CHÂTEAU LA COSTE

Όταν το κρασί παντρεύεται με την τέχνη, το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Το διαπιστώσαμε όταν, φθάνοντας στο Château La Coste, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Aix-en-Provence, στην Προβηγκία, μας υποδέχθηκε η τεράστια Αράχνη, εμβληματικό έργο της Louise Bourgeois, πάνω σε μια λίμνη νερού που διακοσμεί την είσοδο του Κέντρου Επισκεπτών του οινοποιείου, ένα εντυπωσιακό κτίριο σε σχήμα V, έργο του αρχιτέκτονα Tadao Ando. Η ιδέα γεννήθηκε το 2004 μέσα στον αμπελώνα του Château La Coste. Oι ιδιοκτήτες, Paddy McKillen και η αδελφή του Μara, αποφάσισαν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, δημιουργώντας έναν τόπο όπου η Γη συναντά την Τέχνη. 

H τεράστια Αράχνη, εμβληματικό έργο της Louise Bourgeois

Το κτίριο του Κέντρου Eπισκεπτών περιλαμβάνει πολλά από τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του Ιάπωνα Τadao Ando, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία φωτός και χώρου μέσα στη φύση. Το στοιχείο του νερού δημιουργεί την εντύπωση της απεραντοσύνης, και τα γεωμετρικά σχήματα των τοίχων από εμφανές μπετόν δένουν αρμονικά με τις ελαφρές καμπύλες του αμπελώνα. «Στη γη του Cézanne θέλησα να συλλάβω το ίδιο, πολύ ταπεινό πνεύμα ενός πίνακα του μεγάλου αυτού ζωγράφου», σημειώνει. Απλωμένα μέσα στα 180 εκτάρια του κτήματος βρίσκονται έργα δεκάδων καλλιτεχνών, οι οποίοι εκλήθησαν από τους ιδιοκτήτες να επιλέξουν ένα σημείο που τους ενέπνεε για να δημιουργήσουν κάτι που θα μπορούσε να «ζήσει» εκεί. Περιπλανώμενος κανείς μέσα στον αμπελώνα, συναντά τα έργα, άλλοτε εμφανή και άλλοτε κρυμμένα, σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Ο Μεγάλος Κόκκινος Σταυρός του Jean-Michel Othoniel, η Σταγόνα του Τom Shannon, το εντυπωσιακό Pavilion του Tadao Ando είναι μερικά από αυτά. 

Το παλαιό παραδοσιακό οινοποιείο, κλασικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής, έχει ανακαινισθεί και χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες. Ένα νέο, υπερσύγχρονο οινοποιείο έχει κατασκευαστεί λίγα μέτρα πιο κάτω, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel. Δύο θολωτά κτίρια, κατασκευασμένα από αλουμίνιο και ατσάλι, σε σχήμα βαρελιού, στεγάζουν τις δεξαμενές και το κελάρι, σχεδιασμένοι για να αντικατοπτρίζουν τον καυτό ήλιο της Προβηγκίας, διατηρώντας παράλληλα δροσερές θερμοκρασίες στο εσωτερικό.

Εκεί οινοποιούνται τα κρασιά του Château La Coste, λευκά, ερυθρά και ροζέ, κυρίως από τις ποικιλίες από τον οινολόγο Matthieu Cosse, ακολουθώντας πρακτικές οινοποίησης που συνδυάζουν την παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία. Ο αμπελώνας, καλλιεργείται με βάση τις πρακτικές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. g

 

 

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!