγκομιδής, του τρύγου και της επανέναρξης του κύκλου ζωής του σταφυλιού συμβαδίζει με αυτήν της καθημερινότητάς μας. Το φθινόπωρο είναι μια εποχή επιστροφής σε βάσεις, αναφορές, συνήθειες αλλά και τολμήματα, σηματοδοτώντας πολλά περισσότερα από τη μετάβαση της καλοκαιρίας στον χειμώνα.

 Κλείνει μέσα της μια διαφορετικότητα η οποία, διάχυτη όπως είναι, καθορίζει –συχνά ετερόκλητα– και τις επιλογές μας. Οινικά; Δεν θα μπορούσε να είναι κάπως αλλιώς.

Τους επόμενους τρεις μήνες, περισσότερο απ’ όλους τους υπόλοιπους, έχει θέση και νόημα κάθε τύπος και στιλ κρασιού. Ορίστε σαν παραμέτρους τη διάθεσή σας και την περίσταση και αφεθείτε στο τι θέλει η παρέα και κατά πού το πάει ο καιρός. Ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τον καθένα. Για το φθινοπωρινό Best Buys δοκιμάσαμε 15 υπέροχα ελληνικά κρασιά που αξίζουν την προσοχή σας και είναι σίγουρο πως θα βρείτε την κατάλληλη  στιγμή να τα απολαύσετε.

1 Papas

Οινοποιείο Καραμολέγκος (Ασύρτικο) 86,80 €

Μπορεί η Σαντορίνη να ανεβάσει κι άλλο τον πήχη; Μπορεί, και ο Papas είναι μια αποστομωτικά υποδειγματική περίπτωση terroir driven κρασιού που έχει λάβει γονική φροντίδα από τον παραγωγό. Πολύπλοκο, ορυκτό, με κοφτερή οξύτητα, αλμυρό και οριακά καπνιστό, με ασύλληπτη ένταση και επίγευση που εναλλάσσεται. Αριστουργηματικό, μεγαλειώδες και υπέροχο σε όλα του. Ένα κρασί που τα έχει όλα και θαρρεί κανείς πως μπορεί να ζήσει για πάντα.

2 Αρχέγονα Εδάφη

ΕΟΣ Σάμου (Μοσχάτο) 24,20 €

Το «αναργιόρωγο και αρωματικό Μοσχάτο» του Ιωάννη Σοφούλη συστήνει τα Αρχέγονα Εδάφη με ένα ξεχωριστό κρασί που επιδιώκει να αποδώσει την «παραδοσιακή» όψη της ποικιλίας. Βερίκοκο, γλυκό περγαμόντο, μέλι, τριαντάφυλλο και λεμονανθοί οριοθετούν αρωματικά το εντυπωσιακό στόμα, που ακροβατεί ανάμεσα στη λιπαρότητα, στο νεύρο και στη βοτανική οξύτητα. Ο οινοποιητικός συνεταιρισμός ΕΟΣ Σάμου, ένας από τους σημαντικότερους της χώρας, αποτίνει φόρο τιμής στους εμβληματικούς αμπελουργούς του νησιού και το αποτέλε- σμα είναι συγκινητικό.

3 Viognier

Οινοποιείο Λύκος (Viognier) 18,00 €

Το καμάρι του Ροδανού βρίσκει καταφύγιο στη Μαλακώντα Ευβοίας και το αποτέλεσμα είναι ένα ακαταμάχητο κρασί που φτιάχτηκε για όλους όσοι θέλουν το λευκό τους με τα όλα του. Τροπικό και λουλουδένιο, μα παράλληλα δομημένο με φροντίδα, ακολουθώντας πιστά τις αρχές της ισορροπημένης πληθωρικότητας. Οι τέσσερις μήνες ξεκούρασης σε γαλλική δρυ συνεισφέρουν στη βουτυρένια υφή του κρασιού που κοιτάει στα μάτια ακόμα κι ένα μελωμένο χοιρινό με φρούτα εποχής στον φούρνο.

4 Vidiano

Oenops Wines (Βιδιανό) 15,60 €

H συνεργασία του Νίκου Καρατζά με οραματιστές αμπελουργούς πιάνει τόπο και μεταμορφώνεται σε ένα κρασί που αποτυπώνει υποδειγματικά την ποικιλία. Ελάχιστες παρεμβάσεις και τρία διαφορετικά «δοχεία» ωρίμανσης καθορίζουν τη φινέτσα και τη νοστιμιά ενός γοητευτικού Βιδιανού. Σύνθετο, ζουμερό, φρουτένιο, ικανό σε σώμα και ένταση και με την απαραίτητη οξύτητα που χρειάζεται για να παλέψει τα πρώτα ριζότο του φθινοπώρου.

