Για δύο πράγματα είναι γνωστή η κοιλάδα Ντούρο της Πορτογαλίας: για τον φελλό και το περίφημο σχιστολιθικό έδαφος, που αγκάλιασαν αρμονικά το οινοποιείο Quinta do Portal και το έκαναν να ενσωματωθεί πλήρως με το τοπίο.
Το εντυπωσιακό κτίριο των 4.700 τ.μ. στο Celeirós do Douro, κοντά στη Sabrosa, ολοκληρώθηκε το 2008 και αποτελεί όνειρο του ιδιοκτήτη της Quinta do Portal, Eugénio Branco. Η οικογένεια Branco βρίσκεται στην κοιλάδα Ντούρο από τον 15ο αιώνα και παράγει κρασιά Πόρτο για περισσότερα από 100 χρόνια, ενώ ο Branco κατάφερε να προσθέσει στην ομάδα του τον Álvaro Siza, έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Ευρωπαίους αρχιτέκτονες. Σκοπός του Siza ήταν να δημιουργήσει ένα κτίριο που θα βρίσκεται σε αρμονία με το τοπίο και θα μπορούσε να ενσωματωθεί στον μέγιστο βαθμό, ενώ δημιούργησε ένα κτίριο που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για κρασί.
Το ισόγειο είναι βυθισμένο εννέα μέτρα κάτω από το έδαφος για να εξασφαλίζει θερμοκρασίες γύρω στους 12°C, στον πρώτο όροφο φιλοξενούνται τα κρασιά Πόρτο και Μuscatel, που στεγάζονται σε θερμοκρασία 17°C, μια αισθητά υψηλότερη θερμοκρασία, και στον τελευταίο όροφο ο Siza δημιούργησε το Portal, έναν χώρο που συνδυάζει μια πανοραμική ταράτσα και εκθεσιακούς χώρους. Εδώ επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη θέα πάνω από τους αμπελώνες του Ντούρο. Ακριβώς δίπλα, μια παλιότερη σάλα χρησιμεύει ως μονάδα παραγωγής, με μεγάλες δεξαμενές ζύμωσης, πρέσες και γραμμές εμφιάλωσης. Μια υπόγεια σήραγγα-τούνελ συνδέει τα δύο κτίρια.
Ολόκληρη η κατασκευή είναι φτιαγμένη από ατσάλι και τσιμέντο, τα οποία είναι εμφανή στους εσωτερικούς τοίχους του κελαριού, ενώ η σκάλα που συνδέει τους δύο κατώτερους ορόφους είναι κατασκευασμένη με συμμετρία και θυμίζει ένα μεγάλο W. Για τις εξωτερικές επιφάνειες χρησιμοποιήθηκε φελλός σε μια στρώση 10 εκατοστών. Ολόκληρη η στρώση φελλού καλύπτει έκταση 1.506 τ.μ. Ο συνδυασμός αυτού με τον σχιστόλιθο Ντούρο, που καλύπτει το κατώτερο τμήμα του κτιρίου με πάνω από 1.140 τ.μ., δημιουργεί μια γοητευτική αντίθεση.
Η ποικιλία των κρασιών του είναι μεγάλη: από το εισαγωγικό λευκό Relato, έναν συνδυασμό Gouveia, Malvasia Fina και Viosinho, μέχρι το κορυφαίο κρασί του Κτήματος, το Quinta do Portal Auru, ένα κόκκινο κρασί από επιλεγμένα σταφύλια Touriga Nacional και Tinta Roriz. Σήμερα, το Κτήμα εξάγει πάνω από 1,4 εκατομμύρια φιάλες κρασιού και Πόρτο σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, και τα νούμερα φαίνεται να αυξάνονται σταθερά. Το Quinta do Portal έχει τιμηθεί με το βραβείο αρχιτεκτονικής Premio de Arquitectura do Douro, το 2011. ●