Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Για τον Δημήτρη Γεώργα η απόφαση να στραφεί σε ήπιες μεθόδους παρέμβασης στην καλλιέργεια του αμπελιού και την οινοποίηση ήταν μονόδρομος από την πρώτη στιγμή. Όταν ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του, τον έφερε πίσω στους οικογενειακούς αμπελώνες στα Σπάτα, από αντίδραση σε όσα είχε ζήσει, αποφάσισε να αφήσει πίσω τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί του και ήταν προσαρμοσμένες στα φυτοφάρμακα και στα χημικά. Βιολογική καλλιέργεια που εξελίχθηκε σε βιοδυναμική και από την αρχή -τότε στα τέλη του ΄90, αρχές του 2000- καταπιάστηκε με την παραγωγή φυσικών κρασιών. Ακολούθησε η σταδιακή επέκταση των αμπελώνων στα Μεσόγεια και έφτασε σήμερα να καλλιεργεί 55 στρέμματα με ελληνικές και ξένες ποικιλίες όπου κυριαρχεί το Σαββατιανό. Άνυδρα κτήματα με πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Φυσική, αυθόρμητη οινοποίηση με αυτόχθονες ζύμες, σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς προσθήκες, δημιουργούν μια μεγάλη γκάμα κρασιών. Αργές εκχυλίσεις που διαρκούν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες για κάποια κρασιά. Αθείωτες ρετσίνες, blend λευκών και ερυθρών ποικιλιών, ατελείωτοι πειραματισμοί. Παράγονται συνολικά περίπου 25 τόνοι τον χρόνο και το 70% της ποσότητας αυτής εξάγεται. Στο οικογενειακό οινοποιείο στο κέντρο των Σπάτων, που κάποτε, στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν το πατητήρι του Καμπά, θα βρεθείς ανάμεσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, φιάλες και πολλά προϊόντα παράγωγα του κρασιού. Χυμοί, spreads, σόδες.
Η στροφή του προς τις ήπιες παρεμβάσεις και την μέριμνα για το περιβάλλον έχει να κάνει με τη συνολική στάση ζωής. Είκοσι χρόνια μετά το ξεκίνημα, περήφανος για την πορεία του, μας μεταφέρει τη φιλοσοφική του στάση που βρίσκει εφαρμογή στην καλλιέργεια και την οινοποίηση.
«Η ανθρωποσοφία και η βιοδυναμική για τις οποίες μίλησε ο Steiner, στην ουσία είναι μια πνευματική επιστήμη. Αυτό στο οποίο καταλήγω είναι ότι με ένα κτήμα καλλιεργείς τον εαυτό σου, καλλιεργείς την ψυχή σου. Νομίζεις ότι καλλιεργείς το αμπέλι, αλλά κατά βάθος αυτό έχει να κάνει με εσένα. Όταν έψαχνα να βρω τι είναι αυτό που κρατάει τους ανθρώπους μαζί, τελικά κατέληξα στις ανθρώπινες σχέσεις και την εσωτερικότητα».
Μέσα από την έρευνα και τη μελέτη, βλέπει πλέον τα αμπέλια όχι μόνο σαν φυτά, αλλά ως οργανισμούς με ανθρώπινα γνωρίσματα.
«Είναι μια σειρά από παραδοχές η βιοδυναμική και η πιο εκκωφαντική απ’ αυτές είναι ότι έχεις να κάνεις με ισότιμους ψυχικά οργανισμούς. Δεν λούζεις ένα φυτό με θειάφι να πάει παντού, ρίχνεις μόνο μια σταγονίτσα την άνοιξη στο φυτό ή στο χώμα. Στην ουσία μεταφέρεις μηνύματα ψυχικής φύσεως. Όλα όσα συμβαίνουν έχουν άμεση αντανάκλαση στην οινοποίηση. Βλέπεις δηλαδή ότι όσο λιγότερο επεμβαίνεις, τόσο πιο σταθεροποιημένο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η συμπεριφορά ενός γλεύκους που δεν το έχεις ακουμπήσει είναι πολύ καλύτερη από ένα άλλο στο οποίο έχεις παρέμβει με φιλτραρίσματα, έτοιμες ζύμες, σταθεροποιήσεις.
Πρακτικά, αυτό που κάνεις, είναι να στήνεις ένα οικοσύστημα εδώ. Βοηθάς στην αρχή ένα κομμάτι γης, ένα αμπέλι να έρθει σε μια κατάσταση που μετά μπορεί να πηγαίνει μόνο του, να αναζητά λιγότερη τροφή με τις ρίζες, να αντιμετωπίζει ασθένειες».
Αρχική » ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ
Αμπελοκαλλιεργητής τέταρτης γενιάς, με οινικές ρίζες τεσσάρων αιώνων, γεωλόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δύο μεταπτυχιακά, ο Δημήτρης Γεώργας διδάσκει Γεωλογία Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφία και όπως λέει στους φοιτητές του, μπορεί εύκολα να τον συναντήσουν τη μια μέρα στο αμφιθέατρο και την άλλη στον πάγκο της λαϊκής να πουλάει τα κρασιά και τα άλλα προϊόντα που παράγει η οικογενειακή επιχείρηση. Φυσικοί χυμοί από σταφύλι, ακόμα και μονοποικιλιακές εκδοχές, αλλά και σόδες από σταφύλι με ρετσίνι ή τσάι. Κλείνοντας τη συζήτησή μας δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απήχηση των φυσικών κρασιών στο καταναλωτικό κοινό.
«Είμαι ένας απλός, μικρός παραγωγός. Δεν μπορώ να ποτίσω με κρασί όλο τον κόσμο. Το κρασί που παράγουμε ως οικογένεια, απευθύνεται σε λίγους πελάτες που αντιλαμβάνονται αυτό που θέλουμε να πούμε. Υπάρχει αυτό το κοινό και πιστεύω ότι φτιάχνω προϊόν για ομόχνωτους. Θεωρώ ότι αυτό που παράγουμε είναι τρόφιμο και πρέπει να έχει την υψηλότερη διατροφική αξία. Αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό αν ακολουθήσεις την τακτική της προσθήκης ουσιών».
Τα κρασιά του οικογενειακού Οινοποιείου Γεώργα θα είναι στην έκθεση Φυσικά Fysika που θα γίνει την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στη ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης, είναι το Grape.