5 Vriniotis G

Οινοποιείο Βρυνιώτη (Βραδιανό) 20,50 €

Το Βραδιανό βάλθηκε να αποδείξει πως μπορεί να κάνει τα πάντα. Ερυθρό, ροζέ, αλλά και ένα ξεχωριστό γλυκό ενισχυμένο κρασί. Κάθε του γουλιά πλημμυρίζει με λαχτάρα τον ουρανίσκο, που προσπαθεί να τακτοποιήσει αρώματα ροδόνερου, γλυκού τριαντάφυλλο, πορτοκαλιού αλλά και κόκκινων μούρων. Η ηδονική του γλυκύτητα δροσίζεται από την υπέροχη οξύτητα, χαρίζοντας μια φινέτσα που αναζητά περισσότερο λευκές αποχρώσεις στα επιδόρπια με τα οποία θα συνδυαστεί.

6 Δρεζίνα

Οινοποιία Μποσινάκη (Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο) 16,80 €

Ο όρος «Δρεζίνα» σημαίνει το όχημα που χρειάζεται δύο ανθρώπους για να προχωρήσει, και κάπως έτσι οι Μποσινάκης – Χατζάκης ενώνουν δυνάμεις και πάνε μπροστά ένα υπέροχο λευκό. Και μπορεί η Δρεζίνα ως όχημα να θέλει προσπάθεια να κινηθεί, ως κρασί όμως δεν θέλει καμία απολύτως για να καταναλωθεί. Το πιο απολαυστικό ταίριασμα του Μοσχοφίλερου με το Ασύρτικο διατηρεί τις χάρες και των δύο ποικιλιών: υποδειγματικά τριαντάφυλλα και εσπεριδοειδή, με πειθαρχημένη βοτα- νική οξύτητα και μια επίγευση για περισυλλογή. Ένα κρασί που ήρθε και πρέπει να μείνει.

7 ΚΑ

Κτήμα Θεοδωρακάκου (Κυδωνίτσα, Αγιωργίτικο) 9,20 €

Το Κτήμα Θεοδωρακάκου, αντί να ψάχνει αλλού για χαρμάνια, πρωτοτυπεί παντρεύοντας δύο γερά του χαρτιά. Η πρώτη ever ένωση της ανερχόμενης Κυδωνίτσας με το εξαιρετικό Αγιωργίτικο γεννά ένα ροζέ κρασί που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις. Ευχάριστο, γευστικό και δροσερό, χαρίζει απλόχερα αρώματα κυδωνιού και φραουλοκέρασου μαζί με μια υπόνοια βιολέτας και ροδιού. Ζυμαρικά al dente με σπιτική κόκκινη σάλτσα και η καθημερινή απόλαυση μόλις πήρε νέα διάσταση.

8 Rosé de Xinomavro

Aμπελώνες Θυμιόπουλου (Ξινόμαυρο) 12,80 €

Το στοίχημα ότι τα ροζέ πρέπει να πίνονται μόνο φρέσκα μόλις κερδήθηκε από τον Απόστολο Θυμιόπουλο, που είχε ποντάρει στο αντίθετο. Η αρωματική ερμηνεία της ποικιλίας προκαλεί χειροκρότημα και εντυπωσιάζει με τις εναλλαγές της. Λιαστή τομάτα, ώριμα κόκκινα φρούτα και καραμέλα για φινάλε ντύνουν τη ζωηρή του οξύτητα και την τανική του υπόσταση, επιβεβαιώνοντας τον γαστρονομικό του προσανατολισμό. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι καλύτερο από ένα rare cooked φιλέτο τόνου; Ίσως ένα ραγού μελιτζάνας.

9 Elysian

Οινοποιείο Γεώργιος Λαφαζάνης (Syrah) 14,90 €

Η νέα γενιά του οινοποιείου επιδιώκει να χαράξει πορεία και στην premium κατηγορία, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πολλά υποσχόμενης οινικής κατεύθυνσης. Το Elysian είναι ένα ξεμυαλιστικό ροζέ κρασί που βγάζει τον καλύτερο εαυτό της ποικιλίας. Φρουτένιο και ανθικό, παρασύρει με αρώματα κερασιού, φράουλας και τριαντάφυλλου, έχοντας ως σύμμαχο τη νοστιμιά και τη γευστική ειλικρίνεια. Ύπέροχο απεριτίφ αλλά και εντυπωσιακό πασπαρτού στο τραπέζι.

10 Cuvée Speciale

Κτήμα Θεοτόκη (Ρομπόλα) 11,00 €

Μια Ρομπόλα με κερκυραϊκό ταμπεραμέντο, που επιλέγει να συστηθεί στην αγορά παλαιωμένη και καταφέρνει να δώσει την απόλυτη value for money εναλλακτική της ποικιλίας. Ένας απίθανος συνδυασμός διακριτικών αρωμάτων και γευστικής δυναμικής, η οποία στελεχώνεται από νότες φρεσκάδας και φινετσάτης αλμύρας. Η καλοβαλμένη ωριμότητα ισορροπεί με την ορυκτότητα και όλα οδηγούν σε ένα μεγάλο λευκό ψάρι που θα ψηθεί με μαεστρία.

11 MRS

Οινοποιία Μανουσάκη (Syrah, Ρωμαίικο) 8,60 €

Αν είσαι από κείνους που ακολουθούν τη χρωματική εποχικότητα στο κρασί, μόλις βρήκες την καλύτερη δυνατή παρέα μέχρι να κατεβάσεις τα χειμωνιάτικα. To Mrs είναι η απόλυτη μετάβαση από τα λευκά και τα ροζέ του καλοκαιριού. Φρουτένιο, με αρώματα βατόμουρου και φράουλας, βελούδινο και απολαυστικό, με μαλακές τανίνες, γοητευτική φρεκάδα και παιχνιδιάρικη οξύτητα. Σκηνοθετήστε το μαζί με μερακλίδικα σουβλάκια και το comfort food θα μεταμορφωθεί σε comfort γευστική εμπειρία.

12 Αγιορείτικο Άβατον ερυθρό

Οινοποιία Τσάνταλη (Grenache, Λημνιό, Ξινόμαυρο) 18,60 €

Αρώματα ώριμων κόκκινων και φρέσκων μαύρων φρούτων, βανίλιας και μπαχαρικών πρωταγωνιστούν και υποδέχονται ένα στόμα πλούσιο με στιβαρές τανίνες, οξύτητα που χαρίζει δροσιά και εντυπωσιακή επίγευση. Κάπως έτσι, χωρίς περιττή πληροφορία, το Αγιορείτικο Άβατον είναι ένα εξαιρετικό κρασί κι ένα από τα κομψότερα ερυθρά blends της ελληνικής αγοράς. Ασυναγώνιστο μαζί με πλατό αλλαντικών και τυριών.

13 Le Roi des Montagnes

Κτήμα Παπαργυρίου (Cabernet Sauvignon, Touriga Νational, Μαυροδάφνη) 23,40 €

Πληθωρικό, στιβαρό και εκφραστικό είναι μόνο μερικά από τα επίθετα που χαρακτηρίζουν αυτό το κρασί. Το ώριμο φρούτο χτυπά κόκκινο αλλά και μαύρο, βγάζοντας μια αρωματική γλύκα την οποία συμπληρώνουν τα μπαχαρικά. Το βαρέλι αφήνει περίτεχνα το αποτύπωμά του, ενώ το υψηλό αλκοόλ καμουφλάρεται από την οξύτητα και το πλούσιο σώμα. Αν αγαπάς τη συμπύκνωση, ήρθε η ώρα να δαγκώσεις τη γουλιά σου. Και, ναι, θα πηγαίνει τέλεια και με μανιτάρια.

14 Γουμένισσα

Κτήμα Χατζηβαρύτη (Νεγκόσκα, Ξινόμαυρο) 17,10 €

Το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα ερμηνεύουν ένα υποδειγματικό ντουέτο που χωρίς αμφιβολία ανάγει τη Γουμένισσα σε μία από τις πιο ελκυστικές προελεύσεις. Ένα κρασί που, παρότι πρεσβεύει συγκεκριμένη φιλοσοφία και διαθέτει χαρακτηριστικό προφίλ, είναι πολύ δύσκολο να μην αρέσει σε όλους. Η αρωματική ενορχήστρωση έχει τομάτα, βατόμουρο, πάστα ελιάς αλλά και κεράσι πλάι σε βανίλια και μπαχαρικά. Τανίνες, οξύτητα όσο και όπως πρέπει, για ατελείωτους γευστικούς πειραματισμούς.

15 Kαπνίας

Κτήμα Χατζημιχάλη (Cabernet Sauvignon) 18,10 €

Ο Καπνίας είναι ένα κρασί για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Ένα brand name συνώνυμο της ποικιλίας με ιστορική διαδρομή αλλά και με πλούσια παρακαταθήκη εσοδειών. Απόλυτα τυπικό και ενδεικτικό τού τι μπορεί να κάνει το Cabernet Sauvignon εντός συνόρων. Πλούσιο φρούτο, απολαυστική φυτικότητα, ανθεκτική οξύτητα και βεβαίως πλούτος τανινών που για να δαμαστούν αποζητούν περίφημες κοπές και –για όσους έχουν την υπομονή– χρόνο.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!